Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luova vai Nokkela?

Kirjoitettu 16.06.13
Esseen kirjoittaja: Sanna Peltoniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaaralliset ideat
Kirjan kirjoittaja: Alf Rehn
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lainasin Alf Rehnin Vaaralliset ideat –kirjan lukuuni, koska halusin kuollakseni saada neuvoja miten päästä sinne kuuluisalle toiselle puolelle boxia.  Hoidan kesäkahvilamme markkinointia sekä toimin Rakettikorjaamon projektipäällikkönä ja toivoisin saavani näihin molempiin jotain mikä herättäisi ihmisten huomion todella! Kahvilalla en välttämättä lähtisi tavoittelemaan vaarallisen ajattelun tasoa, mutta palan matkaa voisin kulkea sen luomalla polulla.

 

Täytyy sanoa, että Rehnin teos itsessään taisi olla luovuutta sillä välillä sen lukeminen ja kaiken sen uuden ymmärtäminen oli vaikeaa ja kivuliasta. Oli vaikea saada esiin selviä käytäntöön vietäviä asioita. Kirja herätteli ajatuksia mitä oikea luovuus on ja miten paljon siihen täytyy tehdä työtä, mutta luulen että tämän sulatteluun menee vielä jonkin aikaa.

 

Ihmiset jotka vaikuttivat ennen tätä kirjaa luovilta, ovatkin yhtäkkiä vain hyviä käyttämään tiettyjä tapoja eri tilanteissa. He ovat siis vain nokkelia. Luovuus on asia erikseen.

 

 

Rehn on listannut vaarallisen ajattelun viisi eri vaihetta.

 

1. Matkiminen

 

Ei kannata keksiä pyörää uudelleen, kuuluu yksi ensimmäisistä opeista Tiimiakatemialla. Rehn kirjoittaa kirjassaan miten kulttuuri on muokannut meidät ajattelemaan, että kaikki kopioiminen on rumaa. Omaperäisyys on luovuutta! Totuus on kuitenkin, että maailma on täynnä menestyneitä yrityksiä jotka ovat saaneet ideansa toiselta ja vieneet niitä eteenpäin, mutta vielä enemmän niitä epäonnistuneita yrityksiä joita on syntynyt omaperäisistä ajatuksista. Kopioimisen pitäminen rumana ja  tylsänä on tyhmin ajatus ikinä!  Hyvän idean hyödyntäminen ja sen eteenpäin vieminen on kaikkea muuta kuin tylsää. Se on järkevää ja kehittävää. Ideat kehittyvät eteenpäin ja haastavat muuta maailmaa kehittämään niitä vieläkin pidemmälle.

 

2. Laajentaminen

 

Toisin ajattelemisesta toisin ajattelemista. Viedään vanhan idean laajentaminen vieläkin pidemmälle. Viedään se luovuuden tasolle. Ihmisen aivot ovat Rehnin mukaan patalaiskat. Ongelman kohdatessa ja luovuus työkaluja tarvittaessa ihminen ei ensimmäisenä keskity ratkaisemaan ongelmaa uudella tavalla vaan ne etsivät tapoja hyödyntää jo entuudestaan tuttuja kikkoja ja keinoja. Kuten urheillessa tiedetään, että jos noudatat kuukausi toisensa jälkeen samaa harjoitusohjelmaa voisit yhtä hyvin olla kotona katsomassa televisiota. Jatkuva edistyminen vaatii uusia tapoja elimistön järkyttämiseen. Sama pätee aivoihin! Huijaamme itseämme koska emme jaksa nähdä sitä vaivaa ajattelun kehittämiseksi. Ihminen kehittyy luovemmaksi tekemällä asioita eri tavalla, tekemällä epämukavia ja vaikeita asioita.

 

3. Provosoiminen

 

Haasta mielesi ajattelemaan erilailla. Haasta aivojesi sisäinen laatikko ! mene rajojen ulkopuolelle. Jos et kuule kritiikkiä jos kukaan ei sano mitään, et ole ollut tarpeeksi luova, et ole mennyt  yli.

 

 

4. Uudelleen arviointi

 

Ollaksesi kokoajan luovuuden ytimessä täytyy sinun tehdä jatkuvaa uudelleen arviointia .Tarkkailla ympäristöä ja sen muutoksia. Tarkkaile kaikkea mitä olet pitänyt aina itsestään selvänä. Aivomme ovat rakentaneet kulttuurin ja kasvatuksen mukaiset raamit. Et välttämättä huomaa edes ajatella asioita, jotka tulevat sinulta luonnostaan, mutta niissä saattaa piillä avain rajojen rikkomiseen.

 

5. Vaarallinen ajattelu

 

Se on sitä mitä sijaitsee sen korkea aidan toisella puolella. Siellä ehkä kiroillaan, huudellaan rivoja, nauretaan hullunkurisesti, se kiinnostaa, mutta sitä torutaan koska niin on tehty ja niin tehdään vastakin. Kunnes aita vuosien saatossa madaltuu, kenties siirtyy kauemmas, reikiintyy ja halkeilee ihmisten nojatessa siihen koittaen kurkkia toiselle puolelle. Tämän tason saavuttaminen on vaikeaa ja epämukavaa ja jatkuvaa työtä. Se ei tule verkkahousuissa rannalla maaten, sen saavuttaminen vaati tarkkailua, pohdintaa, tutkiskelua ja avointa mieltä.

Parhaat ideat syntyvät pieneen alla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!