Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luovan luokan esiinmarssi

Kirjoitettu 27.05.14
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 3
Kirja: Luovan luokan esiinmarssi
Kirjan kirjoittaja: Richard Florida
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Richard Floridan kirjan Luovan luokan esiinmarssi. Kirjassa Florida käy läpi muutosta ja esittelee kolmea pyhää kolminaisuutta, joita puoleensa vetävillä työpaikoilla ja kaupungeilla esimerkiksi on. Tämä kolmen pyhän kolminaisuus on teknologia, talentti ja toleranssi. Talentilla tarkoitetaan lahjakkuutta ja toleranssilla suvaitsevaisuutta. Kun haluat perustaa joskus ihmisiä puoleensa vetävä yrityksen, tämä on se kirja, jonka suosittelen lukemaan.

 

Richard Floridan mielestä ihmisten luovuuden kasvaminen, jatkuvien haasteiden etsiminen sekä itsensä kehittämisen halu on aiheuttanut valtavaa muutosta. Muutosta, jota emme vielä täysin ymmärrä. Kun tarkastellaan viimeistä sataa vuotta, 1900-luvun alusta lähtien, muutosvauhti on ollut huimaa, ainakin ensimmäisen 50 vuoden aikana. Viimeiset 50 vuotta on ollut hitaamman puoleista, 1950-luvulta nykypäivään asti. Tämän muutoksen vauhti on helpompi ymmärtää kirjan alussa olevan ajatuskokeen avulla. Valitaan tavallinen taatelintallaaja vuodelta 1900 ja siirretään hänet suoraan 1950-luvulle. Valitaan sitten toinen henkilö 1950-luvulta ja siirretään hänet nykypäivään. Kumpi näistä henkilöistä kokee suuremman muutoksen?

Itse ajattelin, että muutos olisi yhtä hämmentävä kummallekin henkilölle, mutta Floridan perustelut saivat minut ymmärtämään paremmin. 1900-luvulta suoraan 1950-luvulle siirretty henkilö säikähtäisi teknologian täyttämää maailmaa. Hevoskärryjen sijaan onkin autoja, kuorma-autoja, linja-autoja ja hevosvoimalla mitataan auton konepelin alla olevan moottorin tehoa. Suuria kaupunkeja ympäri maailmaa koristavat korkeat pilvenpiirtäjät. Jättiläismäiset sillat helpottaisivat jokien ja salmien ylitystä, jotka aiemmin piti ylittää lautoilla. Lentokoneet kuljettaisivat ihmisiä mantereelta toiselle valtamerten yli. Matka-aika, joka oli aikaisemmin laskettu päivissä, lyheneekin yhtäkkiä tunteihin. Ihmisten elinaika olisi pidentynyt huomattavasti, monia aiemmin kuolemaan johtaneita tauteja pystytäänkin kehittyneen lääketieteen ansiosta ehkäisemään erilaisilla lääkkeillä ja hoidoilla. Sähkö olisi yleistä, valoa olisi saatavilla jokaisessa asunnossa. Vaatteita pystyisi pesemään kätevästi ja helposti pesukoneessa. Radion, sekä mustavalkotelevision avulla viihdettä saataisiin koteihin ympäri maailmaa. Jättiläismäinen kehitys harppaus olisi ehkä vaikea 1900-luvun miehen käsittää.

1950-luvulta nykypäivään siirretty kaveri ei kokisi välttämättä niin suurta muutoksen aiheuttamaa shokkia. Hänen olisi melkein yhtä helppoa liikkua meidän nykyajan ympäristössämme, kuin hänen omassa 1950-luvun ympäristössään. Voisimme ehkä luulla, että elämme aikakaudella, joka on teknologian ihmeiden aikaa. Toki olemme edelleen luovia ja kehitystä on tapahtunut 1950-luvulta nykypäivään. Kotitietokoneet, internet, matkapuhelimet, älypuhelimet, tabletit, CD- ja DVD soittimet sekä pankkiautomaatit olisivat hänelle uusia asioita. Hän kuitenkin nousisi edelleen samalta juna-asemalta junaan ja ehkä myös matkustaisi ulkomaille samalta lentokentältä kuin aikaisemmin. Asemat olisivat vain hieman suurempia ja vilkkaampia, kuin 1950-luvulla. Hän saattaisi olla ehkä pettynyt kehityksen vauhtiin, kun samanlaisia huimia kehityksiä ei ole tapahtunut, kuin mitä oli tapahtunut 1900-luvun alusta 1950-luvulle asti.

Vaikka 1900-luvun alusta lähtien, 50 vuoden aikana olimmekin ottaneet järkyttävän ison harppauksen, tällä hetkellä teemme vain hienosäätöjä jo keksimiimme innovaatioihin. Emme ole löytäneet uusia merkittäviä innovaatioita hetkeen ja teknologinen kehitys on osittain hidastunut. 1900-luvun ihminen verratessaan omaa yhteiskuntaansa 1950-luvun yhteiskuntaan, pitäisi sitä aikalailla samanlaisena. 1950-luvun työpaikalla pidetään pukua, heidän arvomaailmansa ja toimiston ilmapiiri olisi melkeinpä ihan samanlainen kuin 50 vuotta sitten. Työpaikalla ei hirveästi naisia ollut 1950-luvullakaan, jos sihteereitä ei laskettaisi mukaan. Siihen aikaan oli myös yleistä mennä nuorena naimisiin sekä olla samassa työpaikassa koko loppuelämän. Kirjaa lainaten ”yritykseen sitoutuva työntekijä” elää elämäänsä organisaatioiden arvojen ja normien mukaan.

1950-luvun ihminen taas olisi nykypäivän yhteiskunnassa ihan hukassa, kulttuuristen muutosten ansioista. Työpaikalla hän kohtaisi nykyajan pukeutumiskulttuurin ja huomaisi suoraan, että useammassa työpaikassa ei pukua käytetä. Nykyään yleensä farkut ja vaikkapa kauluspaita tai siisti paita riittävät. Hänellä voisi mahdollisesti esimiehenä olla nainen tai värillinen, mikä olisi hänen aikanaan hyvin harvinaista tai melkein olematonta. Erilaiset asenteet ja käytöstavat herättäisivät hänessä ehkäpä paheksuntaa. Nuorilla työntekijöillä saattaisi olla tatuointeja tai lävistyksiä. Minun olisi ainakin vaikea olla, jos olisin 1950-luvulta nykypäivään tulleen jantterin saappaissa. Kadulla hän saattaisi törmätä saman sukupuolen kanssa naimisissa olevia henkilöitä, joita ei siihen aikaan ollut. Työhön voisi tulla myöhemminkin kuin kello 8 aikaan aamulla ja lähteä aikaisemmin. Ihmiset tekisivät töitä sellaisina aikoina, milloin ei oletettaisi ihmisten tekevän töitä. Luovuus on antanut mahdollisuuden nyky-yhteiskunnalle kehittyä 100 vuoden aikana huimasti.

Meidänkin tiimiyrityksemme on kehittynyt tässä parin vuoden aikana aika sitä mukaan, mitä luovempia ja ratkaisukeskeisempiä olemme olleet. Olemme ottaneet kokeiluun ja ihan käyttöönkin asti erilaisia visualisia mittareita työntehon seuraamiseksi ja mittaamiseksi. Kirjan mukaan elämme nykyään ”informaatiotaloudessa” tai sitten vaihtoehtoisesti ”tietoon perustuvassa taloudessa”. Kirjan mukaan tätä olennaisempana tietona on kuitenkin, että nykyisen yhteiskuntamme voimavara on ihmisten luovuus. Olemme tehneet tiimissämme luovia ja vaikeitakin ratkaisuja. Ehkäpä luovempien ratkaisujen kautta tiimisopimuksessa mainitsemamme itsemme jatkuva ylittäminen tapahtuu.

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!