Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luovuuden työkalu

Kirjoitettu 15.05.13
Esseen kirjoittaja: Eemeli Oksanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T.Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Mietteet

Banappelsiinii kirjoittanut Jussi T.Koski. Niin mitä  tästä tulee ekana mieleen on hedelmäsalaatti. Tai ei okeastaan vaan Länkoulutus ohjelmaa varten varsin hyvä kirja. Niin kuin kannessa lukee ”idedavitamiinejä henkilökkohtaisen luovuuden kehittämiseen”. Aika perus kauraa tuossa oli esimerkiksi luovuus vaatii lepoa ja pitää muistaa levätä ennen kuin alkaa tekemään ideointia. Mutta hyviä koppeja sieltä tuli myös kuten ” ole joskus ärsykevapaassa ympäristössä ja anna tilaa ajatuksille. Tai päinvastoin ota ideoita useista ärsykkeistä tv, radio, netti ja yms.

Näkökenttä

Omien kokemuksien laajentaminen on tärkeää luovassa työskentelyssä. Sen olen oppinut Länissä ollessa. Esimerkiksi banaanin voi kuoria kahdella tavalla ja pitää aina mielessä kun näkee banaanin että on muita tapojakin kuin se yksi. Eri näkökulmista asioiden näkeminen ja kokeminan kasvattaa ihmisenä ja siitä oppii huomattavasti enemmän kuin voit miettiä asiaa monelta eri kannalta. Vaikka jääkiekko ottelu niin itse kun olen pelannut, valmentanut ja vielä tuomaroinut niin perspektiivini on hyvin laaja lajia kohtaan ja osaan asettua jokaisen kentällä olijan saappaisiin. Joten näen asiat avarakatseisesti verrattuna vaikka johonkin faniin joka ei omaa kokemusta lajista mutta on seurannut lajia koko elämänsä. Palatakseni Länin tuomiin ajatuksiin. Olen huomannut että kuuntelen muiden ehdotuksia tarkemmin nykysin ja samalla pohdin että pystynkö kehittämään niitä ajatuksia eteenpäin ja miettimään niitä eri kantilta. Laaja näkökenttä antaa mahdollisuuksia hakea ratkaisuja sieltä mistä muut eivät välttämättä niitä näe.

Elämän ohjeita vai työkaluja?

Niin sain kolahduksia kauhean määrän sillä tämä kirja sattui osumaan yllättävän hyvään aikaan käteen. Sain paljon irti neuvoista kuten ajan käyttö ja kirjojen lukeminen, joka on aiheuttanut hiusten lähtöä minulle. Mutta mistä kuitenkin se johtaa juurensa luovasta laiskuudesta. En tee asioita kunnolla ennen kuin on pakko ja silloin on yleensä kiire sillä eräpäivät tulevat aina joskus vastaan. Näen tätä ongelmaa jatkuvasti joka puolella ja kaikissa ihmisissä. Onko se meidän perisynti olla laiska vai tehokas. Onko yhteiskunta aiheuttanut meille sen että me arvostamme tehokkaita ihmisiä ja emme pidä vetelyksistä. Jos kaiken muun poistaisi ympäriltämme ja jättäisi ainoastaan selviytymisen jäljelle. Niin tällöin kuinka moni jäisi luolaan makaamaan kun ei jaksa lähteä metsästämään ruokaa. Veikkaan että joo kaksi päivää voisi luolassa lomailla mutta sitten on jo melko kova nälkä hakea ravintoa. Ja liikkeelle lähtö olisi ehdottomuus. Mutta nykyään tekeminen mikä ei ole hauskaa tai on pakonomaista niin sitä vältellään keinollta tai toisella loppuun asti. Ja se taito ollaan opittu jo pienestä pitäen. Nyt onkin aika yrittää muuttaa omia käyytäytymisen malleja ja saada ei niin kivat asiat mukaviksi. Mutta se ei tapahdu yhdessä yössä. Tavoitteiden ja palkintojen asettaminen motivoi muuttamaan omia käyytäymisen malleja.

Yhteenveto kirjasta

Banappelssiini on hyödyllinen työkalu pitää mukana läpi elämän sillä siinä on paljon hyviä vinkkejä joihin voi palata aina uudelleen kun ei muista niitä enää tai haluaa uusia näkökulmia tai ajaatuksia. Käytäntöön tulen viemään ”jos et lue, lue enemmän” sekä ”muista pää, muista kädet”. Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ”nuku riittävästi”  Suosittelen kaikille kyllä tätä kirjaa sillä luovuuden työkalujen käsikirja voisi olla myös tämän opuksen nimi. Kaikki asiat mitä oikestaan on kirjassa on niin lähellä todellisuutta ja kosketuksessa arkipäiväiseen elämään joten näen myös meidän Million hyötyvän tästä tulevaisuudessa. Nyt olen saanut yhden työkalun lisää kehittää luovuuttani. Sillä ihminen ei voi olla ikinä liian luova.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!