Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Luovuus: halu tehdä uudella tavalla – paremmin

Kirjoitettu 15.05.16
Esseen kirjoittaja: Sanni Oranen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Luova järkevyys
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Saku Tuomisen kirjan, Luova Järkevyys. Tykkään yleensä luovuudesta kertovista kirjoista, koska ne herättävät paljon ajatuksia ja ovat käytännönläheisiä.

 

Olennaista pitää mieli avoinna, ja ihmetellä.

 

Olen luova ihminen, mutta miten voisin kanavoida luovuuttani ja käyttää sitä hyödyksi?

 

Uskon, että aika moni minut tuntevista ihmisistä voi allekirjoittaa, kun sanon, että minulta tulee paljon ideoita. Tiimiläiseni voivat myös varmasti vahvistaa, kun sanon olevani  kyseenalaistaja. Miten voisin hyödyntää näitä kahta tulevaisuuden työssäni, niin, että kanavoin energiani oikeisiin asioihin? Toisaalta uskon, että molemmista on hyötyä missä tahansa, etenkin, jos en työskentele yksin. Olen kyllä luonteeltani sellainen, että mielelläni höpöttelen työkavereille ja asiakkaille. Tulisin hulluksi, jos joutuisin itsekseni höpöttämään toimistossa.

Minulle sanotaan usein, että miksi kyselen paljon, joskus rasittavankin paljon. En ole vielä ohi “kysely-iästäni”, niinkuin äitipuoleni sanoo. Kirjailijan mukaan, sekin on merkki yhdenlaisesta luovuudesta, kun on kiinnostunut kaikesta, ja osaa kyseenalaistaa ja vaatia vastauksia. Näin syntyy helposti myös jotain uutta.

 

Ala- ja yläkoulussa oppitunneilla kyselin opettajilta kaikesta, koska opin niin parhaiten. Kirjassa oli väite, miten suurin osa ihmisistä toimii näin: “jos en tiedä on parempi olla hiljaa” – jotteii vaikuttaisi tyhmälle. Mun mielestä on järkevämpää kysyä ja vaikuttaa vaikka vähän tyhmältä. Siinä sitä vasta onkin tyhmä, kun yrittää ottaa kaikesta itse selvää, ja tekee väärin, vain koska ei kehdannut kysyä.

 

Luovuus; halu tehdä uudella tavalla – paremmin..

 

Tekeminen on kaiken lähtöpiste, ilman sitä ei synny uusia menestystarinoita.

Kokeilut ja tekeminen on kaiken alku. Ilman kokeiluita ei synny oivalluksia ja uutta. Tai sitten todella hyvällä tuurilla, saattaa heti ekalla yrittämällä keksiä  jotain aivan mahtavaa. Ei sekään idea silti mihinkään etene ilman tekemistä. Esimerkiksi liiketoimintaa täytyy kehittää koko ajan pienten kokeilujen kautta. Ensi syksylle meidänkin tiimiin voisi ottaa “kokeiluviikot” mukaan toimintaan, vaihdettaisiin käytänteitä yhden kuukauden ajan, joka viikko. Katsottaisiin mikä toimii ja mikä ei. “Kohti parempaa päästään lukuisien kokeilujen kautta”, kokeiluviikot toisi ainakin meille niitä lukuisia uusia kokeiluita ja pieleen mennyt kokeilu saattaa synnyttää mahtavia ratkaisuja.

Kokeiluja pitäisi tehdä jatkuvasti ja sitä kautta tehdä pieniä parannuksia. Kirjassa oli tarina yhdestä yrityksestä, jossa Tuominen oli vieraillut. Hän oli kysynyt, että miten siellä toimii innovointi? Vastaus oli kuulunut, että hyvin. Meillä valitetaan maanantaina ja tiistaina tehdään pieniä kokeiluja asian parantamiseksi. Jos siis joku työntekijä huomaa jotain valitettavaa, ja on keskiviikko, täytyy hänen pitää turpansa kiinni maanantaihin asti. Sitten hän voi taas valittaa, ja asioita  parannetaan. Mun mielestä tämä oli aivan nerokas idea! A) Se parantaa ilmapiiriä, kun normaalisti kukaan ei valita, vaan on positiivisilla mielin. B) Se lisää yhteisöllisyyden tunnetta. C) Kaikki työntekijät pääsevät vaikuttamaan asioihin.

 

“Uuden löytäminen lähtee aina siitä, että joku katsoo samaa mitä kaikki muutkin, mutta näkee jotain mitä muut eivät.” – Albert Von Szeng-Györgyi.

 

Voiko enää keksiä mitään uutta, vai onko kaikki jo keksitty?

 

Maailma kehittyy koko ajan ja kehityksen mukana tulee aina vaan uusia ongelmia, jotka vaativat uusia ratkaisuja. Joten ei, kaikkea ei ole vielä keksitty.

 

Harvoin ideat on täysin uusia, mutta ole sinä se joka toteuttaa ne ennen muita. Meillä on akatemialla loistavat puitteet rohkeasti testailla ideoita ja saada muita innostumaan mukaan.

Miksi niin harva viitsii toteuttaa ideoitaan?

 

Laiskuus

 

Automaattinen toimintatapamme ei ole se, että ongelman nähdessä yrittäisimme ratkaista sen. Saatamme joko nähdä vain yhden ratkaisun, joka a) ei koske minua b) ei voida tehdä tänään c) on“ostaa uusi” tilalle. Ihminen on monesti liian laiska – on helpompi vaan valittaa. “Be the change you wish to see in the world” – se lähtee pienestä. Voisiko joskus valittamisen sijaan koittaa tehdä asialle jotakin?

 

Pelko

 

Pelkäämme? Rohkeutta on kokeilla ja välillä epäonnistua. Itse olen jonkin asteen täydellisyyden tavoittelija. Haluaisin, että kaikki aina onnistuu ja annan heti kaikkeni. Minua todella harmittaa epäonnistua asioissa, joissa tahdon olla hyvä. Se pidättelee joskus minua toteuttamasta ideoitani. Tiimiakatemian aikana olen kuitenkin oppinut sietämään epävarmuutta, kaaosta ja olen oppinut johtamaan itseäni ja muita paremmin. Matkaa kuitenkin on vielä. Olen huomannut, että tärkeintä minulle stressin hallinnassa on, että minulla on oikeat ihmiset ympärilläni. Ihmisiä joihin voin luottaa. On tärkeää esimerkiksi bisneksessa, että kaikilla on samat pelisäännöt, että miten asiakkaat hoidetaan. Palvelun täytyy olla tasapuolista ja -laatuista.

 

Ihmisille on luontaista nähdä monessa paikkaa ongelmia ja esteitä – olla hieman skeptinen. Toisinaan se on ihan suotavaakin. Monissa tiimeissä on kuitenkin tunnistettavissa tälläinen skeptikko, jolle ei saa antaa liikaa sananvaltaa, koska silloin jää rohkeat kokeilut tekemättä.  Seuraavan kerran, kun oikeasti uskot ideaasi – kysy tältä skeptikolta: Mistä tiedät?  Mistä tiedät onko ideani hyvä vai ei? Oletko kokeillut? Tuskin.

 

Aika ja raha

 

Minun itse pitäisi ainakin jakaa resurssini – lähinnä aika – oikein, ja keskittyä oikeisiin asioihin. Tehdä vain sitä mikä minua kiinnostaa, tai edes auttaa minua kohti unelmiani. Esimerkiksi tulevana kesänä olen JYPin jäätelökioskeilla johtotehtävissä; teen työvuorot, hommasin työntekijät, hoidan talouden ym. Nämä asiat eivät sinänsä vie minua kohti unelmaani muuten kuin rahallisesti. Sen takia yritän ulkoistaa kaiken työn minkä voin. Toinen projektini taas on smoothie aamupala yrityksille. Sitä aion tuotteistaa ja myydä kesän aikana, koska se on sellainen projekti mitä oikeasti haluan tehdä. Toivon mukaan saan myös sen verran rahaa Jypin projektista, että voin tehdä kesän lopussa hankintoja esimerkiksi blenderin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!