Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Lupa johtaa

Kirjoitettu 18.02.13
Esseen kirjoittaja: Jonna Pekkarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Lupa johtaa
Kirjan kirjoittaja: Maiju Lehti, Pirjo Pynnönen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lupa johtaa – Persoonallisia tarinoita

 

Suomalaisissa organisaatioissa on tilaa enemmä energiselle otteelle, huumorille ja rennommalle asenteelle.”

Maiju Lehden ja Pirjo Pynnösen menee johtamisen ytimeen. Kiinnostavien henkilöiden tarinat ja heidän erilaiset näkemyksensä johtamisesta tempaavat mukaansa.

Kirja tarjoaa myös erilaisia työkaluja jokapäiväiseen johtamiseen ja kehittymiseen.

 

Johtaja, ole oma itsesi!

 

Hassua on, että juuri edellisessä lukemassani kirjasssa perään kuulutettiin juuri tätä samaa. Ole oma itsesi. Anna persoonasi näkyä. Noudata juuri niitä arvoja, jotka ovat sinulle tärkeitä. Menisitkö sinä mieluummin firmaan, jossa johtajana toimii kylmä ja etäinen johtaja, vai firmaan, jonka johtaja on sekä helposti lähestyttävä, että ihmisläheinen.

Niinpä, alkaa vanha ”pomo” -käsite olla historiaa.

 

Ymmärrä vahvuudet, huomio heikkoudet

 

Hyvä johtaja osaa olla inspiroiva ja uskaltaa antaa riittävästi vastuuta työntekijöilleen. Hyvä johtaja osaa käyttää hyväkseen kunkin vahvuuksia ja osaa niitä hyödyntäen tehdä huipputiimejä. Itse olen huomannut, että usein tiimissämme projektiryhmiä vieläkin muodostetaan kavereiden kesken, eikä välttämättä huomioida osaamista. Pikkuhiljaa oppiessamme tuntemaan toisiamme on aika opetella myös huomaamaan kaikki ne kyvyt, mitä tiimimme pitää sisällään. Sama pätee toki toisinkinpäin; täytyy huomioida huonommatkin puolet.

 

Erilaisuuden voima

 

En kyllä olisi uskonut, että Suomi johtaa EU-maiden työpaikkakiusaamisen tilastoja. Tässä tilanteessa uskon, että johtajalla on suuri vastuu. Koppina tästä luvusta sain käsitteen ”erilaisuuden johtaminen” ja mitä se tarkoittaa missäkin tilanteessa. Johtajan on todellakin tunnettava alaisensa, eikä seistä ylemmällä portaalla Eihän ihmiset innostu samoista asioista, eikä heitä saa motivoituneeksi samalla tavalla. Yksilöiden toiveet korostuvat tulevaisuudessa myös paljon. ¨

Mielestäni erilaisuus on rikkaus, mutta se vaatii näkyäkseen luottamusta esimieheltä. ”Kiinnostu, hyväksy, hyödynnä erilaisuus!”

 

Parhaat pyrkivät paremmiksi

 

Hyvä johtaja on kunnianhimoinen johtaja.” Kukaan ei ole valmis johtaja, siihen voi kasvaakaan. Nokialla ennen esimiestehtävissä ollut Antti Hietala muistuttaa itsensä kehittämisen tärkeydestä. Koulutukset, palautekeskustelut ja uudet haasteet eivät riitä, vaan tärkeimpänä johtajan on oltava halukas kehittymään itse. Juuri tämän halukkuuden takia parhaat johtajat erottuvat edukseen. Realistiset tavoitteet ovat yksi osa kehittymistä!

 

Loppuun vielä haluan mainita eräästä johtamisen työkalusta, joka mielestäni vaikutti toimivalta. Sen nimi on MBTI, eli Myers-Briggs Type Indicator. Tämän työkalun tarkoituksena on antaa esimiehelle viittaa siitä, miten tehtävät pitäisi jakaa, kuinka motivoida erilaisia ihmisiä ja ennen kaikkea työntekijöiden vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista. Tarkoituksena on myös korostaa ihmisten kasvumahdollisuuksia. Näitä testejä löytyy netistä jos jonkinmoisia, tässä yksi http://www.netello.fi/viihde/persoonallisuustesti.php. Samaisen testin tein kirjasta, eikä tulos ei todellakaan ollut yllättävä. Näyttäisi siis aika hyvin pitävän paikkaansa.

 

Jonna Pekkarinen

Osuuskunta Idealeka

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!