Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Anna Rönkkä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Heikki Toivasen Kaverijohtamisen visuaalisen innostuskirjan ja tein testin siihen liittyen.

MAA

Testissä kysyttiin, kuinka johdan itseäni asteikolla 1-5. Kaikkien vastanneiden kesken keskiarvo oli 3, kuten minäkin vastasin. Kirjoitin oppimissopimukseenikin, että minun täytyy oppia itseni johtamista. Oppimissopimusta tehdessäni opin itsestäni paljon uutta, koska täytyi miettiä menneisyyttäni ja mitä haluan tulevaisuudeltani. ”Analysoi lempeästi mennyttä, suunnittele tulevaisuutta ja ennakoi tulevaa realistisesti.” Menneisyyteni on vaikuttanut nykyiseen minääni paljon. Asetin itselleni tavoitteita, joskaan en kovin konkreettisia, mutta jotakin mitä tavoitella. Minun tuli oikeasti miettiä, mitä haluan, ja MITEN saan sen. Voin vaikuttaa vain itseeni, ja sitä kautta tiimiini. Oppimissopimuksen tulee olla kaikilla tiimiläisillä kunnossa, jotta pystyy toimimaan tiimissä ja kurottelemaan kohti omia tavoitteitaan. Oppimisen nelivedon teoria on kätevä teoria, ilman yhtä pyörää homma ei ole valmis eikä toimi, joten tulokset ovat vajaita. Dialogi, teoriatieto, oppimissopimus ja käytännön toiminta asiakkaan kanssa. Ainakin itselläni eniten kehitettävää oppimisen nelivedossa on käytännön toiminnassa asiakkaan kanssa. Minun tulisi käydä enemmän asiakkaissa ja etsiä potentiaalisia asiakkaita.

VESI

Seuraava kysymys testissä oli: ”Miten positiivista tiiminne dialogi on?” Annoin arvosanaksi 2, mikä oli sekin kaikkien kysymyksiin vastanneiden keskiarvo. Tiimissämme esiintyy vielä aika paljon ideoiden lyttäämistä, hiekottamista ja asioiden turhaa kyseenalaistamista. Olemme vielä aloitteleva tiimi, joten ei kaikki voikaan olla kunnossa huipputiimiin verrattuna. Vaikka itse koen, että treeneissämme on hauskaa, dialogin laatu ei on vielä melko heikkoa. Monesti lauseet alkavat ”Minä…” tai ”Mun mielestä…”, ja se on asia mistä meidän pitäisi päästä eroon. Meidän tulisi puhua enemmän meistä kuin itsestämme, olemmehan tiimi. Intolla on myöskin visio vielä hukassa, mihin suuntaan olemmekaan menossa? Tiimimme alkutaival on ollut lähinnä luottamuksen rakentamista ja toisiimme tutustumista, jotta saaraan tiimille rakennettua vankka pohja. Luottamuksen perustana on kaikkien teot ja käytös. Tärkeintä luottamuksen syntymiselle on se, että kaikki ovat omia itsejään. Positiivisen ilmapiirin luominen arkeen esimerkiksi pienin asioin pitää kaikkien mielen korkealla ja luottamuksen syntyminen helpottuu.

TULI

Tässä aihealueessa minulta kysyttiin, kuinka usein tunnen innostusta. Vastasin asteikolla 1-5, 4. Lähinnä sen takia, että minulla on niin innostava tiimi täynnä erilaisia ihmisiä. Työympäristö on luova ja innovatiivinen ja tekeminen on mukavaa. Kaikki nämä seikat lisäävät motivaatiota omaan pakertamiseeni ja uusien ideoiden keksimiseen. Haluan viedä tiimiämme eteenpäin, mutta samalla kehittää itseäni ja omaa oppimistani. Innostuskirjassa listattiin 10 kaverijohtajuuden periaatetta ja kehotettiin listaamaan sen jälkeen, mitä nämä 10 periaatetta itselleni merkitsevät.

Kaverijohtajuuden 10 periaatetta:
1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavasti, kuuntele aidosti.
3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen, ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puutteeseen.
8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, vaan se on ansaittava joka päivä.
9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen kiinnittävät muutkin.

Omat vastineeni kymmenelle periaattelle:

1. Kunnioita toisia niin treeneissä kuin muussakin tekemisessä.
2. Ole läsnä ja kiinnostunut AIDOSTI muista ja heidän tekemisistään.
3. Tee oikeasti se, mitä lupaat.
4. Tsemppaa muita.
5. Opettele johtamaan itseäsi; itsekuri ja tavoitteet.
6. Tiimihengen kohotus, ota kaikki huomioon.
7. Viestintäpäällikkönä pyri pitämään tiimi ajan tasalla, ulkoinen ja sisäinen viestintä.
8. Muista joka päivä, että halusit johtoryhmään, ja tiimi äänesti sinut siihen.
9. Pysy positiivisena ja tsemppaa muita.
10. ”Mene ensin itse heikoille jäille.”

TUULI

Seuraava kysymys oli, miten liiketoimintamme edistyy. Vastasin siihenkin asteikon keskivaiheilta 3. Aluksi liiketoimintamme lähti liikkelle hyvin, mutta nyt meillä ei ole ilmennyt paljoa uusia projekteja, vaan pakerramme samojen projektien parissa kuin koko syksyn ajan. Ainakin omalla kohdallani tilanne on tämä. Myös gäppien täyteen saamisessa on herännyt ongelmia. Tähän ratkaisuna on lähteä rohkeasti asiakkaisin, mutta koska meillä ei ole mitään tiettyä yhteistä palvelua/tuotetta mitä lähteä myymään, se on tuntunut hankalalta. Potentiaalia, osaamista ja intoa tekemiseen meiltä kuitenkin löytyy. Meidän tulisikin siis keskittyä siihen, mistä löydämme potentiaalisia asiakkaita yhteisiin projekteihin ja/tai kehitellä tuote mitä lähteä myymään, jottei meidän tarvitse inventoida seuraavia kolmea vuotta saadaksemme rahaa.

TYHJYYS

Miten aito on tiiminne henki? Vastasin 4. Meillä on hauskaa ja luottamus häämöttää nurkan takana useiden välillä. Suoraa puhettakin alamme toisillemme puhumaan. Mietin kuitenkin, onko luottamus tiimiläisten vai tiimiyrittäjien välillä. Tiimihenkeämme kehittää yhteiset illanistujaiset ja vapaa-ajan minät. Tiimiyrityksemme henkeä taas kehittäisivät yhteiset projektit, mutta niitä meillä ei kovin paljoa vielä ole. Niiden kautta tiimiyrityksemmekin yhteishenki lähtisi aidompaan kasvuun. Olemme enemmänkin kavereita, kuin työkavereita. Tiimiytymistä ja tiimiä vie liideri ja muu johtoryhmä. ”Johtajan tulee tietää suuret linjat ja pienimmät yksityiskohdat.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!