Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Maailma muuttuu, niin sinäkin

Kirjoitettu 07.12.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Halsas
Kirjapisteet: 1
Kirja: Monenkirjavia kuvitelmia
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lauri Järvilehdon kirjat ovat olleet jo pitkään luettavien kirjojen listalla. Monenkirjavia kuvitelmia oli toinen hänen teoksistaan, jonka olen lukenut ja täytyy sanoa, että erinomainen ajattelija on ainakin kyseessä. Monenkirjavia kuvitelmia käsittelee kaikkea maan, taivaan, sekä jonkin tuntemattoman väliltä. Se raapaisee pintaa useasta aiheesta, muttei syvenny mihinkään. Tämän takia kirja onkin mielestäni loistava oikeastaan jokaiselle, se avartaa ajattelua useaan suuntaan, useassa tapauksessa melko radikaalistikin. Erityisen mielenkiintoiseksi kirja kävi, kun puhuttiin tulevaisuudesta ja maailman muutoksesta.

”The future is already here – it is just not evenly distriputed.” – William Gibson.

Kyseinen jopa legendaksi muodostunut lausahdus tuodaan myös esille Järvilehdon toimesta. Mitä enemmän nykytilannetta ja tulevaisuutta pohtii, sitä kummallisemmalta tilanne vaikuttaa. Teknologian eksponentiaalinen kehitys on ehdottomasti kirjan kiehtovin puheenaihe. Eksponentiaalinen kehityshän alkaa usein tasankovaiheesta, jolloin ei kehitystä ei juuri huomaa. Tämän voi sanoa jatkuneen teknologian kohdalla noin 1800-luvulle saakka, kunnes alkoi nousukaari. 1900-lukua usein siteerataan innovaatioiden vuosisadaksi ja monet jopa heittelivät 2000 luvun vaihteessa, että tällaista innovaatio aaltoa ei enää ikinä nähtäisi. Hommahan on kuitenkin lähtenyt entistä pahemmin käsistä 2000- luvulla ja monien mielestä lähestytään niin sanottua hissivaihetta, jolloin kehitys lähtee hirveään nousuun. Älylasit, 3d-tulostimet ja robotiikka ovat näköpiirissä olevia suuria muutoksia, jotkin näistä luovat varmasti läpi jo ennen vuotta 2020.

Kirjaa lukiessani pohdin paljon, millaisessa maailmassa tulenkaan elämäni elämään. Tämän ennustaminen on mahdotonta, mutta todella suuria muutoksia on varmasti edessä. On lähes mahdotonta ennustaa, millaiset taidot ovat tarpeen työelämässä 10 vuoden saati sitten 20 vuoden päästä. Oppimaan oppiminen on se asia, missä Tiimiakatemia on varmasti vahvoilla. Tieto ja sen tankkaaminen on tuskin oleellista enää 10 vuoden päästä, sillä tieto on jatkuvasti paremmin ja paremmin kaikkien ulottuvilla. Wikipedia ja uudet palvelut kuten Quora mullistavat kenttää ja tuovat tiedon ja asiantuntemuksen, jokaisen saataville. Uskon, että eri alojen yhdistely on kuumaa valuuttaa vielä kymmenenkin vuoden päästä. Toisaalta jotkut ennustavat, että saavuttaisimme teknologisen singulariteetin jo vuonna 2030. Teknologinen singulariteetti tarkoittaisi siis tilannetta, jossa yli-inhimillinen tekoäly kiihdyttäisi ihmiskunnan teknologisen kehityksen ja sosiaalisen muutoksen niin nopeaksi, että ennen sitä eläneet ihmiset eivät pysty ymmärtämään, saati ennustamaan tulevaisuutta. Itse uskon, että tätä ei vielä omana elinaikanani saavuteta, mutta jotain todella mielenkiintoista tulee kyllä tapahtumaan.

Hauskinta tässä kaikessa on se, että emme oikeasti tiedetä mistään mitään. Meillä on jonkinlaisia teorioita asioista, mutta oikeasti emme tiedä juuri mitään. Kirjaa lukiessa ymmärsin entistä paremmin, mitä Sokrates tarkoitti sanoessaan: ”Tiedän, että en tiedä.” (Tai jotakin siihen suuntaan.) Yleensäkin alan ymmärtää kuinka syvää vesi oikeasti on kun lähtee rannasta uimaan yhtään syvemmälle, minkään aihealueen ympärillä. Asiat voivat vaikuttaa yksinkertaisilta alkuun ja erilaisia salaliittoteorioita on helppo kehitellä vajavaisella tiedolla. Mitä enemmän yhdisteltäviä palasia on, sitä monimutkaisemmaksi homma menee ja sitä vaikeampi erilaisia teorioita on kehitellä. Probleemahan tässä on, että hyvin helposti luulee tietävänsä, ennen kuin on perehtynyt aiheeseen kunnolla ja toteaakin, että ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään. Sitten kun tähän vielä yhdistetään se, että täysin naurettavankin teorian kumoaminen voi viedä kymmenien minuuttien perustelun, samalla kun sen esittämisessä menee vain muutamia sekunteja, päädytään tilanteeseen jossa ihmiset eivät vain jaksa vaivautua. Ido Portalia mukaillen, olemme siirtyneet informaatioajasta, virheellisen informaation aikaan, sillä valitettavasti suurin osa tiedosta internetin ihmeellisessä maailmassakin on virheellistä. Uskon toki tiedon korjaavan itseään, mutta tämä vaatii yksilöiltä asioihin perehtymistä. Mitä vähemmän aiheisiin perehtyy, sitä todennäköisempää on, että henkilöllä on asiasta täysin virheellistä informaatiota ja mikäli aiheeseen sitten lopulta perehtyykin kunnolla päädytään tilanteeseen, jossa tietää että ei tiedä ja jättää sen takia kommentoimatta. Kaiken maailman hyvinvointi keskustelut ovat hyvä esimerkki tästä omalla kohdallani, suurin osa kuulemistani väitteistä hyvinvoinnin ja terveyden ympärillä ovat täysin perusteettomia, mutta toisaalta tiedän, että en itsekään oikeastaan tiedä asiasta juuri mitään, joten pidän suuni supussa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!