Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Maailmanympärimatkaa suunnittelemassa

Kirjoitettu 09.12.15
Esseen kirjoittaja: Linda Heikkilä
Kirjapisteet: 4
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas; Peru; Australia
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff, Riku Rantala & Ari Lahdenmäki; Eyewitness Travel
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin kirjan Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas, koska olen suunnitellut ja järjestellyt yhdessä Sannan kanssa tiimimme tulevaa maailmanympärimatkaa (MYM).

 

RYHMÄSSÄ MATKUSTAMINEN

Voisi luulla, että kun suurella porukalla lähdetään reissuun, niin kaikilla olisi paljonkin eriäviä mielenkiinnonkohteita eri matkakohteista. Meidän tiimillä reitin suunnittelu kävi yllättävän helposti ja yksimielisesti. Muutamia poikkeuksia on ja reitin eroavaisuuksia, mutta niin pitääkin. Suurin osa reissusta tehdään kaikki yhdessä. Se on aika hurjaa! Saa nähdä miten me pärjätään. Näin ollen reissun suunnittelukin on ollut suht helppoa, koska lähes kaikki reissataan samoissa kohteissa.

Ryhmässä matkustaminen on mukavaa ja turvallista, koska se oma tuttu yhteisö tuo tuttuuden tunnetta tuntemattomissa paikoissa. Ison ryhmän kanssa matkustamisessa on tietysti myös omat haasteensa. Sen olemme myös aikaisemmin huomanneet, kun olemme koko porukan voimin olleet reissaamassa.

Varsinkin kun lähtee pitkälle reissulle isolla porukalla, tulee vastaan aina tiettyjä komplikaatioita: majoitusta ei löydy isolle porukalle, julkisissa ei ole paikkoja koko poppoolle eikä ravintoloissa välttämättä ole tarpeeksi tilaa. Mahdollista majoitushässäkkää olemme ehkäisseet sillä, että olemme varanneet kaikki alkupäässä olevien kohdemaiden majoitukset jo valmiiksi. Uskon, että myöskään julkisten kanssa taikka ravintoloissa syömisen kanssa ei enää tässä vaiheessa tule suurempia ongelmia, koska voimmehan me sitten tarpeen tullen liikkua ja syödä pienemmissäkin porukoissa. Näin olemme myös aikaisemmin reissuillamme tehneet, ja se on sujunut mutkitta. Yksi mihin tule myös varautua on se, että mikäli yksi porukasta sairastuu, niin silloin myös koko porukan matka stoppaantuu siksi aikaa. Ja mitä enemmän porukkaa on, sitä todennäköisempää on, että ainakin joku jossain kohti matkaa sairastuu lievemmin tai ei niin lievästi…

Eri maissa on aina eri bakteerikantoja, jonka takia veden ja ruuan kanssa on oltava melko tarkkana. Tietyissä maissa vesi on yksinkertaisesti saastunutta tai muuten epäpuhdasta. Ruuan suhteen on hyvä pitää mielessä kolmen K:n sääntö: käristä, keitä ja kuori. Salaattiin ja valmistamattomiin kasviksiin ei kannata koskea ja hedelmät tulee aina kuoria. Ravintoloissakin hedelmät on usein pesty kraanavedellä, jolloin niissä on omat riskinsä. Ravintoloita kannattaa muutenkin hieman tarkkailla, sillä turvallisinta on yleensä syödä niissä paikoissa, missä paikallisetkin käyvät. Silloin voi olla varma, että raaka-aineet suositussa ravintolassa vaihtuvat eikä pilaantuneita tai kauan lämpimässä muhineita ruoka-aineita tarjoilla. Vettä taas kannattaa juoda aina pullotettuna ja ravintoloissakin tarkistaa, että pullon sinetti on varmasti ehjä. Joissain paikoissa nimittäin pulloja vain täytetään kraanavedellä. Useissa paikoissa hampaatkin kannattaa pestä pullovedellä vaikka vettä ei nielaisisikaan.

Se, miten tarkka syömisestään ja juomisestaan on riippuu tietenkin myös maista. Esimerkiksi Australia on hyvin länsimaan tyyppinen maa, jolloin ei ehkä tarvitse ihan niin tarkkana olla ruuan suhteen. Itse ainakin söin kaikenlaista Australiassa ollessani, eikä mitkään pöpöt ainakaan silloin minua saavuttaneet.

Kirjasta löysi hyviä vinkkejä siihen, miten tulee toimia tietynlaisissa sairastapauksissa. Olen myös tutustunut netissä reitillä mahdollisesti tarttuviin tauteihin ja laittanut ylös niiden oireita ja hoitomenetelmiä. Liikaa en kuitenkaan halua lietsoa sitäkään, että joku sairastuisi vakavammin, mutta on kuitenkin hyvä, että taustalla on jotain perustietoa erilaisista tapauksista eikä ennaltaehkäisy kai koskaan voi olla huono asia.

 

MISTÄ HANKKIA TIETOA REISSUN SUUNNITTELUSSA?

Olen käyttänyt todella paljon aikaa siihen, että olen tutustunut meidän matkakohteisiin, majoituksiin, ympäristöön, kuljetusmahdollisuuksiin sekä erilaisten vaihtoehtojen hintatasoihin ja hintaeroihin. Mistä sitten olen pääasiassa hakenut tietoni?

Kaikkein parhain tietolähde on ehdottomasti ollut internet. On tullut selattua TripAdvisoria, hostellisivustoja, eri maiden kuljetuspalvelusivustoja, eri maiden julkisen liikenteen aikatauluja, keskustelupalstoja, google mapsia ja vaikka mitä! Myös kontaktoiminen on kannattanut. Olen etsinyt eri maista eri tahoilta ihmisiä, joihin voi ottaa yhteyttä ja voi kysellä tiettyjä asioita. He ovat kuitenkin paikallisia, niin heidän on helppo kertoa ja selvittää asioita, joita minun taas voi olla vaikeampi netin uumenista löytää.

Minulla on kotona myös muutama kirja matkakohteistamme, joita olen selannut ja joista olen ammentanut perustietoja. Toki myös tutuilta on tullut kyseltyä paljon matkaan liittyen.

Google Mapsista on ollut todella suuri apu, kun on tutkinut eri majoitusten ja kaupunkien etäisyyksiä, jotta osaa hahmottaa mistä kannattaa majoitukset ottaa.

Vaikka olenkin ottanut paljon kohteista selvää ja tutkinut aktiviteettimahdollisuuksia ja varaillut majoituksia, en kuitenkaan halua suunnitella matkaa liian tarkasti valmiiksi. Muuten yllätyksellisyys vähenee vähenemistään ja once in a lifetime seikkailu muuttuukin robottimaiseksi suorittamiseksi.

 

MATKAILU KALLISTA?

Monet ajattelevat, että reissuun ei voi lähteä ellei ole montaa tuhatta euroa rahaa. Tämä vääränlainen käsitys syntyy todennäköisesti useimmiten mielikuvista, jotka liitetään perinteisiin lomamatkoihin. Ryypätään ja shoppaillaan päivittäin turistikohteissa turistihinnoilla, asutaan ylihintaisissa hotelleissa ja syödään ylihintaista ruokaa. Jos tyytyy vähänkin vähempään, niin pidemmälläkään reissulla ei tarvitse mikään miljonääri olla. Riippuu myös tosin kohteesta, sillä jos esimerkiksi lomailee Australiassa 3kk, on se paljon kalliimpaa kuin esimerkiksi Laosissa lomailu samanmoisen ajan. Meidän reitillä on paljon eri hintaluokkaisia kohdemaita ja sanomattakin selvää, että toisiin maihin uppoaa enemmän rahaa kuin toisiin.

Rahaan liittyen kirjasta bongasin hyvän vinkin: eurojen lisäksi useammassa kohteessa kannattaa olla varalla myöskin dollareita. Dollarit nimittäin käyvät maksuvaluuttana yllättävän useassa maassa. Käteistä kannattaa olla aina mukana edes jonkun verran ja sitä kannattaakin yleensä nostaa muualta kuin lentokentältä, koska siellä vaihtokurssi on useimmiten huonoin mahdollinen.

Ennen reissua, tulee huolehtia tarvittavat asiakirjat kuntoon ja etenkin mukaan. Tällaisia ovat esimerkiksi:

 •  PASSI: tulee tutkia, vaatiiko joku kohdemaista sen, että passi on vielä reissun jälkeenkin 6kk voimassa
 • VIISUMIT: meidän tapauksessa tarvitsemme viisumit Australiaan & Kambodzaan ja Yhdysvaltoja varten tulee täyttää ESTA-hakemus eli sähköinen maahantulolupa
 • MATKAVAKUUTUS: mikäli reissussa aikoo harrastaa jotain ns. extreme-lajia, kuten surffaus, benji-hyppy, laskuvarjohyppy jne. kannattaa hankkia vakuutus joka kattaa nämä, sillä normaali vakuutus ei näitä extreme-lajeja kata
 • AJOKORTTI JA KANSAINVÄLINEN AJOKORTTI
 • LUOTTOKORTTI: itse aion hankkia luottokortin reissua varten, vaikka VisaElectronikin käypi lähes kaikkialla. Useampi kortti kannattaa olla jo siltäkin varalta mukana, jos toinen kortti varastetaan
 •  JÄSENKORTIT: esimerkiksi ISIC-kortti (kansainvälinen opiskelijakortti)
 • RESEPTIT: mikäli mukana on mitään reseptilääkkeitä, kannattaa ottaa reseptit mukaan siltä varalta, että joutuu tullattavaksi (jota tosin melko harvoin tapahtuu)

Olen yrittänyt laittaa myös muistiin pieniä asioita, joita tulisi muistaa kuten esimerkiksi Costa Rican lentokenttävero, joka tulee maksaa maasta lähtiessä KÄTEISENÄ.

Tykkäsin tästä kirjasta ihan älyttömästi, koska tässä oli aivan järjettömän kattavasti informaatiota reissuun lähtijälle. Olisin voinut kirjoittaa tästä moooonta sivua lisääkin… Oli muistilistaa poliisin kanssa asioimiseen, neuvoja kuinka toimitaan hurrikaanin tai maanjäristyksen sattuessa, miten toimitaan sairastuessa, minkälaisia tippejä tulisi jättää ja kuinka ehkäistään ryöstön tai ahdistelun kohteeksi joutumista. Tästä kirjasta bongasin myös reissuvinkin Laosiin: Si Phan Don. Ei olisi ollenkaan huono idea, jos tämä kirja olisi mukana reissussa.

Lopuksi laadin kirjan vinkkien avulla muistilistaa itselleni tavaroista, mitä tulee ehdottomasti muistaa ottaa mukaan, mutta ovat sellaisia, jotka saattavat helposti unohtua:

 • päiväreppu & pikkulaukku
 • hyttysverkko ja hyttysmyrkky
 • lakanakangas/ kevyt makuupussi ja kevyt pyyhe
 • hyvät jalkineet
 • pieni taskulamppu
 • munalukko ja muutama avain (saa tavaroitaan lukkojen taakse esim. hostellien jaetuissa huoneissa)
 • muutama jätesäkki, muovipusseja ja minigrip-pusseja
 • adapterit (tarvitaan ainakin Australiaan ja Yhdysvaltoihin)
 • musiikkisoitin ja kuulokkeet
 • lääkelaukku: rakkolaastarit, malarian estolääkitys, suolaliuos/pirtua, mahalääkkeitä, särkylääkkeitä jne.
 • käsien desifiointiaine

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!