Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Idealekan mymmi aluilleen

Kirjoitettu 09.12.14
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Uusi kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala ja Tunna Milonoff
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Meillä alkaa MYM olemaan pikkuhiljaa ajankohtainen asia, kun lähtöön on vähän reipas vuosi. On melko kutkuttavaa kun seuraa Soulincin, Innomon ja Priimalaisten matkavalmisteluja, ja reissupuheita. Tästä innoittuneena päätin kaivaa esiin Madventures -kirjan, ja tehdä meille suuntaviivoja matkalle esseen muodossa (niinkuin minä reissun yksin suunnittelisin..) pienen pohjustuksen kera.

”Olemme matkalla tuntemattomaan, seikkailu on alussa, kaikki ovat mukana.” – Pelle Miljoona

Omat matkailukokemukseni ovat vielä suhteisen vähäisiä, olen käynyt muutamilla pakettimatkoilla Gran Canarialla, Turkissa, Egyptissä jne. Thaimaassa olen käynyt kerran Maden mymmin siivellä, Nizzassa muutaman päivän pyörähtämässä sekä eri kaupungeissa Keski-Euroopassa. Sitten tietysti naapurimaita on tullut hieman koluttua. Kaiken kaikkiaan kokemukseni ns. ”erikoisemmista” maista ovat vähissä ellei olemattomia. Thaimaan kulttuuri poikkesi suuresti omastamme, ja se olikin ehkä kaikista mielenkiintoisin ja antoisin matka.

Thaimaassa yhdistyivät kaikki loman elementit jotka ovat minulle tärkeitä: rentoutuminen, hauskanpito, lämpö, shoppailu, HYVÄ RUOKA, uuden kulttuurin tutkiminen, nähtävyydet ja vapaus. Asia, joka hieman vähensi tuon loman rentouttavaa vaikutusta oli se, että olimme valinneet kahden viikon sisälle viisi eri kohdetta: Pattaya (1 yö), Phuket Kata Beach (3 yötä), Koh Lantan saari (4 yötä), Krabin Ao Nang (4 yötä) ja Bangkok (2 yötä). Kaksi viikkoa on kuitenkin ihan semi jees lomailuaika, mutta jos sen tunkee täyteen, voi lomailu olla välillä jopa stressaavaa matkustuksen takia. Tämän asian haluan ottaa huomioon meidän mymmillämme, ja uskon että muutkin tiimiläisemme ovat sen verran mukavuudenhaluisia että emme ramppaa joka päivä uuteen paikkaan.

Minne mennä?

”Maailmassa on 195 itsenäistä valtiota kuudessa maanosassa, 40 000 kilometrin mittaisella kehällä. Veisi muutaman ihmiselämän ajan vierailla kunnolla niissä kaikissa – eli kaikkea ei voi nähdä.”

Siispä koska kaikkialle ei yksinkertaisesti voi mennä, on syytä miettiä mitkä ovat meidän mielestämme niitä kaikista päräyttävimpiä paikkoja. On siis unelmoitava! Taisimme tehdäkin tätä viime keväänä, mutta siitä nyt ei taida kukaan muistaa mitään. Nyt rahojen kerääminen ja matkan suunnittelu on ajankohtaisempi asia. On lähdettävä siitä, että mikään ei ole mahdotonta. Jos joku haluaa käydä Nepalissa vuorikiipeilemässä, tai toinen ajaa Route 66:n läpi, ovat kaikki mahdollisuudet olemassa.

Koska kukaan meistä ei tietääkseni ole heittänyt kovinkaan pitkiä taikka rankkoja reissuja, on syytä aloittaa melko iisillä setillä. Matka voi olla pitkähkö, mutta matkakohteet on valittava huolella. Ainakin osa meistä on jo puhunut rentouttavasta ja helposta lomasta, jossa ei tarvitse stressata tai nukkua torakoita kihisevässä dormissa. On hyvä miettiä että onko kellään tuttavistamme kontakteja maihin joihin haluamme matkustaa, jotta saisimme vinkkejä, majoitusta tms.

Porukassa reissaaminen

Olemme Idealekalla heittäneet yhden koko tiimin reissun, joka kohdistui Espanjaan. Olimme siellä viikon ajan jonka aikana kerkesimme käydä sekä Madridissa että Barcelonassa. Tottakai ajattelimme että reissu porukassa on parasta mitä tiedämme, mutta toisin kävi. Emme olleet miettineet tarpeeksi hyvin aikatauluja tai sitä mikä on reissun tavoite. Isolla porukalla aikataulut ovat mahdottomia pitää kasassa, ja koska yhteistä säveltä sille kuinka paljon vietämme aikaa yhdessä ei löytynyt, niin saimme aikaiseksi jonkin verran riitaa.

Kirjassakin todetaan että porukalla matkustaminen on todella vaikeaa. Jokaisella on omat mielenkiinnon kohteet ja halut. Tämän takia aikataulun olisikin hyvä olla tosi väljä, jotta aikaa jokaisen touhuille löytyy. Yhteisiä kokoontumisiakin on hyvä olla, mutta ei liikaa. Ryhmä luo kuitenkin turvallisuuden tunnetta ja kavereita samoihin mielenkiinnon kohteisiin varmasti löytyy.

Tiedon kerääminen matkaa varten

Ehkä yksi parhaista tavoista kerätä tietoa maailmanympärysmatkaa varten on kysellä jo reissun heittäneiltä tyypeiltä. Heiltä löytyy varmasti omat näkemykset siitä, mitkä paikat ovat suotuisia tuohon aikaan vuodesta, mihin kannattaa mennä porukalla ja missä he ovat saaneet uskomattomia kokemuksia. Itse aion tässä suhteessa hyödyntää paljon reissannutta avopuolisoani, jolta löytyy näkemystä varsinkin Kaakkois-Aasian matkailusta.

Lonely Planet -opas osoittautui todella hyödylliseksi Thaimaassa ja se onkin varteenotettava vaihtoehto sekä reissua suunniteltaessa että matkanvarrella. Haluan että pidämme alkuvuodesta treenit mymmiin liittyen johon kaikenlaisia matkailukirjoja voisi tuoda luettavaksi.  Matkailuohjelmat- ja dokkarit ovat myös mainiota materiaalia matkan fiilistelyä varten. Ehkäpä yksi parhaista matkailuohjelmista, Ääliö ulkomailla, voisi toimia meillä inspiraationa! Internetistä löytyy kirjasta bongattuja sivustoja:

  • www.tripadvisor.com
  • wikitravel.org
  • www.couchsurfing.org
  • www.airbnb.com
  • www.booking.com
  • www.lonelyplanet.com
  • www.pallontallaajat.net

Inspiraation lähteellä

Madventures -kirja nostattaa matkakuumetta äärirajoilleen, ja on hankalaa istua aloillaan. Toivon että muutkin tiimiläisistämme saa tämän saman fiiliksen ja siksipä suosittelen kirjaa kaikille luettavaksi rentouttavan musiikin kera (https://www.youtube.com/watch?v=7apji-hg5j4). Kirja muistuttaa siitä yhdestä isosta palkinnosta, jonka eteen hommia tehdään – MYM:istä. Alkuvuoden treeneissä on otettava tämä homma haltuun ja aletta unelmoimaan ja sitä kautta siirtymään toimintaan matkaa varten. Kaikilla meistä ei varmasti ole sama näkemys reissusta, mutta kompromisseja pystytään aina tekemään. KOHTA ME MENNÄÄN!

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!