Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas

Kirjoitettu 09.10.13
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansaivälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala ja Tuomas Milonoff
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Viime vuoden syksyllä baarin hiljentyneen sesongin jälkeen olin vailla töitä ja tekemistä. Olin ollut lähes koko kesän seitsemän päivää viikossa töissä ja haalinut rahaa talvea varten. En ollut aivan varma, mitä tekisin, kun työt loppuisivat, mutta olin ajatellut matkustamisen olevan mukava idea Suomen kylmän talven tilalle. Istuskelin kotona tietokoneella ja katselin Madventures kaksikon seikkailuja ympäri maailmaa. Siinä vaiheessa, kun kaksikko valui traktorinsisäkumeissa alas Vang Vieng jokea Laosissa, päätin että tuonne haluan. Otin yhteyttä ystävääni ja päätimme lähteä matkaan marraskuun alussa.

Minulla ei ollut mitään hajua, mitä backpacker reissulla tulee ottaa huomioon lähdettäessä. Ensimmäiseksi suuntasin kirjakauppaan ja ostin Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas -kirjan. Kirjassa oli hyvin eritelty, mitä tuli tehdä ennen matkaa ja mitä itse matkan päällä. Luin kirjaa kuin raamattua ja muistan hankkineeni kaikki Madventuresin suosittelemat hömpötykset, kuten hyttysverhot ja kasvorasvat. Rinkkani painoi 15 kiloa, joista varmasti yli kymmenen oli täysin tarpeetonta tavaraa reissuni kannalta. Kirjan suosittelemat tavarat eivät olleet Thaimaan matkaajalle tarpeellisia, sillä hankin tavarat erämaassa selvitymisestä alpeilla oleskeluun. Ensimmäisen (eikä todellakaan viimeisen) Aasian matkani jälkeen olen paljon paremmin perillä paikallisesta kulttuurista ja tarvittavista välineistä.

Madventures kirjana on nuorelle matkaajalle erittäin päräyttävä, kuten Riku yleensä asiat esittää. Stadin slangi ja nuorekas kirjoitusasu ylläpitää kirjan mielenkiintoa ja antaa lukijalle välillä hymyn huulille. Lisäksi kaksikko on lisännyt kirjaan suoraan päiväkirjoistaan omia tarinoita, jotka ovat sekä huvittavia että mielenkiintoisia. Kaksikon seikkailut vaarallisissa maailman kolkissa ovat oikeasti niin pelottavia, että välillä tekee pahaa lukea, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kirjassa on turvallisuutta käsittelevä osio, jonka luin tarkkaan, koska tiedostin Thaimaan olevan kuuluisa erilaisista huijauksista ja varkaista. Oli mielyttävää lukea kirjasta tuktuk huijauksista, joiden kohteeksi oli itse tietämättään joutunut samana päivänä.

Thaimaan ja Suomen kulttuurierojen takia minulle ja Roopelle iski välittömästi Bangkokin Khaosan streetillä kulttuurishokki. Loputtomat riivaajat ja ”special price for you” myyjät kävivät jatkuvasti hermoille ja olo oli kusetettu koko Bangkok vierailun ajan. Madventuressista kuitenkin löytyi hyvä pätkä miten selvitä ”riivaajista”. Kirja selitti kulttuurieroista ja siitä, kuinka riivaajat pitää vain jättää huomiotta, eikä alkaa räyhätä heille siitä, että tekevät vain työtään. Kirjan filosofiassa yksi tärkeimpiä asioita on muiden kulttuurien hyväksyminen. Vaikka välillä olo ainakin itsellä tuntui siltä, että tekisi mieli räjähtää, tuli mieleen madventuressin moitteet länsimaisesta miehestä, joka raivosi ja halvensi paikallisia ylemmyydellään. Thaimaassa piti itse asettua paikallisten kanssa samalle viivalle ja elää paikallisten elämää sellaisenaan saadakseen parhaat puolet matkasta irti. Muistan esimerkiksi aina, kuinka paikallinen guesthouse emäntä vei minut skootterillaan pyhäkköön rukoilemaan budhaa krapulani karkoittamiseksi. Koitin matkia suoritettavia rituaaleja parhaani mukaan ja sain näin guesthousen emännät silmin nähden iloisiksi.

Kirjasta löytyy myös suuri osio ruoasta ja juomisesta. Henkilökohtaisesti minulla ei ollut ongelmia ruokamyrkytysten tai vastaavien kanssa, mutta setäni Jussi makasi bungalowissa 2 päivää tekemättä mitään vatsakipujen vuoksi. Vaikka suuri osa ruokaan liittyvistä neuvoista tuntuu itsestään selviltä, näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi en koskaan muistanut tilata drinkkejäni ilman jäitä, mikä oli madventuresin mukaan Aasiassa tärkeää muistaa. Käsien peseminen oli välillä olosuhteista johtuen vaikeaa, mutta onneksi mukanani oli käsidesiä, joka oli kirjan tärkeimpiä tavaroita matkalle. Suomessa korkeaan hygieniaosaamiseen tottuneena tulee usein shokkina, kuinka 3 viikkoa ilman suihkua elänyt vanhus silpoo kanaa keskellä Bangkokin saastunutta liikennettä. Tästä huolimatta päätimme Roopen kanssa olla ennakkoluulottomia ja maistaa juuri kyseisen kojun kanaa. Annos maksoi euron ja se sisälsi keiton ja ruoan. Jos olisin opetellut kirjasta aiemmin miten alottelijan kannattaa tilata mietoa ruokaa, minun ei olisi varmaankaan tarvinnut juosta paikalliseen kauppaan ostamaan maitoa palaneen suuni neutralisoimiseksi. Suurin osa matkalla oppimistani asioista tapahtuikin kantapään kautta, mutta lukiessani opasta huomasin, että niin ovat oppineet myös Riku ja Tunna.

Turvallisuudesta ei voi koskaan huolehtia tarpeeksi. Varsinkin kun liikutaan kaakkois-Aasiassa, jossa turistien huijaaminen on monen elinkeino. Sain loistavia neuvoja eräältä asiakkaalta baarikesän aikana, mutta myös kirjasta löytyy turvallisuutta käsittelevä osio. Niistä ehkä tärkein on rahojen palottelu moneen eri paikkaan. Koh Tao saarella ollessani olin juuri nostanut n.80 euron edestä bateja. Menin illalla ravintolaan ja maksoin samalla paljastaen thaimaalaiselle pienen omaisuuden kokoisen summan lompakostani. Maksettuani lähdin bungalowille, joka sijaitsi n. 50 metrin päässä ravintolasta. Käyttäessäni bungalowin tarjoamia saniteettitiloja kävi viekas thaimaalainen nappaamassa lompakkoni tyhjäksi reppuni sivutaskusta. Kortit ja muut olivat kuitenkin tallella. Vaikka mielestäni huolehdin turvallisuudesta liikaa, tulin silti ryöstetyksi. Tottakai matkassa oli huonoa tuuria ja aloittelijan mokia, mutta silti tapahtuma ei ollut yllättävä. Madventures tarjoaa loistavia vihjeitä matkalla selviytymiseen, joista radikaalimpana ihon alle piilotettu timantti. Kehotan kaikkia uuteen maanosaan matkustavia lukemaan nämä vihjeet ja ottavan ne myös käytäntöön. Ryöstetyksi tuleminen saattaa lyhentää matkaasi radikaalisti

Madventures – Kansainvälisen seikkailijan opas tarjoaa niin kokeneelle matkaajalle kuin keltanokkareissaajalle oivan opuksen, joka on helppolukuinen ja matkailuintoa herättävä. Vaikka kirja sopii varmasti kaikille, suosittelen sitä erityisesti nuorille, jotka haaveilevat matkan teosta. Ainakin omana inspiraationa toimivat Madventures kirjan kuvailemat tapahtumat lungista Kaakkois-Aasiasta. Ja vaikkei matkailu backpacker turismina miellytä, kirjan osio ”matkan filosofiaa” olisi monen länsimaalaisen ylimielisen turistin syytä lukea. Matkaaja, joka valittaa matkayhtiölle hiekan olleen eri väristä kuin esitteessä, saa uuden silmiä avaavan näkökulman. Valitettavasti näitä pakettimatkailijoita riittää, mutta Madventures rohkaisee avoimesti kaikkia kokeilemaan uutta. Niin kuin Saurus kertoo kappalessaan Keskipiste, joka on tribuutti Madventures kaksikolle: ”Sun himas ei oo maailman keskipiste, älä luule että kaikki hyvä tulee sun luokse. Sun pitää mennä ulos ja katsoa maailmaa.” Yhdyn Sauruksen mielipiteeseen ja rohkaisen kaikkia matkustamaan, kokeilemaan uutta ja lukemaan Madventures – Kansainvälisen seikkailijan oppaan.

Henteri Hallamaa

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!