Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures- Kansainvälisen seikkailijan opas

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Lari Nikkanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures- Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala, Tuomas Milonoff, Ari Lahdenmäki
Kategoriat: 1.6. Oppimisen käsikirjat, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

Madventures- Kansainvälisen seikkailijan opas, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Tuomas Milonoffin, Riku Rantalan ja Ari Lahdemäen kirjan tavoiteena on antaa lukijalle kattavin mahdollinen itsenäisen matkailun matkaopas. Matkakuumeeseen, tai ehkä paremminkin matkakoomaan vaionneet tv- ja elokuvaohjaaja Tuomas, sekä entinen lehtimies Riku lyöttäytyivät yhteen 2000-luvun taitteessa, ja aloittivat tuottamaan nykypäivänä jo maailmankuulua tv-sarjaa Madventuresia. Olin itse seurannut sarjaa muutaman jakson verran,mutta mielenkiintoni heräsi kunnolla vasta Rikun ja Tuomaksen pitämän esityksen aikana viime vuonna Jyväskylän Pavilijongissa. Kirjassa itsessään ei kerrota parivaljakon seikkailuista maailmalla, mutta vinkkien ja ohjeiden runsaudesta ja yksityiskohtaisuudesta pystyy aistimaan omakohtaisen kokemuksen ja vierailtujen kohteiden määrän. Mainittakoon herroista vielä sen verran, ettei tämä työpari ole mikään valmismatkoilla matkaava duo. He nimittäin vierailevat mitä vaarallisimmissa ja syrjäisimmissä, sekä täysin ainutlaatuisen kulttuurin omaavissa kohteissa pienellä budjetilla, uhmaamalla usein myös omaa henkeään.

Kirjavalinta ei ehkä vielä tässä vaiheessa ollut ajankohtainen, mutta kun muutaman kuukausien päästä minä ja muut Tiimiakatemialaiset lähdemme Romaniaan Amazing-Race tyylisesti, ei tämä oopus repun taskussa varmasti olisi haitaksi. Jo pelkästään matkanteosta on lueteltuna ohjeistukset seuraville kulkuneuvoille: bussi, minibussi, juna, vuokra-auto ja moottoripyörä, laivat ja veneet, taksit, yksityisautot, polkupyörä, liftikyyti ja tietysti legendaarisin “apostolin kyyti”. Pääsen ainakin kiistämään väitteet siitä, ettei ole mahdollista päästä perille ilman lentokonetta, ja pätemään muille matkustusvaihtoehdoista. Kulkuvälineet eivät ole kirjassa pelkästään listattuna, vaan jokaisen kohdalla on huomioonotettavia vinkkejä, hyviä ja huonoja puolia, sekä tietoa niihin liittyvistä uhkista. Ainakaan minulle ei ensimmäisenä tulisi mieleen autoa vuokratessani alkaa kuvaamaan jokaista lommoa tai muuta epäkohtaa tai selvittää jo olemassa olevia vikoja, mitkä palautusvaiheessa saattaisivat kaatua minun lompakkoni vastuulle. Taksilla puolestaan pitkän matkan kulkeminen esimerkiksi Suomessa on korkeahintaista, eikä taksikuskeille usein tarvitse edes jutella mitään. Tähän kirjoittajat vinkkaavat, että muualla maailmassa näin ei todellakaan usein ole, vaan jopa pitkät matkat taksilla eivät ole lainkaan poissuljettuja. He pitävät myös taksikuskeja erityisen tärkeinä oppaina ja kulttuuritietämyksen tuojina, jotka auttavat mielellään varsinkin niitä turisteja, joilla on entuudestaan tietämystä esimerkiksi maan poliittisesta tilanteesta.

Kirjan opetukset eivät anna vinkkejä pelkästään keltanokalle tai perinteiselle turistimatkaajalle, vaan kertovat myös toimintatavoista kohdatessa korruptoituneita poliiseja, tai rajanylitystilanteita aina loismatojen poistamiseen kehosta saakka. Yksi itselleni aina ennen matkaanlähtöä mietityttävä asia on rahankäyttö: kuinka paljon rahaa mukaani tarvitsen,  miten sitä kannattaa säilyttää ja miten helposti rahansa voi tietämättään hutiloida huijareille. Hauskana nostona kirjassa esitetään suuntaa antava mittari, joka kertoo kuinka monta päivää pärjäät tuhannella eurolla kussakin maassa. Suomessa tonnilla elelee mukavasti parisenkymmentä päivää, kun taas Intiassa se voi hyvinkin riittää yli 120 päivän reissuun. Yhtenä erityisen tärkeänä vinkkinä kirjoittajat pitävät rahojen hajauttamista, mikä käytännössä voi tarkoittaa sitä, että kannat mukanasi muutamaa lompakkoa ja piilotat osan seteleistä matkatavatoiden sekaan. Jos esimerkiksi taskuvaras tai korruptoitunut poliisi vaatii rahojasi, et välttämättä menetä kovinkaan suurta määrää tämän ollessa tyytyväinen saamaansa lompakkoon, jonka välissä on parinkympin seteli.

Pidän erityisesti kirjoittajien suhtautumisesta matkailuun. Ei ole niin merkityksellistä onko On-vai Off season, sillä he näkevät kummassakin puolensa. On-seasonilla kelit ovat usein kohdillaan, mutta matkat ja majoittuminen kallista. Off-seasonin aikaan sääolosuhteisiin liittyy usein riskinsä, mutta turisteja on sitäkin vähemmän liikenteessä. Matkat ja majapaikan saa usein halvalla ja kulttuuriin pääsee tutustumaan entistä lähemmin, kun lähes kaikki tekeminen on paikallisten arjen ympäröimää. Parivaljakko korostaa yleistä asennennoitumista matkailuun tiivistettynä seuraavasti: “Chill and Relax”. Eli kun vihdoin pääset perille, taikka edes välietapille, pysähdy paikallesi ja nauti siitä. He muistuttavat, ettei esimerkiksi alkoholin nauttiminen suurissa määrin ole usein suotavaa, oli syynä sitten krapulanpelko tai varastetuksi tuleminen. Välillä paikallisten polttoviinoja hörppiessä muurit kuitenkin murtuvat ja vierailijana pääsee tutustumaan yhä syvemmälle vieraan maan ihmisiin. Tupakkaa ja sikareita kannattaa polttaa, tai ainakin kantaa mukanaan, koska ne käyvät usein tervetulijiaislahjana vastaanottajille. Tuore kuubalainen sikari kuulema maistuu taivaalliselta rommin kanssa ja viidakon heimokansan valmistamat savukkeet saattavat laajentaa ajatustenkulkua ja virkistää mieltä huomattavasti. Täytyy todeta, etteivät vinkit ehkä sovellu kaikille, mutta ei myöskään heidän tapansa kiertää maailmaa. En kuitenkaan lähde tuomitsemaan tai kritisoimaan heitä millään tavalla näistä ehkä jossain määrin moitittavista tavoistaan, vaan pikemminkin nostan hattua heidän sinnikkyydelleen ja kokemuksien rikkaudelle.

Suosittelen kirjaa eritysesti Tiimiakatemiatemiauraansa päättäville, jotka suunnittelevat maailmanympärysmatkaansa. Tämä möhkäle kannattaa ottaa reppuun vaikkapa parin shamppoopullon tilalle, koska shampoota saa varmasti matkan varrelta, toisin kuin näitä matkantekoa huomattavasti helpottavia ja silmiäavaavia viisauksia. Kirjaan on tiputeltu myös ripaus suorasanaista huumoria, mikä varmasti piristää esimerkiksi pitkän junamatkan aikana. Lukukokemuksena kirja ei tosin ole mikään mukaansatempaavin. Siinä ole juonta eikä selkeää tarinaa, vaan se on pikemminkin opas, jonka avulla selviät lähes tilanteesta kuin tilanteesta reissun suunnittelusta aina kotimaahan paluuseen saakka.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!