Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Uusi kansainvälisen seikkailijan opas

Kirjoitettu 07.12.14
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Uusi kansainvälinen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tuomas Milonoff
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Madventures televisiosarjastakin tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat päivittäneet kirjansa Kansainvälinen seikkailijan opas (2007) 2013-luvulle. Eli uusi painos kantaakin nimeä Uusi kansainvälisen seikkailijan opas. Muutaman teoreettisemman kirjan jälkeen on mukavaa ottaa lukuun vähän rennompaa luettavaa. Kirja haukkaakin aikalailla mennessään. Se on täynnä hauskoja tarinoita, hyviä vinkkejä ja taattua faktaa. Ehdottomasti pidempää reissua suunnittelevalle matkaajalle kirja on hyvää luettavaa ennakkoon.
Miksipäs ei kuitenkaan ihan kenelle tahansa.

Itse en ole pahemmin lapsuudessani/nuoruudessani päässyt ulkomaille matkustamaan. Toki, olisi niitä saumoja varmasti ollut, mutta kokemattomuus ei ole vienyt eteenpäin. Kirja rohkaiseekin maailmalle, eikä ajanpuutetta, työtä tai budjettia pidetä niinkään ongelmana. Reissaus onkin monelle unelma, mikä on toteutettavissa. Tietysti oma unelmani olisi myös vierailla monessa eri maassa ja tutustua erilaisiin kulttuureihin. Tiimiakatemialla matkailu onkin yksi asia mikä innostaa itseäni eteenpäin. Kansainvälisyys onkin Tiimiakatemialle erittäin tärkeää ja niin myös meille tiimiyrittäjille.

Kirja on erinomaista luettavaa tiimiyrittäjille esimerkiksi ennen maailmanympärysmatkaa. Siitä saa paljon hyviä vinkkejä, joita hieman kokeneempikaan matkaaja ei ehkä ole tullut ajatelleeksi pidempään reissuun lähdettäessä. Olen iloinen siitä, että Tiimiakatemialla on erittäin palon helpompaa lähteä ulkomaille. Keräämme yhdessä rahaa osuuskunnalle, mikä mahdollistaa reissaamisen esimerkiksi Tiimiakatemian muihin pisteisiin maailmalla. Itse haluan tutustua Eurooppaan ensin paremmin ja vasta sitten lähteä pidemmälle. Kirjassa käsitellään lähinnä reissaamista Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Maanosissa joissa kulttuurishokki on länsimaalaiselle paljon suurempi. Kuitenkin monet asiat ovat hyödyllisiä noviisille myös Eurooppaan matkustettaessa. Sama pätee joka puolella maailmaa, älä keskity pelkkiin turistikohteisiin, tutustu maaseutuun, paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja ihmisiin. Opiskele maan perus sanastoa ja ota selvää kohteestasi. Asiakaskäynneille mentäessä on erittäin tärkeää ottaa selvää yrityksen toiminnasta. Täytyy tuntea yritys jota lähestytään. Sama asia pätee erilaisisiin kulttuureihin. Pienellä opettelulla ja selvittelyllä saat arvostusta ja paljon enemmän irti matkasta/yritysvierailusta.

Kansainvälisyyden rooli kasvaa koko ajan enemmän ja enemmän. Suomi on pieni vientivaltio, joten meidänkin tulisi vastata kansainvälisyyden suuriin haasteisiin. Usein sanotaankin, että suomalaiset eivät osaa markkinoida itseään maailmalle. Se johtuu siitä, että markkinointi suunnataan mahdollisesti virheellisesti maailmalle. Se mikä toimii Suomessa, ei välttämättä toimi kansainvälisesti. Muuta maailmaa on lähestyttävä eri tavalla. Olen joskus kuullut sanottavan ”Matkustaminen on yhtä tärkeää, kuin opiskelukin.” Kansainvälistyneessä maailmassa ei usein riitä se, että tietää kuinka Suomessa toimitaan. Tulisi olla tietoinen erilaisista kulttuureista, niiden tabuista ja tottumuksista. Esimerkiksi bisneksen kannalta se on erittäin tärkeää. Paras keino tietysti miten tutustua kulttuureihin, on matkustaa. Tiimiakatemialla opetellaan yritystoimintaa pyörittämällä omaa tiimiyritystä, se on hyvin käytännönläheinen oppimistapa. Samoin jos erilaisia kulttuureita haluaa oppia mahdollisimman käytännönläheisesti, on paras lähteä maailmalle ja kulkea mieluusti turisti joukkojen vastavirtaan. Näin on helpompi tutustua maan todelliseen kulttuuriin.

Matkailu avartaa. Mitä se sitten tarkoittaa? Noviisina voisin sanoa, että se tarkoittaa oman maailmankuvan avartamista. Kun pääsin opiskelemaan Jyväskylään, olin innoissani mutta myös jännittynyt. Jyväskylään muuttokin oli minulle pieni hyppy tuntemattomaan. Uudet maisemat virkistävät mieltä kummasti. Monet reissaajat lähtevätkin maailmalle etsimään uusia piirteitä itsestään ja uusia kokemuksia. Kulttuurishokki on yksi asia, mitä ei kirjan mukaan tulisi aliarvioida. Kulttuurit ovat hyvin erilaisia ja yksinkertaisesti monien valtioiden talouskin on kuralla. Kirjassa kerrotaan, kuinka esimerkiksi kaatopaikalla työskentelevät lapset saavat tuntemaan surua, tekee mieli itkeä ja oksentaa. Nämä ovat hetkiä jolloin kulttuurishokki saattaa iskeä reissaajaan vahvasti. Riku ja Tuomas rohkaisevat kuitenkin jäämään reissun päälle edelleen, shokki helpottaa jossakin vaiheessa. Nämä ovat kuitenkin asioita, mitä ei pysty käsittelemään, ellei nää tätä kaikkea omin silmin. Esimerkiksi median ulosanti voi olla hyvin pelkistettyä tai jopa virheellistä. Uskonkin, että oma maailmakuva on hyvin suppea, jos kulttuurieroja ei pääse todistamaan. Ja se on surullista.

Kirjan luettuani, syttyi pieni matkakuume. Tuntuu juuri siltä, että en tiedä maailmasta paljoakaan, jos en siihen itse lähde tutustumaan. Ystäväni ovat reissanneet paljon ympäri maailmaa, he ovatkin puhuneet omista kokemuksistaan avoimesti. Ne ovat olleet parhaita kokemuksia heidän elämässään tähän mennessä. Jossakin vaiheessa aion itsekin voittaa pelkoni ja toteuttaa suunnitelmat mitä on tullut.  Toivonkin, että Tiimiakatemialla opiskeleminen vie minut lähemmäs näitä suunnitelmia.

Kirjan TOP 3 Vinkit

1. Älä keksi tekosyitä reissun estämiseksi, asiat on järjestettävissä.
2. Älä hakeudu vain turistirysiin, tutustu maan todelliseen kulttuuriin ja asukkaisiin.
3. Tee kotiläksysi hyvin. Tutustu kohteeseesi, harjoittele kieltä, eleitä tai mitä tahansa. Näin saat arvostusta ihmisiltä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!