Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Uusi Kansainvälisen Seikkailijan Opas

Kirjoitettu 31.08.15
Esseen kirjoittaja: Stiina Lampinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Uusi Kansainvälisen Seikkailijan Opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tuomas Milonoff
Kategoriat: 1. Oppiminen

Madventures - Uusi Kansainvälisen Seikkailijan Opas, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Elämäni ainoat ulkomaanmatkat, (jotka voin sanoa rmuistavani) ovat sijoittuneet pohjoismaihin; Ruotsi, Norja, ja on tietysti myös Viroon risteilty. Toisin sanoen liian vähän on tullut reissattua. Aivan liian vähän. Viime kevään Learning Circus olikin siis minulle todella iloinen yllätys. Ennen reissua matkustamisesta tuli mieleeni lähinnä lomailu ja ehkä muut turistit, laiskottelu ja auringonotto. Vaikka varmasti olisin lähtenyt tilaisuuden tullen matkalle ennenkin epäröimättä, ei ajatus houkutellut yhtä paljon kuin nykyisin.

Learning Circucsella reissasimme tiimimme kanssa Euroopan halki kaksi viikkoa asuntoautolla. Ennen matkaa en ikinä olisi voinut kuvitellakaan miten hauska, ennen kaikkea mielenkiintoinen reissu meillä oli edessä. Oli huisia huomata miten erilaisia Euroopan maat ovat keskenään pienistä välimatkoistaan huolimatta. Aina uuteen maahan astuessa ikkunasta siintävät maisemat olivat hieman erinäköisiä, samoin ihmiset, ja samoin ihmisten tavat. Oli mahtavaa tutustua erilaisiin kulttuureihin ja oppia kunnioittamaan niitä. Vaikka joidenkin maiden läpi huristeltiin hyvinkin nopeasti, ehti hetkessä jo huomata millaisia tyyppejä siellä asustaa. Matkamme sattui vieläpä sijoittumaan Euroopan alkavaan kevääseen. Eikä maisemia voinut olla ihastelematta.

Myös maailmanmatkaaja Madventuresit neuvovat kirjassaan ”Uusi Kansainvälisen Seikkailijan Opas” välttämään lentämistä ja karttamaan turistirysiä. Kannattaa mennä paikallisten ihmisten ja maan kulttuurin keskelle, pienempiin paikkoihin. Enkä kyllä voisi olla enempää samaa mieltä! Vaikka kirja käsitteli pääosin kaukomatkailua Aasiassa, Afrikassa, ja Etelä-Amerikassa, samat asiat pätevät Euroopassakin reissatessa. Rentoutumaan pystyy kyllä kotimaassakin, jopa aurinkoakin välillä saattaa saada. (Vaikkei liika auringonotto olekaan edes terveellistä!)

Mitä muuta sekopäiset seikkailijat neuvovat tekemään?

Yksi itseeni kolahtanut neuvo oli ainakin matkakohteeseen tutustuminen ennakkoon. Eikä niinkään maantieteellisessä mielessä, vaan maan kieleen, ihmisiin, tapoihin ja kulttuuriin. Tästä neuvosta on ensisijaisen tärkeää ottaa vaari jos meinaa lähteä matkalle bisnesmielessä, esimerkiksi asiakkaan luokse. Niinkin lähellä olevan maan kuin vaikkapa Saksan tavat ja yritysten hierarkiakuviot ovat hyvinkin erilaisia kuin Suomessa. Eikä maan perussanastoonkaan tutustuminen ole pahitteeksi, pienelläkin kielitaidolla voi päästä vaikkapa yllättämään asiakkaan. Monessa paikassa on myös paljon ihmisiä, jotka eivät puhu sanaakaan englantia.

Madventuresit kertovat kirjassaan myös, että kaikki syyt olla lähtemättä reissuun ovat vain tekosyitä. Asiat on aina järjestettävissä ja pienellä säästämisellä pääsee jo pitkälle, kun valitsee kohteensa ja tekemisensä oikein. Matkailu avartaa, enemmän kuin uudet kengät. Tai edes kahdet. Kolmista en tiedä.

Mars, kansainvälistymään!

Kuten kirjan nimikin kertoo, on se opas kansainvälisille seikkailijoille. Ja itse ainakin haluan olla seikkailija! Vaikka muiden maiden kulttuureihin ja tapoihin on hyvä tutustua ennakkoon, ei niitä juuri ikinä voi ymmärtää ennen kuin näkee ja kokee. Haluaisin päästä matkustamaan vielä moneen monituiseen paikkaan, ja tulevaisuudessakin olisi mahtavaa tehdä työtä eri maiden ihmisten kanssa. Matkustaminen ja kansainvälistyminen on siis erittäin hyvä sijoitus. Kaikista parasta siinä on se, että se avartaa oikeasti mieltä ja auttaa ymmärtämään maailmaa ja ihmisiä. Jopa Suomen havumetsiä osaa arvostaa entistä enemmän!

Learning Circus on jo takapäin ja edessä uudet matkasuunnitelmat. Reissua muistellessa suosittelen kuitenkin vielä kaikille seuraavaa matkaansa suunnitteleville: älkää lentäkö! Jos kohteeseen on lennettävä niin kannattaa ainakin käydä katsastamassa paikkoja paikallisesti jollain muulla; junalla, bussilla, autolla, kamelilla…pyörällä! Tutustu maahan, mutta älä suunnittele ohjelmaa liian kellontarkasti. Mitä epävarmemmalta matka vaikuttaa etukäteen, sitä ikimuistoisempi se luultavasti tulee olemaan. Totta kai pitää huolehtia turvallisesta matkustamista, mutta kaiken muun voi minun mielestäni jättää suunnittelematta!

Kirja on oiva opas, täynnä hyödyllisiä vinkkejä varsinkin pidempää reissua suunnittelevalle matkaajalle. Täytyy kuitenkin varoittaa että se saa aikaan pienen matkakuumeen. Tai oikeastaan aika valtavan suuren… Joko mentäis!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!