Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Madventures – Uusi kansainvälisen seikkailijan opas

Kirjoitettu 12.05.14
Esseen kirjoittaja: Olli Väätäinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Uusi kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala, Tuomas Milonoff
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kevään aikana rupesimme tiimimme kanssa suunnittelemaan 13 päivän reissua halki Etelä-Euroopan aina Unkariin asti. Matkaa varten haimme koko tiimille interrail passit, koska se oli kätevin tapa kulkea pitkiä matkoja. En ole koskaan aikaisemmin reissannut noin isolla porukalla, joka oli jo sinäänsä hieno kokemus. Lisäksi monet maat, joissa vierailimme, olivat täysin uusia minulle. Pidän todella paljon matkustamisesta. Kaikkein parasta matkustamisessa on, kun pääsee tutustumaan aivan uuteen kulttuuriin. Reissaaminen avartaa ja antaa uusia näkökulmia. Sanonta pitää matkustaa kauas, että näkee lähelle, pitää täysin paikkaansa. Aina matkan päätteeksi ymmärtää mikä lahja on asua Suomessa. Reissun ajaksi olikin hyvä ottaa lukuun Madventures uusi kansainvälisen seikkailijan opas kirja.

 

 

 

Matkan suunnittelu

 

Rupesimme suunnittelemaan matkaamme hyvissä ajoin, kuukausia ennen lähtöä. Varsinkin, kun liikkuu isommalla porukalla, kannattaa suunnitella ainakin matkan runko hyvin. Muutama viikko ennen reissua pidimme palaverin, jossa jokainen otti vastuualueelleen yhden kaupungin majoituksesta huolehtimisen. Varasimme myös paikat juniin etukäteen. Varsinkin Espanjassa ja Ranskassa reilatessa tämä on tärkeää muistaa, koska junassa on oltava paikkavaraus. Näin vältimme stressiä matkan aikana. Lisäksi, koska meillä oli vain tietty määrä päiviä käytettävänä, ja päämäärä, johon oli päästävä, joten täytyi matkan tempo ja vauhti suunnitella etukäteen. Tempo olikin kova, koska matkaa kertyi noin 2500 kilometriä. Tämän vuoksi paikalliseen kulttuuriin ei juuri kerennyt tutustua. Näin jälkeenpäin olisi kannattanut viettää pitemmän aikaa semmoisessa kaupungissa, johon haluaa tutustua paremmin, ja matkustaa jonakin päivänä vähän enemmän. Olimme ennen matkaa jakautuneet noin 5 hengen ryhmiin sen mukaan, mitä halusi matkalla nähdä. Mielestäni mitä pienempi ryhmän koko on, sitä parempi on matkustaa. Näin päätöksenteko helpottuu, ja liikkuminen on paljon helpompaa ja nopeampaa. Jos olisimme liikkuneet koko tiiminä, jo matkasuunnitelman teko jokaisen halun mukaan olisi ollut haastavaa.

 

 

 

Ekologisuus

 

Matkustaessa kannattaa pysähtyä miettimään myös matkailun ekologisia ja eettisiä puolia. Turistit matkustavat suuriin lomakohteisiin, ja turistien rahat valuvat suoraan suuriin kansainvälisiin yhtiöihin, jolloin paikalliset asukkaat joutuvat kärsiväksi osapuoleksi. Olen itsekkin käynyt pakettimatkoilla, joissa on aina valmiiksi suunnitellut aikataulut ja sen takia kova kiire koko ajan. Aikaa ei ole hukattavaksi. Se jo estää matkailijaa tekemästä ekologisia ratkaisuja. Lennetään junan sijaan, ja otetaan taksi kävelemisen sijaan. Pakettimatkoilla myös vaikuttamismahdollisuudet ovat yleensä todella rajalliset, koska matkat ovat etukäteen maksettuja ja matkatoimiston järjestämiä. Itsenäinen matkailija taas suunnittelee, järjestää ja myös toteuttaa matkansa itse. Sen takia aion lähteä itsenäisesti reissuun tästä eteenpäin. Silloin voin tehdä kestäviä valintoja ja näin edistää paikallisten asukkaiden hyvinvointia. Itsenäinen reissaaja valitsee itse majapaikkansa, ja yleensä tyytyy paikalliseen majataloon tai hostelliin, kuin kalliisiin hotellikompelkseihin. Pakettimatkailijat myös välttelevät paikallista ruokaa ja hyödyntävät hotelliensa palveluja. He keskittyvät lomailuun ja nahkansa käristämiseen kansoitetuilla hiekkarannoilla, eikä heitä maan tai kulttuurin tutkiminen kiinnosta. Itsenäinen reissari taas haluaa astua paikallisten tasolle, ja olla mahdollisimman lähellä heidän arkeaan, oppiakseen heidän kulttuuriaan ja kokeakseen jonkinlaisen sisäisen muutoksen itsessään.

 

 

 

Eriarvoisuuden kohtaaminen

 

Pohjoismaissa hyvinvointijärjestelmä toimii niin hyvin, että eriarvoisuus ei pistä silmään. Tottakai eriarvoisuutta jollakin tasolla on täälläkin, mutta täällä ihmisille taataan toimeentulo. Vaikka liikuimmekin EU:n sisällä teollisuusmaissa, näimme paljon eriarvoisuutta. Esimerkiksi Nizzassa monet yöpyivät makuupusseissa katoksien alla, ja muissa maissa näimme paljon kerjäläisiä, joilla hädin tuskin oli kunnollisia vaatteita. Toisaalta näki taas todella varakkaita ihmisiä ajelemassa luksusautoilla pitkin kaupunkia. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä oli todella suuri. Travellerin tuleekin astua tarkkailijan rooliin ulkomailla. Tekemäni havainnot ihmisten kurjuudesta nostivat voimakkaita tunteita, ja tuntui jopa hieman ahdistavalta. Nyt ymmärrän paremmin maailman realiteetteja ja kaikkein alistetuimpien tilannetta, kun olen nähnyt edes pienen osan sitä omin silmin. Näkemäni ei varmasti ole mitään verrattuna siihen, minkälaisissa olosuhteissa ihmiset elävät kehitysmaissa, joissa suurin osa ihmisistä näkee nälkää, ja juomavedestäkin on huutava pula. Olisi tehnyt mieli auttaa jokaista heikko-osaista rahallisesti, mutta en voi auttaa kaikkia. Saatoin pelastaa jonkun päivän tai viikon antamalla antamalla vähän, mutta kaikille avuntarvitsijoille ei koskaan voi antaa tarpeeksi. Pieniä seteleitä ja kolikoita kertyy aina mukaan, ja on hyvä antaa silloin tällöin jotain pyytävälle.

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!