Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mahtava moka

Kirjoitettu 23.06.20
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mahtava moka
Kirjan kirjoittaja: Mika Sutinen & Mikko Kuitunen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi et tee jotain? Todennäköisesti pelkäät mokaamista. Miksi pelkäät mokaamista? Kenelle olet vastuussa? Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua? Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen ovat kirjoittaneet kirjan ’Mahtava moka’. Odotettavasti kirja kertoo mokaamisesta.

Mokalla on vielä tänäkin päivänä kielessämme melko negatiivinen klangi. Kuitenkin paljon puhutaan, että älkää pelätkö mokaamista ja halutaan rohkaista yrittämään. Sutisen ja Kuitusen mukaan epäonnistumisen pelko on aivokemian tulosta, johon emme voi vaikuttaa, mutta siihen kuinka suhtaudumme siihen voimme. Uudenlainen suhtautuminen voi laskea epäonnistumisen pelkoa ja avata aivan uusia ovia.

Suomen menestynein yritys osaa käsitellä mokat oppimistilanteina ja korkkaakin shampanjat aina epäonnistumisen hetkellä. Yritys on Supercell. Siellä tosiaan, jos todetaan että pelin kehittämistä ei kannata jatkaa, niin sen kehittäjät voivat päättää, että nyt pidetään hautajaiset. Tämä on heille oppimistilanne, eikä epäonnistuminen. Mokaaminen on myös viesti, että onpahan yritetty!

Mokaamista ei todellakaan tulisi hävetä. Suurimat onnistujat ovat todennäköisesti, juuri niitä suurimpia mokaajia, heitä, jotka ovat myös tehnyt rutkasti kokeiluja päästäkseen siihen pisteeseen missä ovat juuri nyt. Usein mokaaminen on melko harmitonta ja suurin paha mitä voi tapahtua on hetken kestävä häpeä ja anteeksipyynnön velvollisuus. Miksi näitä pelätään niin paljon? Keneltä se on pois, jos kokeilet jotain sinua kiinnostavaa asiaa ja otat siitä kuitenkin itse vastuun. Ei keneltäkään. Uskon ennemminkin, että saatat saada ihailua, jos näytät että teet sitä täydestä sydämestäsi.

Tiimiakatemialla on melko hyvä henki ja suhtautuminen mokailuun. Kuitenkin joissain yksilöissä, niin Dynassa kuin Tiimiakatemiallakin, on nähtävissä mokaamisen pelko, joka jarruttaa heidän kehitystään. Tämä onkin mielenkiintoinen aihe pohtia, kenen vastuulla yksilön kehittyminen on loppupeleissä Tiimiakatemian. Tottakai jokainen on vastuussa itsestään, mutta paljon myös annetaan vastuuta tiimille siitä, saako toinen koulutuksestaan irti sen mitä on tullut hakemaan? Mitä jos opiskelija ei olekaan saavuttanut valmistumisensa kynnyksellä niitä tavoitteita, joihin tulisi päästä? Eikö silloin kuitenkin loppupeleissä koulutuslaitos ole epäonnistunut kouluttamisessa? Paljon on kysymyksiä. Vain vähän vastauksia.

Lähtökohtaisesti Tiimiakatemialla kuitenkin onnistutaan koulimaan tulevaisuuden yrittäjiä, jotka eivät pelkää uusia kokeiluja eivätkä pelkää mokata. Vastaavia mokaamisen kirjoja olisi hyvä lukea enemmänkin yrittäjäksi kasvamisen polulla, jotta muistasi, ettei se mokaaminen ole maailmanloppu.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!