Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mahtavia ideavitamiineja

Kirjoitettu 29.04.13
Esseen kirjoittaja: Linda Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otin itselleni tähän väliin hieman kevyempää luettavaa, jonka takia valitsinkin Banappelsiinin. Tästä kirjasta löytää 101 ideavitamiinia, joiden avulla voi haastaa itseään kehittymään sekä rikkomaan rajojaan. Mielikuvani kirjasta oli sellainen, että tämän kirjan lukevat vain he, joilla on kiire hankkia kirjapisteitä. Myönnettäköön, että itse valitsin kirjan ihan siksi, että halusin lukea jotain ”aivot narikkaan”-tyylistä paksun ja informatiivisen Dialogi-kirjan jälkeen. Täytyy kyllä sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon oikeastaan sainkaan kirjasta irti. Sain kirjasta monta hyvää vinkkiä ja käytäntöön vietävää ohjetta. Seuraavaksi esittelenkin minulle osuvimmat ideavitamiinit.

 

Luule itsestäsi liikoja

Kun uskoo itseensä kursailematta, pystyy työskentelemään luottavaisemmin tavoitteitaan kohti ja saa enemmän työvoittoja. Tätä itseasiassa olenkin jo Tiimiakatemian alusta asti yrittänyt käyttää. Ajattelen, millainen ihminen haluan työssäni olla ja toimin sen mukaan. Alussa puhelimeen tarttuminen ja ventovieraille soitteleminen jännitti kovasti ja se tuntui vastenmieliseltä, mutta kun ajattelin, että haluan olla ihminen joka uskaltaa soitella ja luotin siihen että pystyn olemaan tälläinen ihminen, niin soitteleminen tuntuikin jo paljon helpommalta. Tämän ajatuksen avulla aion jatkossakin tehdä hommiani.

 

Tee lista asioista joita päätät olla tekemättä ja tavoittelematta

Viikkoni ovat erittäin täysiä ja stressaavia, koska yritän mahduttaa kaiken aina saman tien tehtäväksi. Nyt aion priorisoida asioita tärkeysjärjestykseen ja sovin palaavani tiettyihin asioihin vasta kun olen ensin työskennellyt tärkeimpien tavoitteideni saavuuttamiseksi.

 

Kuvittele ensin surkein mahdollinen ratkaisu

Tätä aion tulevaisuudessa hyödyntää projekteihini. Tiivistän ongelmani ja mietin millainen olisi surkein mahdollinen ratkaisu asiaan? Mitkä kaikki asiat voisivat mennä pieleen? Tämän prosessin jälkeen lähden jäljittelemään ihanteellista ratkaisua kääntämällä surkean ratkaisun yksityiskohdat yksi toisensa jälkeen vastakohdakseen. Tämä varmasti auttaa miettimään projektieni ongelmia ja sitä kautta niiden välttämiseen/korjaamiseen.

 

Nuku riittävästi

Tämähän on tuttu ja päivänselkeä asia, jota en kuitenkaan noudata. Kehon ja aivojen vireystilasta huolehtiminen on tärkeää, jotta pystyy antaa täyden panoksen työskentelyyn. Aion rytmittää päiväni niin, ettei töitä ole enää iltamyöhäksi asti, jotta pääsen ajoissa nukkumaan. Kaiken kaikkiaan yritän välttää töiden tuomista kotiin, jotta illat säästyisi rentoutumiseen ja omaan aikaan.

 

Nuku riittävästi, jotta jaksat valveilla ollessasi uneksia”

 

Tee deadlinesta ystäväsi

Tämä on minulle varmasti kaikkein tärkein ja hyödyllisin asia, jonka haluan oppia! Minun tulisi siis suhtautua määräaikoihin myönteisesti, sillä määräajat tuovat toimintaan ryhtiä. Oikein ymmärrettyinä ne eivät tuota ahdistusta vaan vapauttavat energiaamme. Kun asiat saadaan saatettua päätökseen, se tuottaa henkistä hyvinvointia ja auttaa jaksamaan seuraavien asioiden loppuunviemisessä. Tämän hyödyntäminen varmasti vähentää stressiä, kun deadlinea ei ajattelekaan ahdistavana pakotteena vaan päinvastoin!

 

Tee paljon virheitä

Tätä toistetaan jatkuvasti Tiimiakatemian ympäristössä. ”Epäonnistu usein ja ota opiksesi.” Jotta voisimme ammentaa mahdollisimman paljon oppia, on tehtävä myös virheitä. Virheiden kautta oppii huomaamaan, mitä voit tehdä ensi kerralla paremmin tai mitä ei kannata ensi kerralla tehdä ollenkaan.

 

Älä pelkää virheitä, niitä ei ole olemassakaan” – Miles Davis, jazz-legenda

 

 

Linda Heikkilä

linda.heikkila@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!