Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Management by Sauron

Kirjoitettu 09.12.15
Esseen kirjoittaja: Otto Ilari Schmidt
Kirjapisteet: 2
Kirja: Management by Sauron
Kirjan kirjoittaja: Harri V.Hietikko
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Management by Sauron – Sormusten Herran johtamisopas kertoo Harri V. Hietikon poimintoja J.R.R Tolkienin kirjoittamasta fantasiakirjallisuuden jättiläisestä johtamisen näkökulmasta. Kirja kiinnitti huomioni, koska Taru Sormusten Herrasta on ollut erittäin merkittävä teos varhaisnuoruudessani. Olin erittäin uppoutunut Tolkienin maailmaan yksitoistavuotiaan ikäisestä aina viisitoistavuotiaaseen saakka. Luin kirjan yhteensä ainakin kymmenen kertaa kyseisten vuosien aikana. Hietikon kirja erittelee paljon eri johtajatyyppejä kirjan hahmoista.

 

Tolkienin luomissa hahmoissa on niin paljon erilaisia johtajatyyppejä kuin on tarinan henkilöitäkin. Tottakai kaikki eivät kirjassa ole johtajia, mutta Tolkien on kuitenkin yllättävänkin paljon eritellyt eri hahmojen persoonallisuuksia ja sen mukana johtamisen tyylejä. Ja tottakai kirjassa tavattavia persoonallisuuksia löytyy myös oikeasta elämästäkin. Tietyllä tavalla huvittavaa, että hahmoja vastaavia johtamisen tyylejä on löytynyt paljon kirjan jälkeenkin, vaikka 2000 luvun alusta. Yksinkertaisesti sehän tarkoittaa sitä, että Hietikko tarkastelee henkilöiden persoonoita jo luotujen johtamis mallien kautta, jolloin hahmot voidaan eritellä omiin luokkiinsa. Uutena oppina tuli, johtamistyyppien laajuus ja toteaminen, että niin paljon on erilaisia johtamistyylejä kuin on johtajiakin. Lisäksi johtaminen tapahtuu pitkälti johtajan persoonallisuuden kautta, eli jokaisella on tietynlaiset johtamisen perusarvot mistä lähdetään liikkeelle.

 

Johtajaominaisuuksia

 

Kuvaillessaan eri hahmojen johtaja persoonallisuuksia Hietikko listaa kaikista johtajista edut ja haitat. Toisinsanoen siis hahmoja tarkastellessa ei yksikään suoraan ominaisuuksiltaan välttämättä ole paha, kuten kirjan tarinassa kerrotaan, vaan hahmojen persoonallisuudet ja sen kautta johtajan ominaisuudet ovat olosuhteiden kautta ajaneet henkilöt vallitseviin tilanteisiin. Kirjassa kuvaillaan johtamisruudukon avulla erilaisia johtaja ominaisuuksia:

Johtamisruudukko

Johtaja A 9/9: Korkean tehtäväkeskeisyyden ja korkean ihmiskeskeisyyden omaava johtajatyyppi.

 

Johtaja B 9/1: Korkean tehtäväkeskeisyyden  ja matalan ihmiskeskeisyyden omaava johtajatyyppi.

 

Johtaja C 1/9: Korkean ihmiskeskeisyyden ja matalan tehtäväkeskeisyyden omaava johtajatyyppi.

 

Johtaja D 5/5: Käyttökelpoisiin  kompromissiratkaisuihin pyrkivä johtaja. Realistinen näkemys johtamiseen. Kokee ettei utopistisen tilan saavuttaminen ole realistista.

 

Johtaja E 1/1: Vetäytyvä johtaja. Ei edes pyri johtamaan asioita tai ihmisiä.

 

Kyseinen johtamisruudukko on melko mustavalkoinen tapa kuvailla eri johtajatyyppejä, sillä ei ihmisetkään ole persoonallisuuksistaan ääripäitä. Se antaa kuitenkin suuntaa siihen missä itse menee johtajana ja kuinka pitkällä on tavoitteistaan. Paras olisi pyrkiä A tason johtajuuteen, eli tehtävä- ja ihmiskeskeisen johtajuuden tasolle. Silloin tehokas tekeminen ja ihmisten oikeudenmukainen kohtelu konkretisoituu. B tason johtaja ei taas välitä ihmisistä ja käytännössä kilpailee muiden ihmisten kanssa. C tason johtaja taas janoaa muiden ihmisten hyväksyntää, eikä kykene johtamaan määrätietoisesti. Käytännössähän hyvän johtajan tulisi osata kuitenkin aina muuntautumaan sen mukaisesti, kun  tarvitsee. Tämä riippuu täysin johdettavien tasosta. Toiset tarvitset enemmän läsnä olevaa johtamista. Toisille taas saattaa riittää, että  projektin alussa johtaja on A tasoisesti läsnä, mutta itse työskentely vaiheessa työntekijän suoritus voi olla parhaimmillaan johtajan johtaessa E tasolla. Riippuu siis paljon johdettavien ominaisuuksista mitä johtamis tasoa johtajan kannattaa käyttää.

 

Uusiutuva johtaminen:

Johtajan reflektio

Olen jo muutamaan otteeseen törmännyt yllä olevaan johtajana toimimisen reflektointi työkaluun. Kyseistä kuvaa kutsutaan muunmuassa Johari- ikkunaksi. Yksinkertaisuudessaan nelikehämalli kuvaa yksilön käyttäytymistä suhteessa muihin. Valaistu, kaikki näkee osio on siis sellainen osio, jossa yksilö ja muut tiedostavat yksilön käyttäytymisen. Hämärä, jonka muut näkevät on sellaista käyttäytymistä, jota yksilö ei tiedä tuovansa julki. Hämärä, jonka vain itse näkee on taas niitä asioita joita yksilö pitää sisällään salassa muilta. Pimeä, jota kukaan ei näe on se tiedostamaton alitajunta, mistä kumpuaa esimerkiksi intuitio ja erilaiset tiedostomattomat käyttäytymismallit. Tavoitteena on siis reflektoida ja kehittää itseään siten, että saisi mahdollisimman paljon laajennettua valaistua – kaikki näkee osioita ja pienentämään hämärän ja pimeän alueita.

Pitää siis pyrkiä oppimaan vastaanottaa muilta palautetta, jotta saisi hämärää muiden näkemää aluetta pienennettyä ja samalla vahvistamaan itsetuntoa myöntäessään omia vajaavaisuuksiaan omalta hämärältä alueeltaan. Kun myöntää heikkoutensa voi niitä lähteä kehittämään.

Johtamisen tyyli

 

Lopuksi mieleeni painui erilaiset johtamisen tyylit, jotka tulivat julki hahmojen johtamistyylien luokittelussa. Itselläni on tietysti etuna se, että voin poimia erilaisia johtamistyylejä eri henkilöiltä, juuri sopivaan tilanteeseen. Ihmisläheisenä johtajana inspiroiduin, eniten Sauronin luovan organisaattorin ominaisuuksista ja kylmästä vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisesta työntekijöiden saralla. Eniten kuitenkin ihailen, jopa esikuvamaisesti Gandalfin johtajuutta, jossa kulminoituu hyvän valmentavan johtamisen periaatteet.  Gandalf toimii johtaessaan demokraattisesti ja tekee päätökset yhteisen edun mukaisesti. Vaikeissa pulmatilanteissa hän keskustelee johdettavien kanssa tilanteesta aina kun mahdollista. Jos tilanteesta ei voi sopia velho kuitenkin reflektoi tilannetta siitä näkökulmasta, että olisi voinut ennakoida tilanteen ja ottaa opiksi tulevaisuutta varten. Gandalf on siis erittäin muuntautumiskykyinen ihmis- ja toimintakeskeinen johtaja.

Lopuksi


Suurena Taru Sormusten Herrasta trilogian fanina Management by Sauron – kirja ei tuonut ihan niin paljoa uutta tietoa, kuin odotin. Hain kirjasta ehkä eniten inspiraatiota: Teoriaa rakkaasta aiheesta. Se jäi kuitenkin, jokseenkin suppeaksi itsereflektoinnin näkökulmasta. Mielenkiintoista oli kuitenkin tarkastella kirjasta tuttuja hahmoja johtamisen  näkökulmasta ja ainakin itselleni tarttui ymmärrys siitä, että johtamistyylejä tosiaankin on monia erilaisia. Top1 oppina tarttui Johari – ikkuna, jota tulen käyttämään työkaluna reflektioissani.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!