Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Manageri

Kirjoitettu 09.10.15
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 3
Kirja: Manageri
Kirjan kirjoittaja: Mike Carson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Itselläni on vahvaa urheilutaustaa ja usein vertaan monia liiketoiminnassa ja tiimiakatemialla vastaan tulevia asioita urheilumaailmaan. Näitä samoja vertauksia sisälsi paljon myös lukemani Mike Carsonin Manageri kirja. Kirja käy johtamisen oppeja läpi Jalkapallon huippumanagereiden kokemusten ja tarinoiden kautta. Kirja käy läpi melko kokonaisvaltaisesti sitä, miten johtaja saa otettua joukkueestaan parhaan irti ja saavuttaa sen avulla tuloksia. Kirja oli mielestäni erittäin hyvä ja se olisi kannattanut lukea jopa hieman aikaisemmin siinä vaiheessa, kun itse hyppäsin projektijohtoon 24h järjestämisessä.

 

Monelle penkkiurheilijalle ja urheilun seuraajalle managerin työ vaikuttaa varmasti helpolta ja mukavalta parrasvaloissa seisoskelulta. Saa valita 11 maailmanluokan pelaajaa kentälle ja toivoa, että peli kulkee. Totuus on kuitenkin aikalailla erilainen. Kuinka luoda hyvät suhteet seuran omistajiin?, Kuinka pitää kaikki pelaajat tyytyväisenä?, Mikä taktiikka sopii parhaiten pelaajilleni?, Mitä fanit ajattelevat, kun peli ei kuljekaan?, Miten selittää asiat medialle, joka on vaihtamassa sinua jo seuraavaan? Muun muassa tällaisista kysymyksistä ja asioista koostuu oikeasti huippumanagereiden päivittäinen tekeminen. Se ei ole vaan ruusuilla tanssimista vaan se on kovaa työntekoa ja ennen kaikkea osaavaa johtamista. Ei ole väliä puhutaanko yrityksen, projektin vai jalkapallojoukkueen johtamisesta, löytyy sieltä paljon asioita joita voidaan soveltaa jokaisessa näissä. Itse olen meillä 24h projektin johdossa ja voin hyvin peilata kirjassa käsiteltyä managerin työskentelyä omaani. Managerin työssä tärkeintä on saada oma joukkue mahdollisimman hyviin suorituksiin ja minulle tämä joukkue on meidän tiimi.

 

Nyt kun 24h johtamista on jo jonkin aikaa takana pystyy hieman arvioimaan omaa tekemistä ja tiedostamaan asioita, mitä loppua kohden voi vielä parantaa. Kuten jalkapallo joukkueessa enne kauden alkua luodaan selkeät taktiikat ja tavoitteet kaudelle, piti meidänkin luoda tavoite meidän 24h projektille. Keväällä lähdimme jo melko varhaisessa vaiheessa suunnittelemaan omaa 24h järjestämistä siltä kantilta, mitä me itse siltä haluaisimme. Loimme ajatuksia, mikä tulisi olemaan meidän päämäärämme ja minkälaiseen show:on olisimme tyytyväisiä. Keväällä teimme listaa siitä, mitä haluaisimme sisällyttää unelmien 24:n. Ohessa on joitakin asioita siitä mitä kaikkea tulisi olemaan Idealekan unelmien 24h:ssa:

 

-Sellainen mistä leka kokee wau elämyksen

-Asiakas maksaa hyvin

-Ulkomaalainen firma

-Halutaan tehdä ikimuistettava tapahtuma

-erilainen ja pärähtävä viestintä esim. kirje kotiin kaikille

-asiallisen ja viihdyttävä show

-show mahdollisimman yllättävä

-yön aikana joku vaikuttavampi vieras buustaan tekemistä

-2 tonnia menis käytännön järjestelyihin ja 1000e jäis itselle eli asiakkaalta pitäisi laskuttaa 2000e

 

Kirjassa Roy Hodgson toi esille hyvän asian, joka olisi pitänyt huomioida jo heti suunnitteluvaiheessa. Heti alkuun täytyy varmistaa se, että joukkue on valmis tekemään tavoitteiden eteen. Tämä on asia, jota en ainakaan itse ottanut johdossa tarpeeksi hyvin huomioon. Kävimme läpi hienoja ja haluttavia asioita, mutta missään vaiheessa ei tullut kysyttyä tarkalleen, että kuinka moni on oikeasti valmis tekemään töitä kyseisten asioiden eteen. En voi lähteä suunnittelemaan veljeni rallihommissa esimerkiksi hienoja asioita yhteistyökumppaneiden kanssa, mikäli en ole varmistanut, että itse kuljettaja ja muu taustatiimi on sitoutunut hoitamaan kaiken mitä menen lupaamaan. Totta kai meillä on mahdollisuus vielä lunastaa tässäkin lupauksia ainakin tapahtuman osalta, mutta myynnissä on ainakin selkeästi tullut huomattua, että sitoutuneisuus ei ole ollut tavoitteiden vaatimalla tasolla. Kävimme vielä uudestaan myynnin aloitusvaiheessa meidän yhteisiä tavoitteita läpi ja samalla keinoja millä niihin aiotaan päästä. Siinäkään vaiheessa ei tullut kuitenkaan tarpeeksi henkilökohtaisella tasolla käytyä läpi sitä kuinka moni on valmis sitoutumaan niihin. Johtajan pitäisi aina varmistaa, että asioiden eteen ollaan valmiita työskentelemään.

 

 

Jalkapallossa managerin tulee löytää sellainen rooli jokaiselle pelaajalle, mikä hyödyttää eniten kokonaisuutta ja näin ollen joukkueen menestystä. Itse projektipäällikkönä tein selvän roolijaon alkuvaiheessa ja koin, että jokaisen rooli vastasi melko hyvin osaamisalueita. Ongelma on tullut eniten siinä, että myynnissä roolit ovat jääneet hieman hoitamatta ja siinä vaiheessa meidän on tarvinnut alkaa ns. paikkailemaan tätä koko tiimin osallistumisella. Tähän monellakaan ei ole kuitenkaan ollut hirveätä hinkua ja se on jäänyt aika paljon muutaman ihmisen varaan. Tässä olisi tarvinnut olla paljon kovempi ja asettaa selkeitä seurattavia tavoitteita meidän myyntiporukalle.

 

Olen toiminut muutamaan otteeseen urheilutaustani aikana oman joukkueeni kapteenina, joka on jossain määrin myös johtotehtävä. Siinä asemassa olen pyrkinyt aina johtamaan ennen kaikkea eniten esimerkillä, mikä oikein käytettynä toimii tietyissä tilanteissa parhaana mahdollisena johtamisena. Yritin myös 24h myynnissä tuoda esimerkillä johtamista toimintaan ja koittaa aktivoida muutakin porukkaa sen kautta mukaan. Jossain vaiheessa tuli kuitenkin huomattua, että se ei pelkästään toimi vaan se jopa tuudittaa joitain siihen, että ei tarvitse itse tehdä kun joku toinen kuitenkin hoitaa. Siinä vaiheessa piti pystyä olemaan kovempi ja ottaa asiaa enemmän esille. Kirjassakin tuotiin hyvin esille se, että menestyvä johtaja osaa olla tarpeeksi tiukka tarpeen vaatiessa. Itse olisi pitänyt laittaa myyntiporukalle tavoitteet ja pitänyt olla tiukka siitä, että niistä ei lipsuta ja jos niitä ei ole hoidettu pitää olla vähintään erittäin hyvä syy kyseiselle toiminnalle. Samaa taktiikkaa olisi pitänyt käyttää viimeistään tässä vaiheessa, kun yritin aktivoida koko porukkaa mukaan myyntiin ja jossain määrin sainkin sen jälkeen kun olin hiukan ottanut roolia ja käynyt tiukempaan sävyyn läpi faktoja ja mihin tämä tilanne näin jatkuessaan johtaisi. Siitä olen tyytyväinen, että pystyin sillä tapaa aktivoimaan edes suurinta osaa tiimistämme mukaan myyntiin. Siitä puuttui kuitenkin se, että olisi lyönyt listoille kaikille tietyn verran kontaktoitavia ja seuraavissa reeneissä olisi käyty läpi kuka on hoitanut omansa ja kuka ei. Manageritkin toivat kirjassaan esiin tilanteita, joissa joku pelaaja ei tehnyt asioita niin kuin oli yhdessä sovittu. Siinä tilanteessa pelaajan kanssa käytiin joko henkilökohtaisesti tai muiden edessä keskustelu siitä miksi hän toimii tavalla, joka on vastoin yhteisiä toimintatapoja ja näin aliarvostaa tekemisellään muiden joukkuelaisten panosta.

 

On kuitenkin tullut onnistumisen tunteita siitä, kun on huomannut että tiettyjen roolien pelaajat ovat hoitaneet rooliaan hienosti ja tuoneet sitä kautta innostusta yhteiseen tekemiseen. Varsinkin se, kun johdettava tekee itseohjautuneesti töitä juttujen eteen saa hyvän fiiliksen ja tulee tunne, että on onnistunut löytämään oikean roolin kyseiselle tekijälle. Tällaiset henkilöt tuovat myös hyvää fiilistä koko porukan keskuuteen. Yksi asia, jota pitää kehittää on innostavan kulttuurin luominen tiimin keskuuteen. Varsinkin sellaisissa tilanteissa se tuntuu hankalalta kun kyseinen asia ei ole henkilöille prioriteettilistan kärjessä. Innostus on kuitenkin monessa tapauksessa se asia joka motivoi yksilöä hoitamaan asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Itse en ole osannut ehkä luoda tarpeeksi innostavaa fiilistä tiimin keskuuteen. Toisaalta oikeanlaisen innostuksen luominen tarvitsee myös jokaiselta yksilöltä sisäistä motivaatiota sen verran, että innostus on mahdollista ylipäätään herättää henkiin. Jossain vaiheessa itsellekin tuli sen verran stressiä, että piti olla monessa asiassa paljon kovempi, eikä pelkästään innostaa ihmisiä. Itse olen huomannut, että jokaisella pitää olla jonkinlainen sisäinen motivaatio asioihin. Muuten intoa ja halukkuutta on melko vaikea lähteä synnyttämään tyhjästä. Jalkapallomanagerinkin on vaikea innostaa hirveästi pelaajaa, joka lähtökohtaisesti vihaa jalkapalloa ja kaikkea siihen liittyvää tai pelaajaa joka on jo päättänyt, että jokin ei tule häneltä onnistumaan. Yleensä tällaiset pelaajat jäävät ulos kokoonpanosta, jottei se söisi muidenkin motivaatiota. Itsekin olen yrittänyt keskittyä eniten kaikkein aktiivisimpaan ja motivoituneimpaan ryhmään. Sillä tavalla jo saavutettu hyvä fiilis pysyy ja kova työnteko ja mahdolliset onnistumiset ja niiden jakaminen ruokkivat sitä lisää.

 

 

 

Kirjassa tuotiin esiin 7 johtamisen periaatetta, joita noidattamalla jokainen projekti yritys tai manageri voi työssää onnistua.

 

  1. Yhteinen usko

Kun Tiimillä on yhteinen usko tekemiseen ja päämäärään. Yhteinen usko pitää positiivisen ilmapiirin ja sitoutumisen paljon parempana. Yhteinen usko pysyy hyvänä, kun tuo esille jokaisen yksilön merkitystä yhteisessä tekemisessä.

 

  1. Epäitsekkyys

Jokainen yksilö tekee töitä nimenomaan yhteisen päämäärän eteen ei oman hyödyn. Mielestäni tämä on lähtökohtaisesti ollut meidän tiimissä hyvä. Totta kai panostaminen yhteiseen projektiin olisi voinut olla monella parempi, mutta ne ajat kun on tehty jokainen on ajatellut projektin eikä itsensä parasta.

 

  1. Erinomaisuus

Kun tähtäin on asetettu erinomaiseen ja kaikki sitoutuneita tekemään asioita sen eteen on tulos yleensä myös sitä. Välillä on tuntunut, että kaikkien tavoite ei ole ollut aivan näin korkealla ja se valitettavasti näkyy myös tekemisessä.

 

  1. Motivaatio on kaiken tekemisen perusta. Itse ainakin elän motivaatiosta ja sen puute heijastuu välittömästi tekemisen laatuun. Motivaatiota pystyy rakentamaan hyvällä johtamisella, mutta loppupeleissä se lähtee jokaisesta henkilöstä itsestään.

 

  1. Henkilökohtainen sitoutuneisuus

Huippuvireisessä joukkueessa yksilön sitoutuminen joukkueeseen on vahva. Se myös näkyy tällaisissa tilanteissa hyvin ulospäin. Tämä tilanne on ihanteellisin, että jokainen tiimiläinen haluaa sitoutua täysillä yhteiseen päämäärään. Kuten aikasemmin käsittelin, johtajan pitää aina varmistaa, että jokainen on siihen valmis.

 

  1. Selkeys

Kun johtaja on tehnyt selkeät linjaukset mitä tehdään ja miten tehdään jokaisen on helppo olla mukana ja hoitaa oma tehtävänsä. Liian monimutkaiset ja vaikeasti hoidettavat asiat syövät motivaatiota ja tekemistä. Itse yritin tuoda omassa johtamisessa jokaiselle esille, mitä heidän pitää hoitaa, mutta ehkä puutteellisen seurannan takia siitä ei olla saatu parasta tehoa irti.

 

  1. Myönteinen vastaus paineeseen.

Eteen tulevia haasteita pitää käsitellä yhdessä ja kuulla niistä kaikkien mielipiteitä. Itsellä tuntuu, että meillä haasteet ovat jääneet liikaa muutaman ihmisen harteille ja kerryttäneet ylimääräistä painetta heille mikä on näkynyt kokonaisuuden heikkenemisenä. Yhtenäinen joukkue käsittelee eteen tulevat haasteet myös yhdessä. Tässä pätee vanha joukkueurheilun fraasi: yhdessä voitetaan ja yhdessä hävitään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!