Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Manipulointia vai aitoa mielenkiintoa

Kirjoitettu 18.10.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Vaikuta mediassa – kirjoittamisen keinot tutuiksi
Kirjan kirjoittaja: Marketta Rentola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaikuta mediassa – kirjoittamisen keinot tutuiksi

By Marketta Rentola

 

 

Kirja oli oikein maistuva ja opin siitä paljon. Jos sinua kiinnostaa kirjoittamisen keinot, suosittelen opuksen lukemista. Vaikka kirja on hyvä ja osuva, ei itsellä ole siitä mitään erikoisempaa sanottavaa. Minulla ei ole siihen mitään lisättävää tai kommentoitavaa. Se oli juuri hyvä sellaisenaan.

 

Meinasin jaaritella lukihäiriöstäni ja kirjoittamisen häpeästä, mutta päädyinkin käsittelemään kirjan virkettä, joka sai minut nauramaan ääneen.

 

”Pohjimmiltaan ihminen haluaa puhua itsestään ja omista tärkeistä asioistaan. Pettymys siihen, ettei kukaan jaksa kuunnella, hillitsee avoimuutta”

 

Kulttijohtajat ovat varmaan todella hyviä kuuntelijoita ja kysymään oikeita kysymyksiä. ”Näkevät” ihmisen, joka ei ole koskaan tullut nähdyksi. Miten iso valta voi syntyä pelkästään kuuntelemalla toista aidosti ja kysymällä jostain toiselle tärkeästä asiasta.

 

Muistan, kun yläasteellamme oli opettaja, joka myi hunajaa. Häntä kutsutiin salkuksi, koska hänellä oli aina salkku mukana ja se oli täynnä hunajaa. Jos emme jaksaneet opiskella fysiikkaa aloimme kysellä hänen mehiläisistä ja mehiläisten hoitamisesta. Salkku innostui puhumaan pörriäisten hoidosta koko tunniksi, eikä pystynyt lopettamaan vaikka opetussuunnitelmastakin piti pitää kiinni.

Loistavaa manipuloimista 14-vuotiailta teineiltä, jotka eivät jaksaneet opiskella. Ei tarvinnut kuin esittää olevansa kiinnostunut toiselle tärkeästä asiasta ja hän ei pystynyt lopettamaan puhumista. Lisäksi opin jotain mehiläisistä tai ainakin niitä kohtaan olevasta intohimosta.

 

En koe smaltalkin olevan tylsää tai tyhjää, mutta välillä en ymmärrä sitä.

Miksi kysyä toiselta jotain, mitä ei halua tietää. Toista ei pahemmin edes kiinnosta vastata. Juu koulussa menee ihan hyvin ja Jeren kanssa menee hyvin, sitä normaalia. Toisaalta se on keskustelun lämmittelyä, kuulumisten vaihtoa ja hiljaisen äänen tukahduttamista.

Kaikki eivät halua edes kertoa mitään itsestään. Mysteeri ihmiset haluavat pysyä piilossa, ettei kukaan voisi satuttaa heitä. Tieto on valtaa.

Mutta kuivimmat keskustelut käydään, kun ei puhuta kummallekaan mielenkiintoisesta asiasta.

 

Moni ihmettelee kysymyksiä, mitä kysyn. Perheeni jopa välillä turhautuu, kun kysyn niin raskaita kysymyksiä. Aina ei jaksaisi miettiä syvällisempiä vastauksia ja haluaisi katsoa temppareita rauhassa, eikä miettiä mitä haluaa elämässä tehdä tai saavuttaa. Mikä on elämisen tarkoitus?

 

Olen hyvin itsekäs ja kysyn usein vain itselleni mielenkiintoisia kysymyksiä. Kysymyksiä, joihin oikeasti haluan kuulla vastauksen. Reiluuden nimissä jos tunnistan läheiselleni tärkeän aiheen, haluan kysyä myös siitä, koska se tuntuu heistä hyvältä. Minusta tuntuu hyvältä antaa hänelle se tunne, että on tullut kuulluksi. Koska kuulluksi tuleminen, tuntuu vitun hyvältä.

 

Onko ”kemia” sitä, että molempia aidosti kiinnosta samat asiat? Juttua riittää yllin kyllin. Toinen tuntuu niin maagiselta, että haluaa tietää hänestä kaiken. Annamme hänelle kaiken huomiomme. Se lisää hyvän olon tunnetta toisen kanssa.

 

Hämmennyn jos, joku sattuu kysymään minulle tärkeistä asioista. Viime viikolla Iska kysyi miten aloin lukemaan mangaa? Mie hämmennyin. Kiinnostaako sinua oikeasti tietää? Se tuntui todella hyvältä saada jauhaa asiasta, mistä yleensä kukaan ei jaksa keskustella kanssani. Muistan myös sen hetken, kun Jere halusi kuulla lapsuudestani. Tuommoiset kysymykset ja niihin tilanteisiin ladattu läsnäolo antaa tunteen välittämisestä. Tuota ihmistä kiinnostaa kuulla minulle tärkeästä asiasta. Se herättää luottamusta ja kiintymystä.

 

Salkun tapauksessa kysymykset olivat manipuloimista. Löysin itseni nuorempana suhteessa, missä tulin myös manipuloiduksi. Hän kysyi ”oikeita” kysymyksiä, jotka saivat minut avautumaan. Niissä ei kuitenkaan tullut tunne aidosta välittämäisestä, vaan hyötymisestä.

 

Itsestään on kauhean kiva puhua, mutta ei sekään ole hauskaa jos ketään ei kiinnosta kuunnella. Sen takia ovat nämä esseet, päiväkirja ja terapia.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!