Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Man’s Search for Meaning

Kirjoitettu 09.12.18
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Man's Search for Meaning/Ihmisyyden rajalla
Kirjan kirjoittaja: Viktor Frankl
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Suffering ceases to be suffering at the moment it finds a meaning, such as the meaning of a sacrifice.”

Aloitin Viktor Franklinin kirjan ”Man’s Search for Meaning” lukemisen jo viime kesänä, mutta en jaksanut lukea sitä silloin loppuun. Päätin siis, että olisi vihdoin aika saada kirja luettua loppuun näin joulua odotellessa. Kirja kertoo kirjoittajasta Viktor Franklinista ja hänen ajastaan keskitysleireillä, sekä hänen kehittämästään logoterapiasta.

Logoterapian pääidea on, että elämällä täytyy olla tarkoitus. Viktor itse toteaa, että hän selvisi leirien kauheista oloista, koska hänellä oli suurempi merkitys elämälleen (hänen aloittamansa ”Olemisen tarkoitus” käsikirjoituksen loppuun kirjoittaminen). Viktor huomasi leirillä, kuinka ne ihmiset, joilla ei ollut tarkoitusta elämälleen, kuolivat suurimmalla todennäköisyydellä (he eivät kestäneet leirien kurjuutta).

Tästä päästäänkin suoraan kysymykseen (ja suoraan vastaukseen): Miksi ihminen tarvitsee tarkoituksen elämälleen? Tarkoituksen löytäminen ei vain tee ihmisestä onnellista, vaan erityisesti auttaa ihmistä kestämään suuria määriä kärsimystä. Viktor kesti leirien kärsimyksen ja kauheat olosuhteet, koska hänellä oli itseään suurempi tehtävä.

Olin itse äärimmäisen onnellinen armeijassa. En sen takia, että löysin paljon uusia kavereita ja liikuin paljon (nämä myös tietysti vaikuttivat), mutta minulla oli jokin suurempi tarkoitus. Minun tehtäväni oli puolustaa kotimaatani Suomea. Vielä muutama kuukautta siviiliin pääsemisen jälkeen tunsin itseni ylpeäksi tästä suorituksesta. Olinhan minä sentään Suomen armeijan lääkintäkorpraali, joka oli tehnyt oman osansa tämän maan hyväksi. Armeijassa ensimmäisen kerran huomasin tarkoituksen tärkeyden.

”Enough to live by but nothing to live for.”

Viktor puhuu kirjassaan ilmiöstä nimeltä ”Sunday neurosis”. Käytännössä tämä ilmiö tarkoittaa, että ihmiset ovat yleensä eniten masentuneita sunnuntaisin. Ihmiset tekevät myös eniten itsemurhia sunnuntaisin (osittain tästä johtuen). Sunnuntai on niin kamala päivä, koska silloin moni ei tee mitään merkityksellistä.  Moni rentoutuu katsomalla kymmenen jaksoa TV-sarjaa putkeen ja syömällä epäterveellisesti. Tämä tietenkin synnyttää itsekritiikkiä aivoissa. Olen huomannut tämän itsellänikin. Olen yleensä hieman masentunut viikonloppuisin, koska teen silloin vähiten (järkeviä asioita) ja nukun pitkään. Tästä seurauksena ruoskin mielessäni omaa ”laiskuuttani”.

Koen, että asiat ovat minulle merkityksellisiä, kun teen ne jonkun hyväksi. On hyvin vaikeaa tehdä epämukavia asioita itsensä hyväksi, mutta jos teen sen toisen ihmisen hyväksi, tämä epämukava asia ei olekaan niin hankala enää. Ajattelin, että voisin käyttää hyödykseni. Esimerkiksi meidän tiimin ”hanttihommissa”. En tykkää promootioista, koska se on hyvin kiusallista mennä häiritsemään tuntematonta ihmistä. Huomaan, että olen ajatellut promootioita hyvin itsekkäästi. Kuinka minä joudun tekemään tätä epämukavaa hommaa ja tuhlaamaan aikaa ständillä seisomiseen. Mitä jos vaihtaisin näkökulmaani ja ajattelisin: ”Teen tämän tiimini hyväksi, jotta muut voivat tehdä projekteja mistä pitävät”. Tuo tuntuu itselleni huomattavasti motivoivammalta näkökulmalta.

Uskon myös, että meidän omat arvomme ovat merkittävässä roolissa siihen, mikä on meille merkityksellistä. Kirjoitin tästä esseessä ”Inspiroitunut”.  Arvot kertovat meille mikä on oikean ja mikä väärin. Jotta voimme tuntea merkityksellisyyttä, asian täytyy tietysti olla linjassa arvojemme kanssa. TÄMÄN TAKIA MEIDÄN TIIMIN TÄYTYY KONKRETISOIDA MEIDÄN ARVOT.

Mistä sitten voi löytää tarkoituksen elämälleen? Ensinnäkin meidän pitää itse luoda oma tarkoituksemme. Kuinka masentavalta tämä voi kuulostaakin, niin elämällä ei ole tarkoitusta. Me olemme vain yksi ryhmä eläviä organismeja keskellä kylmää ja loputonta universumia. Luonto on antanut meille tehtäväksi vain jakaa meidän geenejämme. Selviydy, pariudu, toista. Siinä kaikki. Tämä ei kumminkaan ole monellekaan tarpeeksi. Ihmisen loputon kunnianhimo vaatii meiltä jotain suurempaa. Tähän kysymykseen ei ole siis oikeaa vastausta. Vain sinä voit löytää itselle tarkoituksen. Voin kumminkin lähes 100% varmuudella sanoa, että tarkoituksen löytää parhaiten toisten auttamisesta.

OMA TARKOITUKSENI

Kirjaa lukiessa väistämättä tulee mieleen: Mikä on MINUN elämäni tarkoitus? Olen miettinyt jo tätä jonkin aikaa. Olen kauan jo ajatellut itsekseni, että tarkoitukseni on tehdä merkittävä positiivinen vaikutus yhteiskuntaan. Tuo ei ole kumminkaan tarpeeksi konkreettinen, jotta se olisi motivoiva. Onko tuo merkittävä positiivinen vaikutus lopettaa ilmaston lämpeneminen tai rakentaa miljoona taloa köyhille? En osaa vastata vielä tuohon. Toivottavasti ratkaisu ilmestyy päähäni joku läheinen päivä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!