Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Massi on massii

Kirjoitettu 18.02.15
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 4
Kirja: Vaurastumisen reseptit, Vaurastu kuin Warren Buffett
Kirjan kirjoittaja: Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää, Mika Hyttinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaurastumisen resepti on yksinkertainen. Siihen tarvitaan kolmea ainesta.

 1. Rahaa

 2. Aikaa

 3. Korkoa korolle tuottoa.

 

Näiden kolmen suhde voi vaihdella, eikä ole mitään yhtä oikeaa kaavaa, missä suhteessa vaurastumisen soppa keitellään. Jokaisen on tehtävä oma suunnitelmansa kunkin aineksen suhteen. Kaikkia kuitenkin on oltava. On oltava rahaa, joka on laitettava poikimaan eli tekemään työtä ja sen on annettava tehdä työtä jonkin aikaa. Lopputuloksena on kriittisen massan ylittävä masiina, josta saatavat tulot ylittävät kuluihin menevät menot. Avot!

 

Omalla kohdalla tavoite on reilun kymmenen vuoden päähän. Eli suhteellisen pitkä aikaväli. En ole ennen tehnyt suunnitelmia niin pitkän ajan päähän. Kuitenkin minun vahvuuteni on tässä vaurastumisen kaavassa pitkäjänteisyys. Eli jokaiselle vuodelle on laskettu tietty sijoitustavoite. Olen laskenut tuoton olevan maltillinen 6% vuodessa, joka on mahdollista saada sekä asuntosijoittamisella, että pörssiin sijoittamalla.

 

Oma strategia vaurastumisen suhteen on aika pitkäjänteinen, joten se on myös aika tylsä. Siksi en halua tehdä siitä elämääni määrittävää aktiviteettia, vaan se pyörii siinä taustalla tasaisesti ja varmasti. Mieluummin haluan keskittyä itseni toteuttamiseen ja jonkin bisneksen pyörittämiseen. Olkoon se sitten koko- tai osa-aikaista yrittämistä. Kunhan se on mielekästä. Siitä tulevat ylimääräiset tulot ohjataan sijoitustoimintaan.

 

On tärkeä miettiä, mistä poimii ajatuksia omaan toimintaan. Kuuntelenko esimerkiksi omia vanhempiani, kavereitani vai kenties jotain vaurastumisesta oikeasti tietävää? Warren Buffettia ainakin kannattaa joissain asioissa kuunnella. Hän on saanut jotain aikaiseksi.

 

Älä koskaan häviä rahaa, kuuluu maailman menestyneimmän sijoittajan Warren Buffetin tärkein sääntö sijoittamiseen. Kuulostaa simppeliltä ja ilmiselvältä. Toinen sääntö on: Älä koskaan unohda ensimmäistä sääntöä.

 1. Älä koskaan häviä rahaa

 2. Älä koskaan unohda sääntöä numero 1.

 

Warren Buffet on asemoinut itsensä sijoituspelin ulkopuolelle. Hänen sijoitusstrategiansa on omistaa yksinkertaisesti hyviä, helposti ymmärrettäviä bisneksiä. Hyttinen ilmaisee sen termillä bisnessijoittaja. Ei arvosijoittaja tai spekulantti. Bisnessijoittaja sijoittaa yksinkertaisiin bisneksiin, mitkä ymmärtää. Tärkeintä ei ole ymmärtää nopeita kurssivaihteluita tai käppyröitä. Niiden päivittäinen seuraaminen on ajanhukkaa. Tärkeintä on yksinkertaisesti tietää, että sijoituskohteen arvo nousee tulevaisuudessa.

 

Mistä tietää, että arvo nousee tulevaisuudessa? Sehän on mahdotonta. Buffet sijoittaa hajauttamisen sijaan harvoihin, laadukkaisiin firmoihin, johon hän on tarkasti perehtynyt. Esimerkiksi Coca-Cola, johon Buffet sijoitti 80-luvulla. Hän näki, että ihmiset tykkäävät juoda kokista. Kokiksen juonnille ei näkynyt loppua.

 

Buffetin teesit:

 

 1. Sijoita vain parhaisiin yrityksiin.Vältä vaikeita bisneksiä. Onnistumisen taustalla on pyrkimys välttää vaikeuksia, ei niinkään kyky ratkaista suuria bisneshaasteita.
 2. Arvosta liiketoiminnan ennustettavuutta.Buffet suosii sijoituksia, joiden tulevaisuus ei ole altis suurille muutoksille. Hän ei koskaan sijoita uusiin lupaavien kasvunäkymien yhtiöihin. Vahvan kasvun vaiheessa monet yritykset näyttävät olevan matkalla suuruuteen, mutta lopullisten voittajien tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on hyvin vaikeaa.
 3. Bisnessijoittaja sijoittaa pitkäjänteisesti.Buffetin mukaan todella hyvien yritysten löytäminen on niin vaikeaa, että kaikista erinomaisista yhtiöistä kannattaa pitää tiukasti kiinni – jopa ikuisesti. Buffetin ikuiseen omistamiseen nojautuva sijoitusstrategia on todella harvinainen niin sijoitusalan ammattilaisten kuin amatöörienkin keskuudessa. Tutkimusten mukaan sijoittajat kokoon ja kokemukseen katsomatta käyvät kauppaa omistuksillaan aktiivisesti, ja keskimäärin osakesalkun sisällöstä vaihtuu vuodessa yli 70 prosenttia. Aktiivinen kaupankäynti kuitenkin maksaa, ja lyhytnäköinen markkinatrendien seuraaminen altistaa helposti myös virheille.
 4. Hajauttaminen ei ole niin tärkeää kuin väitetään.Tämä on yksi Buffetin teeseistä. Buffett on omassa sijoitusstrategiassaan päättänyt keskittyä muutamiin hänelle helposti ennakoitaviin bisneksiin ja jättää siksi suurimman osan pörssiyhtiöistä suosiolla kokonaan salkkunsa ulkopuolelle. Hän ei ole sijoittanut esimerkiksi metsäyhtiöihin, koska ne kuluttavat runsaasti omistajien rahaa investointeihin ja koska korkean kannattavuuden saavuttaminen perustuotteita valmistamalla on hyvin vaikeaa.
 5. Parhaastakaan yhtiöstä ei kannata maksaa liikaa. Buffetin bisnessijoittamisessa ei tarkastella tunnuslukuja eikä historiallisia kurssikäppyröitä, vaan tehdään realistinen arvio bisneksen tulevaisuudesta. Ei ole olemassa helppoa eikä yksinkertaista kaavaa sopivan ostohinnan määrittämiseksi. Suurin osa analyytikoista käyttää kassavirtoihin perustuvia laskelmia, mutta niiden tarkkuus ei ole riittävä bisnessijoittajalle. Jos koet ymmärtäväsi bisneksen tulevaisuutta ja riskejä, sinulla on todennäköisesti myös valmiudet arvioida osakkeen hintaakin.

 

 

Buffetin sijoitustyyli on osta ja pidä –strategian mukaista. Itse pidän tästä tavasta sijoittaa, sillä oma tähtäimeni on vasta kymmenen vuoden päässä. Jos kerran ostaa, niin miksi ei panosta laatuun ja pidä tarvittaessa vaikka kymmenen vuotta? Itse en halua nähdä vaivaa harjoittaa päiväkauppaa ja miettiä miten muiden ihmisten spekulaatiot heiluttavat kursseja. Parempi antaa laatuyhtiön porskuttaa hitaasti, mutta varmasti ylöspäin ja antaa muiden hoitaa spekuloinnit. Toki päiväkaupalla tai riskisijoituksilla on mahdollista saada parempi tulo, mutta myös häviämisen todennäköisyydet nousevat. Makuasioita, itse haluan keskittyä mieluummin arvon luomiseen, kuin pörssissä pelaamiseen. Lisäksi jokaisesta kaupasta menee kuluja, jotka muodostavat ison tappion pidemmän päälle.

 

Riski?

 

Warren Buffetin käsitys osakesijoittamisen riskeistä eroaa räikeästi yleiseen käsitykseen riskeistä. Yleisesti osakekurssien kovan vaihtelun ajatellaan olevan riskin merkki. Tämä on kuitenkin pääasiassa ihmisten spekuloinnin tulosta, eikä kerro välttämättä mitään yrityksen todellisesta arvosta tai kyvystä tehdä tulosta. Buffet pitääkin tätä sivuseikkana. Hän ostaa varmana pitämiään yhtiöitä. Kurssivaihteluilla ei ole mitään väliä, jos yhtiö on kunnossa. Kurssit nousee ja laskee aina, siihen on vähän vaikuttamismahdollisuuksia. Jos yhtiö on kunnossa ja ihmiset tarvitsevat sen tuotteita, on kaikki hyvin. Tärkeimpänä yhtiön ominaisuutena Buffet pitää hyviä johtajia. Onko heillä kyky luotsata firmaa kohti valoista tulevaisuutta ja tehdä hyviä investointipäätöksiä. Toinen kysymys on, että voiko johtajien toimiin luottaa. Hakevatko he omaa vai omistajien etua?

 

Suurimpana riskinä osakesijoittamisessa Warren Buffet näkee sijoittajan itsensä. Ihmisellä on tapana yliarvioida oma osaaminen. Siihen kun lisätään ahneus ja pelko, ei ole ihme että päätöksiä tehdään tunteella järjen sijaan.

Osakesijoittajan riskitekijät:

 

 • Luulee tietävänsä, mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu (epätodellinen usko omiin kykyihin)
 • Luulee alan ”asiantuntijoiden tietävän”, mitä seuraavaksi tapahtuu (luottaa välistävetäjiin)
 • Luulee voivansa myydä huipulla ja ostaa pohjalla (epätodellinen usko omiin kykyihin)
 • Kuvittelee saavansa pörssistä rahaa (ahneus)
 • Pakenee epävarmuuden tunnetta tekemällä jatkuvasti muutoksia salkkuunsa (pelko)

 

Buffet haukkuu pankkien ja sijoitusyhtiöiden tarjoamat sijoituspalvelut. Miksi antaa omat rahansa toisten käytettäväksi. Riski ei häviä minnekään, mutta voitoista lähtee saman tien pari pinnaa rahastonhoitajan palkkaan. Tällä sijoitusammattilaisella on tosiasiassa kädet pitkälle sidotut, siitä mihin hän saa sijoittaa. Lisäksi nolla prosenttia mahdollisuutta vaikuttaa yhtiöiden osakkeiden kurssiin. Parempi olisi sijoittaa esimerkiksi indeksiin minimoiden kulut, kuin luottaa omaisuuttaan sijoitusneuvojien haltuun.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!