Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Matkalippu mahdollisimman kauas

Kirjoitettu 03.06.14
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Matkanopas & Upeaa työtä
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Risto Kuulasmaa & Lauri Järvilehto
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

Matkalippu mahdollisimman kauas, 4.0 out of 5 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)

Matkalippu mahdollisimman kauas

 

Euroopan matka herätti minussa taas todella kovan halun maailmalle. Tajusin että saan niin paljon energiaa siitä että voin tavata uusia ihmisiä ja nähdä uusia maisemia, kokea uusia juttuja. Olin erittäin lataantunut reissun jälkeen tullessani Suomeen. Tartuin joskus ennenkin minulle suositeltuun Matkanopas-kirjaan. Kirja iski minuun ja sai taas miettimään omaa tulevaisuuttani kansainvälisyyden kannalta. Luin myös toista kirjaa, Upeaa työtä joka kertoo oman unelmaduunin etsinnästä ja työn merkityksellisyydestä.

Vaikka Matkanopas-kirjan pääpaino onkin tarinoissa, löytyy kirjasta myös muutamia teorioita sopivasti yksinkertaisesti esitettynä. Myös Upeaa työtä – kirjasta löytyi tuttujakin teorioita, mm. Siilikonsepti jonka olen käsitellyt Hyvästä paras – esseessäni.

”Menestyäkseen kansainvälisesti ihmisen, tuotteen tai palvelun tulee olla tavoitellun kohderyhmän mielestä hyvä ja kiinnostava.”

Mietin omaa kansainvälisyyttäni ja sitä, millä tavalla olen itse hyvä ja kiinnostava. Harmittelen, etten puhu oman äidinkieleni lisäksi kuin englantia hyvin, mutta haluan ehdottomasti oppia uuden kielen vielä muutaman vuoden sisään, mieluiten niin että asun paikan päällä esimerkiksi Saksassa ja opin kielen sitä kautta. Vaikka nykypäivänä suurimmassa osassa maailmaa pärjää englannilla, mitä enemmän puhut kieliä, sitä kiinnostavampi olet suuremmalle yleisölle. Huomasin matkalla että pienikin, edes alkeiden osaaminen auttaa jo pitkälle jos vastapuoli ei juuri puhu englantia. Voin sanoa että saksan kielen taitoni parantui varmaan puolella niiden muutaman keskustelun aikana, joita kävin esimerkiksi saksalaisten kanssa.

Viime syksynä aloin haaveilemaan siitä, että voisin tehdä maisterinpaperit Saksassa. Lukuvuosimaksut olivat varsin maltilliset ja mikäli tilanne antaa myöten valmistumisen jälkeen, toivon suuntaavani sinne. Uuden kielen lisäksi saisin mahtavat verkostot ja vielä maisterin paperit, joita kovasti ainakin tietyillä aloilla arvostetaan. Lauri Järvilehdon Upeaa työtä antaa vinkkejä siitä, miten voi löytää oman intohimonsa ja kun luin kirjaa, tulin yhä vakuuttuneemmaksi että vaihteleva työ vaihtelevassa ympäristössä on se, mikä saa minut todella syttymään.

Matkanoppaassa jäin miettimään omaa reitinvalintaani. Kirjan mukaan kaikki alkaa tavoitteen kirkastamisesta ja siinä on 3 eri vaihetta.

 1. Konkretisoi tavoite.

–          Muuta hyvä & kiinnostava tavoite tavoitteesi mahdollisimman konkreettiseen muotoon.  Mitä konkreettisempaan, sen parempi. Olennaista ei ole, saavutatko tätä tavoitetta koskaan. Olennaista on, että se innostaa ja antaa matkalle suunnan.

 1. Pura tavoite alatavoitteiksi.

–          Mitkä ovat konkreettisia askeleita, jotka vievät lähemmäs tavoitettasi. Jaa nämä alatavoitteet kahteen kategoriaan.

–          a) Miten voimme nostaa hyvyyttä – tekemisen laatua – tavalla, joka vie kohti tavoitetta?

–          b) Miten voimme nostaa kiinnostavuutta tavalla, joka vie kohti tavoitetta?

 1. Tee aikajana

–          Aseta tavoite ja alatavoitteet kalenteriin. Tee itsellesi selkeät merkkipaalut, joiden kautta voit tarkkailla etenemistäsi. Myös järvilehto puhuu kirjassaan vision asettamisesta ja puhuu viiden, kolmen ja yhden vuoden etapeista.

On myös erilaisia reittejä saavuttaa tavoite sillä ihminen tai yritys voi:

 1. Kehittää kiinnostavuuttaan ja ammattitaitoaan käsi kädessä ja edetä suhteellisen suoraviivaisesti.
 2. Kehittää aluksi ammattitaitoaan ja alkaa vasta vahvan pohjan saavutettuaan lisätä persoonallisuuttaan.
 3. Olla heti aluksi erilainen ja alkaa vasta sen jälkeen lisätä tekemisen laatua ja luotettavuutta.

Mietin mitkä asiat tekevät minusta mielenkiintoisen. Haluan kehittää omaa kiinnostavuuttani ja tehdä mahdollisimman erilaisia ja kansainvälisiä projekteja. Tällä hetkellä olen lähdössä kuukaudeksi Tansaniaan mikä on hyvä esimerkki käytäntöön vietävästä, mielenkiintoani lisäävä asia. Miten rakennan siis visioni, suuren kuvani vaikka seuraavasta 10 vuodesta? Entä mitkä asetan tavoitteikseni? Mitkä asiat näen kovan työn arvoisina ja mitkä taas vievät liikaa energiaa?

Järvilehto mainitsee, että ”vision pitää tehdä sinulle hyvä olo. Jos sinulle tulee visiostasi ahdistunut tai vaivautunut olo, jatka etsimistä.”

Aloin hahmottelemaan omaa, 10 vuoden visiotani. Näen että 10 vuoden päästä toimin kansainvälisen yrityksen johtotasolla, joko itse omistamassani yrityksessä tai yrityksessä, jonka arvomaailma on hyvin lähellä omaani.

Miten saavutan tämän vision?

 1. Rakennan kansainvälistä verkostoani ja kielitaitoani tekemällä projekteja ulkomailla ja juttelemalla paikallisten vaihtareiden kanssa.
 2. Teen tiimiakatemialla projekteja, joissa vaaditaan johtajuutta ja paineensietokyvyn opettelua.
 3. Luen vaativampaa kirjallisuutta, opiskelen teorioita ja haastan itseäni esimerkiksi englanninkielisen kirjallisuuden saralla. Vein tämän heti käytäntöön käsikirjastoa selaillessa, jossa etsin hyviä englanninkielisiä opuksia jotka voisivat viedä minua eteenpäin Tansania-keississä.
 4. Teen hyvän opparin, joka käsittelee johtajuutta.
 5. Muutan joksikin aikaa ulkomaille ja suoritan lisäopinnot jollakin muulla kielellä kuin suomeksi.
 6. Matkustan mahdollisimman paljon ja matkustaessa en vietä kaikkea aikaa suomalaisen matkaseurueen kanssa vaan teen sitä myös yksin.

Pikkuhiljaa alkaa jo matkakuumekin poltella. Todennäköisesti parin viikon sisällä olisi tarkoitus nousta lentokoneeseen ja lähteä kuuden viikon reissulle. Ei yhtään huonompi tapa viettää kesä, vaikka ehkä syksyllä voikin rahat olla tiukassa. Mutta sitten vaan painetaan entistä kovemmin hommia tämän tiimin kanssa jotta voisi vaikka loppuvuodesta nostaa palkkaa. Kaikki on mahdollista kun vaan päättää niin. Minä olen ainakin matkareittini valinnut, millaisen reitin sinä valitset?

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!