Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

MatkaNopas

Kirjoitettu 10.12.15
Esseen kirjoittaja: Teo Tarri
Kirjapisteet: 2
Kirja: Matkanopas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen ja Risto Kuulasmaa
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjoittaman Matkanopas-kirjan. He oman kokemuksensa lisäksi jakavat kirjaan haastateltujen suomalaismenestyjien ajatuksia kansainväliseksi kasvamisesta. Reflektoin tekstissäni Australian matkaani ja ajatuksiani kiinnostavuudesta.

Kiinnostavuus myy

Se mikä ei kiinnosta Suomessa voi kiinnostaa maailmalla! Vuoden takainen kurja idea täällä, saattaa olla uusi ja toimiva Aasiassa huomenna. Me olemme pikkuriikkisen etäinen pohjoisen kolkka nimeltä Suomi. Sijaitsemme jossain Pohjoismaaksi tunnistettavan Swedenin ja maailman mahtailijan Putinin ja hänen Venäjänsä välissä.

yli 5 miljoona ihmistä.                                                     yli 7 miljardia asiakasta.

Kirjan hyvän ja kiinnostavan nelikenttä -teorialla esitetään, kuinka läpilyödäkseen Duudsonien tai vaikkapa Angry Birdsien oli oltava ei ainoastaan kiinnostava, mutta myös hyvä. Sen lisäksi menestyäkseen on osattava myydä itsensä muille. On osattava kertoa itsestään muille. Kukaan ei tule meitä ja keksintöjämme täältä hakemaan. Menestyminen ja kiinnostavaksi kasvaminen vaatii itsearviointia, positiointia ja jatkuvaa kehittymistä. Läpilyönti saattaa tapahtua yhdessä yössä, mutta kukaan ei siinä humussa muista vuosien taakkaa ja ”tietäjä tietäjiä”, joilla tarkoitan ei-sanojia.

Kansainvälisesti arvostettu designer Hanna Sarén kertoo kirjassa, kuinka kaikkien agenttien ja ulkopulisten osaajien käyttäminen on kaikesta huolimatta johtanut siihen, että parhaat kaupat he ovat tehneet itse. Kukaan ei tunne meitä Euroopan periferialaisia, Suomen sisuista kansaa, paremmin kuin me.

Kehen käytät aikasi?

Olin maaliskuussa Australiassa, Melbournen kaupungissa, jossa on yli 4 miljoonaa asukasta. Näin silloin minkälaiset vahvuudet tuollaisella metropolilla oli Helsinkiin, saati Jyväskylään nähden. Startup- ja muita verkostoitumistapahtumia oli joka ilta. Useita. Ja ilmaiseksi. Kohtasin kymmeniä ihmisiä muutamassa päivässä. Toisaalta tapasin paljon ihmisiä, joiden kanssa huomasimme hetken keskusteltumme olevamme toisillemme tässä hetkessä täysin hyödyttömiä. Kokemuksieni mukaan, en voi kuitenkaan tietää, kuka tielläni yhdistääkin minut johonkin kaltaiseeni kummajaiseen ja minkä mutkan kautta päädyn oikean ihmisen luokse. Mitään kohtaamista ei voi aliarvioida koskaan.

Mikä meitä suomalaisia hieman rajoittaa, on mielestäni esikuvien puute Ennen rajoitti vielä enemmän kuin tänään. Sillä nykyään esikuvat ovat valtavan globaaleita ja kaikki klubijunnut ihailevat Litin lisäksi Ronaldoa. Nykyään idoleiden seuraaminen on sosiaalisen median kautta helppoa ja kaikki tieto julkista. Suomalaiset mahtavat menestyjät tulevat insinööriosaamisemme kautta konepajateollisuudesta: jäänsärkijöistä, hisseistä ja paperikoneista. Tulevaisuus näyttää toiselta. Sellaiselta, jossa suomalaisille visioille uudisraivaajina on tilaa.

Vähemmän tekstiä, enemmän tunnetta

Se mitä sain vastaukseksi australialaisten ajattelevan suomalaisista, vahvisti uskoani, että olen oikealla tiellä. Sain kuulla suomalaisten olevan muuta maailmaa edellä muun muassa kielitaidossa, oppimisessa ja rohkeudessa. Se missä Matkanoppaan haastateltujen mukaan suomalaisilla olisi parannettavaa, on nimenomaan, ei kielitaito ja oikein lausuminen, vaan itsensäilmaisu luontevasti ja persoonallisesti. Onhan sekin jo nähty, että rallienglantikin voi sykähdyttää jos sisältö on kunnossa, sen voi allekirjoittaa kirjan mukaan Duudsonien Jarno Laasala.

Persoonallisuuden on paistettava läpi

Henkilökemia on Antti Hinkulan mukaan ensiarvoisen tärkeää. Kaikki haluavat joukkoon jossa tapahtuu! Yhtäkkiä huomaa olevansa eteenpäin pyrkivien menestyjien keskellä. Koin syksyllä, että tiimimme oli henkilösuhteiden rasittama ja kehitystä ei tapahtunut samaa vauhtia kuin ”aidan vihreämmällä puolella”. Päätin silloin panostaa täysillä tiimiimme, unohtaa negatiiviset kitkamme ja saavuttaa viimeisen akatemiavuoden aikana mahdollisimman paljon!

Pidemmän päälle kukaan ei kestä eripuraa itsensä tai muiden välillä. Koen, että löytääkseen oikeita ihmisiä ja kansainvälistyäkseen on tärkeää vain lähteä! Oli kyseessä sitten liftausreissu Unkariin tai tiimivalmennukset Australiassa. Ne ovat valtavia kokemuksia, jotka tekevät ikuisen vaikutuksen lähtijöihin. Kansainvälistyminen alkaa pienistä arjen valinnoista. Kuten osallistumisesta venäjän kielen kurssille tai lukemalla englanninkielinen kirja. Lähde matkaan pienemmässä mittakaavassa! Kynnys madaltuu näin jatkuvasti ja saatat saada itsellesi seuraajia ja löytää itsesi maailmalta ihaileviesi toimijoiden luota.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!