Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Matkanopas kohti unelmiani

Kirjoitettu 04.11.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Matkanopas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Risto Kuulasmaa
Kategoriat: 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Huh, olipas erittäin mielenkiintoinen kirja. En tiedä mistä johtuu, mutta lähes jokainen lähiaikoina luettu kirja kolahtaa hurjalla vauhdilla. Tämä kirja ei ollut poikkeus. ”Pikaluettuna” neljä tuntia piti sisällään valtavia ajatusryöppyjä, mitä haluan todellisesti omasta toiminnastani.

Minulla on lähes jatkuvasti ollut toiminnassani sellainen kutina, että tulen tekemään vielä jotain todella isoa ja merkittävää elämäni aikana. Tämä kirja ruokki valtavasti ruokahaluani ja halua onnistua tavoitteissani. Kirjasta löytyi useilta eri aloilta esimerkkejä, jotka ovat lähteneet altavastaajina, niinsanotusti uusina tulokkaina ja lyöneet itsensä läpi sekä lokaalisti että globaalisti. Minusta tuntuu, että en ole poikkeus. Haluan juuri samoja asioita, mitä useimmat kirjan esimerkkien henkilöt kertovat. Matkanopas vahvisti omaa intohimoa sekä tavoitteellisuuttani.

 

Kirjassa kerrotaan laajasti nelikentästä, joka koostuu kiinnostavasta ja hyvästä ominaisuudesta. Erilaisia polkuja pitkin pystyy rakentamaan omalle toiminnalle parhaimman reitin. Tämän kirjan luettuani, en pysty oikeastaan sanomaan, kumpi puoli edellä lähdemme liikenteeseen mobiilisovelluksessamme. Ehkä hiukan kallistumme mielenkiinnon puolelle. Sovellus auttaa yksinkertaisessa ongelmassa, verkostoitumisessa, mutta sitä ei ehkä suoranaisesti osteta hyvän puolella heti alussa. Suomalaiset ovat hiukan allergisia uusien ihmisien kanssa tutustumiselle ja useat epäilijät varmasti heristävät nyrkkiä meille. Mielenkiinnon kautta ainakin omasta mielestäni, meidän retkemme alkaa. Tämä on aivan uudenlainen innovaatio tällaisessa tarkoituksessa ja tällaiselle kohderyhmälle. Ihmiset tulevat kokeilemaan sitä puhtaan innokkuuden ja mielenkiintoisuuden takia. Haasteemme on luoda ihmisille lisäarvo sovelluksesta, jolloin sovelluksen käyttö ei jää pelkästään kokeiluksi.

Sivulla 67. kehotetaan laatimaan innostava tavoite itselle. Olen jo hiukan laatinut henkilökohtaisia tavoitteita. Tähän haluan mieluummin peilata sovellustamme.

 

Jonain päivänä sovellustamme käytetään aktiivisesti ulkomailla sekä Suomessa uutena yhteisöllisyyttä parantavana työkaluna.

 

Kirjan puolivälistä eteenpäin löytyy useita kohtia, jotka liikuttivat minua. Sivulla 93. laatikko kehoittaa tunnistamaan alan parhaat, pääsemään heidän puheilleen sekä onnistuneesti vakuuttaa heidät omilla ideoilla. Tätä olen itse ehkä alitajuntaisesti kokoajan tarvinnut. Minun oma innostuneisuus sekä palava halu saada sovelluksemme toimintaan tarvitsee tukijoita. Mikäpä siis parempi vaihtoehto, kun jo jonkin sortin läpimurron tehnyt henkilö samalla sovellusalalla. Tarvitsisin pikaisesti omaa mentoria, kenen kanssa näitä asioita pystyisi käymään suoraan lävitse.

Sivulta 117. parhaiten jää mieleen kilpailijoiden kartoittaminen kullakin hetkellä. Jos heti ei haluta olla maailman parhaita, vaan Euroopan parhaimpia. Tai Pohjoismaiden paras. Tai Suomen paras. Tai Keski-Suomen paras. Tämä kohta herätti mielenkiintoisia ajatuksia minussa, jolloin hiukan jo ymmärsin, ettei yrittämisessä ole juuri mitään hävittävää – ainakaan vielä. Pystyn jatkuvasti joko oppimaan virheistä tai onnistua yrityksissäni ja vahvistamaan omaa toimintaani.

 

Kirjan loppupuolilta löytyy ehkä tärkein koppi tästä kirjasta: Kontaktien hankkiminen. Kirjassa painotetaan kontaktien tärkeyttä ja niiden helpottavaa aspektia toimintaan. Jatkuva itsestä ulospäin kertominen suurentaa juuri oikeiden ihmisten löytämistä. Kun koen, että tämä sovellus on ainutlaatuinen valioyksilö, on minun yksinkertaisesti etsittävä vierelleni sellaiset henkilöt, jotka ovat samassa veneessä – ei vastahakoisesti vaan puhtaasta innokkuudesta ja mielenkiinnosta.

Epäsuorasti ylempään asiaan liittyen, omalla osallani tähän liittyy myös esiintymispelko. Kun haluan palavasti kertoa minun mielestäni hyvästä asiasta muille, on yleensä yksinkertaisin tapa tehdä se puhumalla monen ihmisen edessä. Tätä olen jo muutamaan otteeseen tehnyt, mutta en ole aivan vielä sinut sen kanssa. Joskin tällä hetkellä tuntuu siltä, että ensimmäinen esiintymiskerta pelottaa joka paikassa ja toinen on jo hiukan hillitympi, vaimennettu isku päin naamaa. Yhdessä hienossa remix-kappaleessa, Rocky motivoi kertomalla:

In somewhere on the line, you changed, you stopped being you. You let people stick a finger in your face and tell you’re no good. And when things got hard, you start to look something to blame. Like a big shadow. Let me tell you something you already know. The world ain’t all sunshine and rainbows. It’s a very mean and nasty place and I don’t care how tough you are, it will beat you to your knees and kick you rigorously to your legs. You, me or nobody is gonna hit as hard as life.  But it ain’t how hard you hit, it’s about how hard you can get it and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. THAT’S HOW WINNER IS DONE.

Näiden sanojen siivittämänä sekä usean kirjasta poimitun laatikon To Do-listalle viemisen jälkeen, voin sanoa sen verran että matkaa on vielä. Mutta olen jo moottoritien reunustalla kipuamassa moottoritielle, joka vie minut nopeasti haluamaan paikkaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!