Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Medici-ilmiö

Kirjoitettu 25.01.13
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Medici-Ilmiö
Kirjan kirjoittaja: Johansson, Frans
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aloittaessani lukemaan tätä kirjaa en oikeastaan tiennyt mitä aloin lukemaan. Medici-ilmiö ei sanonut minulle juuri mitään. Medici-ilmiö on kuitenkin hyvin simppeli asia. Maallikon sanoin se tarkoittaa sitä että otetaan 2 asiaa eri maailmoista ja tehdään niistä jotain uutta. Tässä ehkä simppelein esimerkki jonka jokainen 2000 luvulla elämä tuntee. Yhdistämällä elektroniikan joka miellettiin silmälasipäisten nörttien jutuksi jota jokainen itseänsä kunnioittava nainen käytti vain töissä, yhteydenpidossa tai tiedonhankinnassa.  Designiin joka yhdistettiin pintaliitäjien ja naisten vaalimaan asiaan saatiin Apple.

 

Medici-akatemia

 

Tiimiakatemialla korostetaan kokoajan uuden luomisen ja innovoinnin tärkeyttä. Innovoidaan, ”synnytetään”, lietsotaan ja mainostetaan uutta ja innovatiivista. Täytyy mennä kauas nähdäkseen lähelle on usein kuultu motto. Kuitenkin aina vain uudestaan ja uudestaan tehdään akatemialla ne helpoimmat ja vähiten innovatiiviset asiat uudestaan ja uudestaan kunnes kolme ja puoli vuotta on kulunut.

Pohdimme treeneissä valmentajamme kanssa miksi moni meidän vuosikerran akatemialaisista on lähtenyt. Valmentajamme kertoi pohtineen asiaa ja totesi että akatemialaiset ovat vuosi vuodelta nuorempia ja uskoo että tämän takia myös yleinen tekeminen ei ole vähäisten työvuosien takia helppoa. Voisiko tässä olla syy myös siihen miksi akatemialla innovointi todellisuudessa on niin vähäistä. Koska akatemialaiset ovat niin nuoria ja myös suuri osa tulee samoista lähtötiedoista eli lukiosta pienellä työkokemuksella ei ole välimaastoa missä synnyttää uutta. Meillä ei ole elektroniikan, kaupan alan, rakennus alan, luonnontieteiden tai muidenkaan alojen todellisia ammattilaisia (ammattilaisilla tarkoitan useiden jopa kymmenien vuosien kokemuksen omaavia ihmisiä) jotka voivat tuoda näkemyksiään asioihin.

 

Kuinka pääsemme välimaastoon

 

Ristipölytykset, asiakaskäynnit, ulkomaan matkat, ryyppyreissut ja kirjojen lukeminen.

Kaikissa näissä on mahdollisuus löytää niitä välimaaston oivalluksia joihin kirja kannustaa. Koen itseni olevan hyvin avoin uusille ajatuksille ja näkemyksille mutta olenko kuitenkin oikeasti negatiivisuudessa kaavoihin kangistunut ja järkkymättömän maailmankuvan omaava perussuomalainen? Olemme yrittäneet ideoida tiimimme kanssa mutta harvoin saamme tuloksia aikaan. Olemme käyttäneet aivoriihiä ja synnyttäneet ”huippuinnovatiivisilla” menetelmillä mutta usein tuloksetta. Voisiko olla mahdollista että olemme jättäneet edellä mainitut 5 asiaa jotka akatemian historiassa (ainakin Partasen aikakaudella) ovat olleet suuressa kunniassa. Ristipölytykset, asiakaskäynnit, ulkomaan matkat, ryyppyreissut ja kirjojen lukeminen edistävät kaikki välimaaston löytämistä jossa uusien ihmisten ja ajatuksien kohtaaminen on mahdollista.

 

Epäonnistuminen

 

Epäonnistuminen, se kaikista inhottavin mörkö joka meidät lamauttaa ja lähettää takaisin duunareiksi. Tämä on itselleni se kaikkein hankalin asia, luonteeni ei yksinkertaisesti kestä epäonnistumista joten jätän usein uudet ideat toteuttamatta heti ensimmäisten ajatus tasolla olevien ongelmien puhjetessa mieleen. Voi sitä häpeää jos joku saisi tietää. Medici-ilmiö kirjassa kuitenkin korostettiin sitä että vain toteuttamalla asioita ja epäonnistumalla voin löytää niitä uusia pieniä alkuja.

 

Medici-ilmiö tiivistettynä

Koe, ideoi, kokeile, opi virheistäsi, yritä uudestaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!