Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Medici-ilmiö

”Yhdistelemällä eriasioita joiden ei pitäisi liittyä toisiinsa mitenkään, saat aikaan tuloksia joita hämmästellään vuosia!” – Timo Perttunen

Esseeni ei millään vedä vertoja kyseiselle kirjalle. Jos et ole lukenut vielä tätä opusta ja sinusta tuntuu että ajattelet asiat ”putkinäöllä”, niin suosittelen lämpimästi että otat tämän kirjan lainaan ja luet sen hujauksessa. Kirjaan pystyy uppoutumaan täysillä ja siinä on mitä mielenkiintoisempia tarinoita erialan osaajista ja heidän ideoidensa kohtaamisesta.

 

Uravalintoja…

Olenkin jo pitkään miettinyt että tein ”väärän” kouluvalinnan silloin kun kävin merkonomin-tutkinnon Kajaanin ammattikoulussa. Ajatus on kyllä pyörinyt päässä, mutta nyt onneksi se lukee ihan painettuna tekstinä tässä kirjassa.

Miksi näin?

Koska kaiken sen minkä kauppakoulussa oppi, olisi voinut oppia Tiimiakatemialla alta vuodessa. Tämän lisäksi jos olisin käynyt jonkun toisen alan esim. rakennusalan, olisin voinut yhdistellä raksan ja liiketalouden juttuja keskenään ja siitä olisi voinut syntyä jotain suurempaa ja parempaa. Tosin jos olisin mennyt rakennusalalle niin ei olisi mitään takeita että olisin nyt täällä.

Se siitä jossittelusta, virheet on tehty ja tuhansia virheitä on vielä tekemättä. Joten leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä, sekä tietty onnistumisia!!!

 

Välimaasto – keksijän paratiisi:

Ideoit yksin ja keksitkin varmasti jotain yksin, mutta paremmat tulokset saat aina ryhmässä.

Ryhmä haastaa ideasi, jolloin aivosi rupeavat raksuttamaan entistä enemmän ja pystyt vastaamaan vasta-argumentteihin. Jos kuitenkin olet jo saanut ”myytyä” ryhmälle ideasi, niin sieltä ei tule niinkään haasteita, vaan uusia oivalluksia, joita välttämättä itse et olisi tullut ajatelleeksi.

Pointtina siis: Yhdessä saatte aikaan parempia tuloksia, mutta idean alullepanija joudut olemaan siltikin sinä itse!

Seuraavaksi kerron ideasta jota monet ovat miettineet ja se saattaakin olla jo olemassa, mutta sen pitäisi tupsahtaa myös tavalliseen arkeen.

Tässä taannoin hävitin lompakkoni, jälleen. Olen onnistunut hävittämään myös avaimet aika monesti. Tämä lienee aika monelle tuttua hommaa. Joka kerta kun aviamet tai lompakko katoaa mystisesti toivon, että voisinpa soittaa niihin.

Yhdistämällä siis:

Avain + Puhelin = Halyttävä avain

 

Avaimesi on kadoksissa, soitata siihen ja kuulet sen piippaavan jossain, joten löydät sen luokse äänen perusteella. Samalla tavalla voisi tehdä lompakolle tai muille arkipäiväisille esineille jotka ovat aina hukassa!

Tietysti sanoin kaverilleni tästä jutusta, koska ainahan me ”jeesustellaan” turhanpäiväisiä.

Kaverini ei tyrmännyt ajatusta vaan lähti suoraan kehittämään sitä. Hänelle heräsi kysymys – Entä jos et kuule avainten piippausta, silloin ne ovat luultavasti jossain muualla, joten niissä pitää olla lisälaite.

Uusi yhdistelmä:

Avain + Puhelin + GPS = Hälyttävä avain, jonka voi helposti paikantaa

 

Ideahan on erittäin simppeli, enkä usko että hirveän vaikea toteuttaakaan, mutta olen täysin varma että sellainen on jo olemassa, mutten vaan tiedä siitä!

Joten jos tiedätte että on olemassa avaimenperä tms. johon voi soittaa, niin kertokaa siitä minulle, kiitos!

Pointtina kuitenkin taas kerran: Yhdistämällä asioita jotka ei liity toisiinsa, saa aikaan jotain uutta. Tämän lisäksi kaverin ja kavereiden ajatukset voivat edesauttaa uuden luomisessa. Heidän avulla pääset helpommin laatikon ulkopuolelle.

 

Minun, Meidän ja Teidän ongelma:

a)    Ei ideoida tarpeeksi, etenkään porukalla

b)    Ei uskota omiin ideoihin

c)    Ei viedä ideoita käytäntöön

d)    Jos viedäänkin käytäntöön, niin ei pitkäksi aikaa

 

Tällaisen käsityksen olen saanut itsestäni ja muista. Kutakuinkin tällä kaavalla se menee. Haukun siis 90 % tiimiakatemian opiskelijoista (johon myös itse kuulun) että, ETTE AJATTELE TARPEEKSI. Miksi teen näin, koska tämä on esseeni ja pystyn tekemään näin!

 

On mentävä kauas nähdäkseen lähelle

No ei kovin kauas menty, mutta noin 50 kilometrin päähän kuitenkin. Oli aivan mahtavaa päästä LÄN:in kanssa pois TA:n ympäristöstä ja pois hetkeksi omasta tiimistä. LÄN:issä tuli opittua lisää mm. graafista fasilitointia ja sai uutta innostusta taas TA:n arkeen. LÄN:issä tuli yhdistettyä myös muutama asia jotka eivät liity mitenkään toisiinsa, mutta josta saatiin aivan mahtava juttu aikaiseksi, nimittäin:

Yhdistämällä:

Hiihto + hauskuus = HUIPPU REISSU

Vaikkakin olen edelleen sitä mieltä että hiihto on aivan pe****stä, niin lähtisin hiihtämän tuonne umpihankeen hyvällä porukalla milloin vain!

Kiitos Letim ja Ville, sekä muut sankarit.

LÄN ja Medici-ilmiö liittyvät vahvasti toisiinsa. Molemmissa kehotetaan innovoimaan ja kokeilemaan kaikkea uutta. Nyt toivonkin ensin LÄN:ltä sitten tiimiltäni, että lähdetään kokeilemaan jotain uutta ja järjetöntä.

Vaikka olenkin se meidän tiimin negatiivisin henkilö niin tällä kertaa lupaan etten estele. Jos estelen niin tulostakaa tämä essee ja alleviivatkaa nämä sanat.

Onnistutaan tai epäonnistutaan yhdessä. Loppupeleissä näillä kahdella käsitteellä ei ole niin suurta eroa. Ehkä se rahallinen ero, mutta kun epäonnistut, silloin yleensä olet oppinut enemmän ja olet askeleen lähempänä onnistumista. Joten siis tätäkin tilannetta voi melkein kutsua WIN-WIN – tilanteeksi.

 

 

 

Mitä nyt teemme, koittaako maailmanloppu:

  1. Maailmanloppu ei koita
  2. Jatkamme elämää
  3. Innovoidaan
  4. Innovoidaan yhdessä enemmän
  5. Viedään asiat käytäntöön
  6. Pidetään hauskaa 😉

Jos mielestäsi tässä ei ollut ideaa, niin ei voi muuta sanoa kuin ”keksi uus, apina!”

 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

 

 

 

 

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!