Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Medici-ilmiö

Kirjoitettu 12.06.13
Esseen kirjoittaja: Lauri Pisilä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Medici-ilmiö
Kirjan kirjoittaja: Frans Johansson
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan tausta-ajatus on yksinkertainen. Alojen tai kulttuurien välimaastossa on runsaasti mahdollisuuksia yhdistellä olemassa olevia konsepteja poikkeuksellisiksi uusiksi ideoiksi. Tälle ilmiölle antamani nimi Medici – ilmiö on peräisin 1400-luvun Italian merkittävästä luovuusryöpystä. Medicit olivat firenzeläinen pankkiirisuku, joka rahoitti mitä moninaisimpien alojen taitureita. Tämän ja muutamien muiden vastaavanlaisten sukujen ansiosta Firenzeen kasaantui valtavasti eri alojen asiantuntijoita taiteista ja tieteistä. Tästä johtuen Firenzestä tuli luovuusryöpyn keskuspaikka aikana, joka on ollut historian innovatiivisimpia. Kirjan ydinviesti on se, että voimme luoda Medici – ilmiön tänäkin päivänä yhdistelemällä esimerkiksi eri kulttuureja tai tiedonaloja.

 

Välimaasto

”Kun sanomme, että aivotutkimusohjelma on matematiikan, lääketieteen, tietojenkäsittelytieteen ja neurofysiologian välimaastossa, tarkoitamme, että ohjelmaan osallistuvat ihmiset ovat onnistuneet yhdistämään nämä alat ja ovat saaneet alojen välisten yhteyksien ansiosta uusia, luovia oivalluksia.” (s.33)

Tässä kirjan lainauksessa tiivistyy kirjan sanoma välimaastoideoista. Ne siis syntyvät eri alojen välimaastossa yhdistelemällä tietotaitoa, kulttuureja ja ajattelutapoja. Välimaastoideoille tyypillistä ovat seuraavat seikat:

 • Ne ovat yllättäviä ja kiehtovia.
 • Ne ovat harppauksia uusiin suuntiin.
 • Ne avaavat aivan uusia aloja.
 • NE antavat ihmiselle, ryhmälle tai yritykselle oman tilan.
 • Ne saavat kannattajia, mistä syystä ideoiden toteuttajat voivat päästä johtavaan asemaan.
 • Ne toimivat määräsuuntaisen innovaatioiden lähteenä vuosi tai vuosikymmeniä.
 • Ne voivat vaikuttaa maailmaan ennennäkemöttmin tavoin.

Hyvä esimerkki valtavavasta ja erittäin häiritsevästä välimaastoideasta on esimerkiksi printterit, jotka pystyvät tulostamaan kolmiulotteisia esineitä jollaista pystymme tulevaisuudessa ehkä käyttämään jokapäiväisessä elämässämme. Tällaisessa hankkeessa on yhdistetty valtavasti eri alojen asiantuntijuutta ja tietotaitoa.

Län ja runot

Harjoitimme koulutusohjelmamme porukan kanssa luovaa älykkyyttä ennen erästä koulutus-settiämme, kun innovoimme ja ideoimme uusia tuotteita. Teimme sen kuitenkin täysin uudella tavalla, nimittäin yhdistämällä taidetta liiketoiminnallisten ideoiden kehittämiseen. Meille jaettiin runoja, joita aluksi koko porukalla luimme. Sitten pareittain meidän oli tehtävänä runojen pohjalta kehitellä joku uusi tuote/palvelu, joka sitten esiteltiin muulle porukalle.

Menetelmässä siis altistuimme taiteelle ja tässä tapauksessa runolle, joka laittoi aivomme tiettyyn luovuuden tilaan. Runo antoi meille tavallaan hiekkalaatikon rajat ja se oli jotain konkreettista minkä pohjalle oli todella helppo lähteä kehittämään ideoita. Meillä tulikin valtavan hyviä ja hauskoja ideoita! Tätä pitää kokeilla joskus uudestaankin ja se toimii myös muiden taidemuotojen kohdalla kuin vain runojen, näin uskaltaisin väittää.

Assosiaatioesteet

Välimaastoideoiden esteenä ovat kirjan mukaan assosiaatioesteet. Assosiaatiot ovat mielleyhtymiä, jollaisia meille on elämämme aikana eri asioita kohtaan tullut. Esimerkiksi, jos ajattelen jalkaa, mieleeni tulee kenkä, kuten valtaosalla ihmisistä. Miksei mieleeni tule vaikka nilkkarengas tai rakkolaastari voi johtua esimerkiksi siitä, että päivittäin alitajuisesti yhdistän päässäni jalan kenkään, kun monta kertaa päivässä kengät jalkaani laitan konkreettisestikin.

Näistä tavanomaisista mielleyhtymistä on päästävä eroon, jotta assosiaatioesteet väistyisivät ja aivot kykenisivät synnyttämään loistavia välimaastoideoida. Tärkeää on myös ideoida ja innovoida runsaasti ja usein. Määrä korvaa ideoinnissa laadun. Esimerkkinä tästä on se, että Thomas Edison teki ennätykselliset 1039 patenttihakemusta ja mistä hänet muistetaan; hehkulampusta!

No, miten näistä assosiaatioesteistä sitten päästään eroon. Tässä neljä tärkeää pointtia kirjasta:

1. On oltava monien kulttuurien vaikutuspiirissä.

Reissatessani Kaakkois- Aasiassa koetin löytää siellä toimivia asioita, mitkä voisivat toimia Suomessakin liiketoimintana. Vaikka huippuideoita en välillä asioita pohtiessani löytänytkään, heräsi minulla inspiraatiota ja halua ideoita asioita. Voisiko esimerkiksi Tuk-Tuk-taksit toimia tuomessa Taksien sijaan uutena ja eksoottisena tapana matkata baarista yöllä kotiin?

 

2. On opittava eri tavalla

Tutkimuksien mukaan juuri kouluun tulleiden lapsien luovuus tippuu dramaattisesti ja he eivät ensimmäisten kouluvuosien jälkeen ajattelemaan läheskään niin luovasti kuin päiväkoti-ikäiseä. Tämä kertoo karua kieltään siitä, mitä koululaitos aiheuttaa meidän aivojemme luovuuskapasiteetille. Tiimiakatemia taistelee opiskelupaikkana tätä vastaan hienosti, ja onkin osattava arvostaa sitä, että innovointi ja ideointi on oppimisen piirissä omassa ”koululaitoksessamme”. Asioiden eri tavalla ajattelu ja tekeminen on keskiössä poistaessamme omia assosiaatioesteitä. Tämä ja edellä mainittu esteiden poistamiskeino ovat pitkäjänteisiä tapoja, toisin kuin seuraava.

 

3. On hylättävä oletukset

”Assosiaatioesteiden tietoinen poistaminen tarkoittaa, että kun pohdimme jotain tilannetta, kysymystä tai ongelmaa, ohjaamme ajatuksemme tieten tahtoen epätavallisille poluille.”

 

Oletuksien hylkääminen on erittäin tehokas keino saada mielensä viritettyä altistuneemmalle taajuudellle välimaastoideoiden syntymistä ajatellen. Tässä keino päästä nopeasti eroon ennakkokäsityksistä:

 1. Ajattele ensin jotain sinulle haasteellista tilannetta, tuotetta tai käsitettä ja mieti, mitä oletuksia siihen liittyy.
 2. Kirjoita sitten oletukset muistiin ja käännä ne päälaelleen.
 3. Mieti lopuksi, miten päinvastaisista oletuksista saisi mielekkäitä.

Esimerkiksi jos olet avaamassa uutta ravintolaa, mutta et keksi mitään erottuvaa tai omaperäistä konseptia. Luettele ensin muutamia ravintola npitämiseen liittyviä tavallisia oletuksia ja käännä ne sitten täysin päälaelleen. Esim. Ravintolassa on ruoka lista → ravintolassa ei ole ruokalistaa.

 

 1. On sovellettava useita näkökulmia

”Leonardo da Vinci, renessansin merkkimies, uskoi, että jotain pystyi ymmärtämään täysin vain tarkastelemalla sitä ainakin kolmesta eri näkökulmasta.”

Sosiaalisia tilanteita ja eri asioiden kulkua on helpompi ymmärtää, kun niitä tarkastelee useiden ihmisten näkökulmasta. Näin kun muistaa tehdä, on vaikea suuttua ja turhautua asioista kun oppii ymmärtämään miksi joku ihminen käyttäytyi kuten käyttäytyi ja miksi joku päätös tehtiin. Useat näkökulmat asiaan kuin asiaan tuovat lisää perspektiiviä ja ymmärrystä. Välimaastoideoiden kannalta asioita voi tarkastella aivan uusista sfääreistä. Kirjan sivuilla 88-89 kerrotaan hyväoä esimerkkejä uusista näkökulmista. Noista heräsi mieleen yhden lempirumpaleistani Travis Barkerin tilanne joitakin vuosia takaperin. Hän mursi pahasti toisen kätensä juuri ennen kiertuetta. Kiertuetta ei suinkaan peruttu, vaan hän keksi uuden tavan soittaa rumpuja! Vasemmalla jalallaan hän löi virvelin lyönnit jotka jäivät puuttumaan murtuneen käden takia. Olisiko tullut itsellä ensimmäisenä mieleen opetella kaikki kappaleet uudelleen uudella soittotyylillä? (Huom. linkki livepätkään tästä:

 

Top 3:

 1. Koetan miettiä aina asioita vähintään kolmelta näkökannalta.
 2. Koitan käytännössä konkreettista oletuksienpoistamiskeinoa, kun tällaiseen tarve ilmenee.
 3. Pohdin, miten palvelumme/konseptimme voisi tehdä aivan eri tavalla. Onko se mahdollista?

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!