Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Medici-ilmiö

Kirjoitettu 28.05.15
Esseen kirjoittaja: Neea Takala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Medici-ilmiö
Kirjan kirjoittaja: Frans Johansson
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Medici-ilmiö – Frans Johansson

 

 

Medici-ilmiö. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa huippuoivalluksien löytämistä niin sanotussa välimaastossa. Ilmiöllä viitataan Firenzessä renessanssin aikana tapahtuneeseen luovuuden kasvuun. Pääajatuksena on löytää välimaasto, jossa syntyvät ne merkittävät ideat, jotka muovataan myöhemmin keksinnöiksi.

 

Kuinka sitten rakentaa Medici-ilmiö? Täytyy ensin päästä tähän välimaastoon, tilaan, jossa keksii ratkaisun kahdelle eri alalle, eli yhdistää kaksi alaa. Näistä kahdesta alasta pitäisi tietää jonkin verran, että voi mielessään alkaa yhdistelemään niitä toisiinsa. Kuitenkin tilaan voi olla vaikea päästä, sillä usein me ihmiset emme näe kaikkia mahdollisuuksia edessämme. Tästä syystä on hyvä rakentaa mahdollisimman monipuoliset tiimit, jotta erilaiset ajatusmaailmat ja tiedonjyvät kohtaisivat, ja näin syntyisi uusia ajatuksia. Tämä ajattelu on Tiimiakatemialla vahvassa käytössä Belbinin tiimiroolitestin kautta.

 

 

Assosiaatioesteet

 

 

Ongelman tullessa eteen, valitsemme yleensä juuri sen opitun tavan ratkaista se, emmekä oikeastaan ajattele muita vaihtoehtoja. Opittu on opittua. Tähän ei saisi kompastua, sillä assosiaatioesteet ovat juurikin näitä. Olisi hyvä oppia tekemään poikkeus opitusta tavasta ja yrittää löytää uusia näkemyksiä ja yhdistelemään jotain aivan uutta. Ongelmaa voi käsitellä monella eri tavalla, eikä se opittu tapa ole aina pätevin, se on vain opittu aikaisemmin ja siihen on totuttu.

 

Miten esteet kaadetaan? Alla on lista neljästä vaihtoehdosta. Mikäli nämä ovat saatavilla, esteiden selättäminen on hieman helpompaa.

 

  • Ympäristö, missä on useiden eri kulttuurien vaikutuspiiri
  • Kyky oppia täysin uudella ja erilaisella tavalla, ajasta riippumatta
  • Kyky hylätä tähän asti saadut oletukset
  • Useiden näkökulmien rohkea soveltaminen ja kokeileminen

 

 

Välimaastossa ei tarvitse pelätä uusia hulluja ideoita. Esimerkiksi alussa pelästyttiin ajatusta, että lentokone lentäisi Atlantin yli. Pian kuitenkin oli jo pystyssä yhtiö, joka lensi New Yorkista Lontooseen. Täytyisi vain säilyttää rohkeus lähteä mukaan uusiin asioihin, ja myös pitää mukanaan motivaatio koko matkan ajan.

 

 

Epäonnistumisista

 

’’Välimaaston idearyöpyn ehkä yllättävin sivutuote on samanaikainen epäonnistumisten määrän kasvu.’’

 

Epäonnistumiset voivat lannistaa, mutta älä anna sen tapahtua! Yksi keino tähän on valmistautua epäonnistumiseen. Ideoita voi myös kokeilla sillä saralla, että osa tulee varmasti epäonnistumaan. You never know, if you don’t try.

Luulen, että omassa tiimissäni kokeilu on sen takia hieman heikkoa, että pelkäämme epäonnistumista. Mutta Tiimiakatemiahan on kokeilua! Ei tarvisi pelätä epäonnistumisia, sillä kaikki me teemme niitä. Enemmän pitäisi pelätä toimettomuutta.

 

 

Motivaation säilyttäminen

 

Kirjassa mainittiin eräästä miehestä, joka oli valmistunut yliopistosta ja saanut MBA-tutkinnon. Hän oli kuitenkin mennyt mukaan yritykseen, joka harrasti b-2-b myyntiä kalamarkkinoilla. Hänen motivaationsa oli pörssi. Kannustimet tosiaankin ajavat yksilöä eteenpäin, mihin he ikinä haluavatkaan.

Toinen, joka tuli mieleen on Spekti. TV-mainoksessa kerrotaan hänen olevan ex pankkiiri, joka vaihtoi musiikkiin, sillä se on hänen intohimonsa. On tärkeää pitää yllä motivaatiota, tai intohimoa, oli se sitten mitä tahansa, kunhan on onnellinen.

Minusta meidän tiimimme tulisi harjoittaa välimaastoon astumista ja siellä olemista. Motivaatio menee tällä hetkellä vuoristorataa. Toivon, että yhteinen projekti saa meidät taas vauhtiin.

 

Vielä itse kirjasta sen verran, että itse pidän ideoimisesta todella paljon. Teos oli hyvä ja kannustava, täynnä esimerkkitarinoita muista yrittäjistä ja yrityksistä. Välimaasto on täynnä ideoita, kunhan vain oppii löytämään ne. Ole rohkea, keksi hulluja ideoita, älä pelkää epäonnistumista, säilytä motivaatio, irrottaudu kahleista, yhdistele vapaasti.

 

 

Vielä viimeiset kirjan sanat esseen loppuun:

 

’’Maailma on täynnä yhtymäkohtia, ja on olemassa paikka, jossa yhtymäkohdat käyvät ilmi. Se paikka on välimaasto. Ei tarvitse kuin löytää se… ja rohjeta astua sinne.’’

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!