Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Medici-ilmiö, huippuoivalluksia alojen välimaastossa, Frans Johansson

Kirjoitettu 18.05.17
Esseen kirjoittaja: Mari Leskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Medici-ilmiö, huippuoivalluksia alojen välimaastossa
Kirjan kirjoittaja: Frans Johansson
Kategoriat: 7.5 Innovoinnin klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Assosiaatio- eli mielleyhtymäketjut ohjaavat ajatteluamme, ne ryhmittyvät omiin kokemuksiimme liittyviin alueisiin. Itse ajattelen, että ajatukset ikään kuin lokeroituvat. Kun keittiömestari näkee kalatorilla turskan, hänen mieleensä tulee todennäköisesti jokin resepti, joka vuorostaan vie hänen ajatuksensa illan aterialla tarjottaviin ruokalajeihin. Urheilukalastuslehden toimittaja taas voikin nähdä jotain aivan muuta. Hänen ajatuksensa saattavat alkaa muistella edellisen kesän kalastusretkeä. Hänen mieleensä muistuvat ehkä hänen silloin käyttämänsä varusteet ja juttu, joka hänen pitäisi retkestä kirjoittaa. Tanskassa Creators reissulla ollessamme, viimeinen tehtävämme oli rakentaa viidestä keskenämme samanlaisista Lego palikoista ankat ja kaikki rakensimme erilaiset. Omaa rakentaessaan ajatteli, että tämä on se ainoa ja oikea tapa, mutta kyllä, toden totta, muidenkin ankat näyttivät ihan ankoilta 😊. Olemme erilaisia ja se arvostaminen on suurimpia rikkauksia elämässä.

Kirjassa on mielestäni erittäin havainnollinen testi (s.65), joka avaa assosiaatio esteet käsin kosketeltaviksi ja testi kuuluu näin:

”Mitä sanoja ajattelet, kun kuulet sanan jalka?”

”Entäpä sanasta komento?”

Jalkaan kaikkein yleisin vastaus on kenkä ja komentoon käsky ja armeija. Olen käyttänyt Tiimiakatemialaisia tämän testin koekaniineina ja yksikään henkilö ei ole vielä ollut assosiaatioista vapaa. Assosiaatioketjut tuottavat valtavasti helpotusta arkeemme, mutta niistä koituu myös kustannuksia, jotka estävät meitä ajattelemasta laajasti uudella tavalla. Emme kyseenalaista oletuksia; teemme liian nopeita johtopäätöksiä ja luomme näin ollen esteitä vaihtoehtoisille ja luoville ajattelutavoille. Luovilla on epätavallisia assosiaatioita, tätä kutsutaan monisuuntaiseksi divergenttiseksi ajatteluksi.

Assosiaatioesteiden tietoinen poistaminen tarkoittaa, että kun pohdimme jotain tilannetta, kysymystä tai ongelmaa, ohjaamme ajatuksemme tieten tahtoen epätavallisille poluille. Hylkää siis oletukset ja voit nähdä tilanteen aivan eri näkökulmasta ja tie välimaastoon voi löytyä, apunasi voit käyttää työkaluja.

Kyseenalaistava työkalu oletusten ja ennakkokäsitysten hylkäämiseksi (Michael Michalko, Cracking Creativity) löytyy sivulta 84:

  1. ”Ajattele ensin jotain sinulle haasteellista tilannetta, tuotetta tai käsitettä ja mieti, mitä oletuksia siihen liittyy.
  2. Kirjoita oletukset muistiin ja käännä ne päälaelleen.
  3. Mieti lopuksi, miten päinvastaisista oletuksista saisi mielekkäitä.

Esimerkki uuden ravintolan perustamisesta

Oletus                                                                             Vastakohta

Ravintolassa on ruokalista                                      Ravintolassa ei ole ruokalistaa

Ravintola veloittaa ruoasta                                     Ravintola ei veloita ruoasta

Ravintolassa tarjotaan ruokaa                               Ravintolassa ei tarjota ruokaa

Yritä nyt miettiä tapoja, joilla voisit saada jokaisesta päinvastaisesta oletuksesta kestävää liiketoimintaa. Tässä on muutamia esimerkkejä:

  • Ravintola ilman ruokalistoja. Keittiömestari kertoo jokaiselle asiakkaalle, mitä hän on sinä päivänä ostanut lihakaupasta, vihannestorilta ja kalakaupasta. Asiakas valitsee haluamansa ainekset ja keittiömestari laatii niistä aterian jokaiselle asiakkaalle erikseen.
  • Ravintola, joka ei laskuta ruoasta. Tämä ravintola on kahvila, jonne ihmiset kokoontuvat juttelemaan ja työskentelemään keskenään. Kahvila veloittaa siellä vietetystä ajasta eikä syödystä ruoasta. Edullisia ruoka- ja juoma-annoksia tarjoillaan ilmaiseksi.
  • Ravintola, jossa ei tarjota ruokaa. Ravintolassa on ainutlaatuisen kaunis ja eksoottinen sisustus. Ihmiset tuovat omat ruoat ja juomat eväskoreissa ja maksavat palvelumaksun tilojen käytöstä.”

Kun olin vetämässä (teematreenien) palvelumuotoilun osiota ja aloimme käyttää tätä edellistä työkalua, niin loimme muutamassa minuutissa mm. virtuaalisen vaatekaapin/kaupan. Tämän viikon maanantaina tapasin Grafiksen edustajan (kaavoitusohjelma) ja tajusin, että sellainen kauppa olisi hyvin pian teknisesti mahdollista perustaa.

Katosta roikkuu kaksi narua, tehtävänä solmia ne. Käyttäen painoa apunaan ne voi saada heilautettua yletettäväksi. Oivalluksen lopulta laukaiseva tekijä vaikuttaa satunnaiselta onnenkantamoiselta tai kuten Richard Garfield sanoi, tulee tyhjästä. Luovuus on toisin sanoen satunnaisesti syntyvä käsitteiden yhdistelmä.

Välimaastoideat, yhdistä epätavallista.

Kirjan ydin on syvällä välimaastossa ja sinne pääsemisen keinoissa. Välimaaston resepti kuuluu mielestäni yksinkertaisuudessaan näin:

Heitetään monitoimikoneeseen vatkattavaksi kaksi eri toimialaa, käynnistetään kone, annetaan pyöriä, annetaan hetki tekeytyä. Kurkataan mitä on syntynyt, maistetaan, tunnustellaan ja katsellaan. Jos aikaansaannoksesta löytyy jotain miellyttävää, niin sitten aletaan miettiä, että mitä siitä voisi tehdä, lähdetään jatkokehittelemään ja veivaamaan aikaansaannoksesta jotain valmiimpaa. Jos meni metsään, käynnistetään kone uudelleen ja heitetään sekaan jokin uusi jännittävä ainesosa. Tätä jatketaan niin kauan, että on saatu aikaan jotain täysin uutta, toimivaa ja mullistavaa.

Jos assosiaatioesteet saa kaadettua, niin sen jälkeen pystyy suhtautumaan vastaanottavaisemmin eri aloilta peräisin olevien käsitteiden satunnaisiin yhdistelmiin. Yhdistelmien hallitseminen ei ole pääasia, vaan se välimaastojahdille pääseminen. Tiimit pääsevät välimaastoon yksilöitä todennäköisemmin. Alan tai työpaikan vaihtamisella, projektista tai harrastuksesta toiseen siirtymällä voi saada ainutlaatuisia ja suunnittelemattomia välimaasto oivalluksia.

Gadiesh ajattelee, että nykyajan renessanssi ihminen on joku, joka pystyy, näkemään trendejä ja säännönmukaisuuksia ja yhdistelemään tietojaan. Renessanssi ihminen on utelias ja kiinnostunut monenlaisista asioista. Valmis ”tuhlaamaan aikaa” uteliaisuutta kutkuttaviin asioihin, jotka eivät liity suoranaisesti työhön. Monitaitoisuuden asiantuntija tai asiantuntija monitaitaja.

”Monipuolisilla tiimeillä on muita paremmat mahdollisuudet saada ainutlaatuisia ideoita. Monipuolisuus kulttuuri, kansallisuus, maantiede, ikä ja sukupuoli. Mahdollistaa erilaiset näkökannat, lähestymistavat ja asenteiden esiintulon. Monipuolisuus on myös hyväksi todettu keino lisätä satunnaisia käsiteyhdistelmiä. Ihmiset keksivät asioita, joita eivät keksisi yksinään.”

Luovuutta ja uudella tavalla ajattelemista hidastaa se, että ihmisillä on taipumus pysytellä itsensä kaltaisten ihmisten parissa ja vältellä niitä, jotka ovat erilaisia. Samankaltaiset ihmiset vetävät toisiaan magneetinlailla puoleensa.

”Stanfordin yliopiston professori Robert Sutton ehdottaa kirjassaan Weird Ideas That Work useita menetelmiä. Yksi hänen oudoista ideoistaan on palkata ihmisiä, jotka saavat työhönottajan tuntemaan olonsa epämukavaksi tai jotka tuntuvat hänestä vastenmielisiltä. Jos tulee heti tunne ”pidän hänestä tai hän on kuin yksi meistä”, kannattaa ehkä juuri siksi olla palkkaamatta häntä. Näin kannattaa toimia erityisesti silloin, jos työhön tai tiimiin tarvitaan luovuutta. Huomioi myös typografiset ominaisuudet.”

”Kun Edgar Allan Poen keksi uutta juonta tarinaansa, hänellä oli tapana katsoa sanakirjasta umpimähkään pari kolme sanaa, jotka hän yritti kytkeä toisiinsa. Jos ei onnistunut hän katsoi seuraavat sanat.”

”Michael Michalko, kuvaa välimaastojahtiaan ajatuskävelylle lähtemiseksi. Olemassa oleva ongelma tai idean hahmottelemisen aloittaminen, voit lisätä satunnaisten mielleyhtymien todennäköisyyttä lähtemällä ajatuskävelylle. Ajatuskävelyn aikana, poimi, lainaa, osta tai pane satunnaisesti merkille erilaisia asioita (kuten onki, juomavesiautomaatti, hajuvesipullo, ovensarana ja narsissit). Älä valitse asioita, joiden ajattelet liittyvän mieltäsi askarruttavaan ongelmaan tai ideaan, koska silloin kyse olisi suunnittelusta eikä satunnaisesta käsitteiden yhdistelystä. Kun palaat ajatuskävelyltä, kirjoita muistiin jokaisen poimimasi tai merkille panemasi sanan tai asian ominaisuudet. Esimerkiksi sanaan maalaus voisi sisältyä lukuisia ominaisuuksia (vesi-, öljyvärit, tietokoneella tai lyijykynällä), iso tai pieni, yleensä arvo kasvaa ajan mittaan jne… Yritä nyt keksiä yhteys näiden ominaisuuksien ja mieltäsi askarruttavan ongelman välille.”

Medici ilmiö, luovuus

Medici ilmiö

Parhaat tulokset syntyvät ympäristössä, jossa:

  • ideoiden toteuttamatta jättäminen on kaikkein suurin epäonnistuminen ja siitä rangaistaan
  • ota oppia omista ja muiden virheistä, älä palkitse samoista virheistä uudelleen
  • Jotkut ihmiset epäonnistuvat harvoin, ole epäluuloinen. He eivät ehkä ota riittävästi riskejä, tai sitten he peittelevät virheitään sen sijaan, että antaisivat muille organisaation jäsenille mahdollisuuden ottaa niistä oppia.
  • Palkkaa ihmisiä, joille on sattunut älykkäitä epäonnistumisia, ja kerro muillekin, että heidät on palkattu siitä syystä.

On viisasta käyttää paljon aikaa omaehtoiseen lukemiseen, piirtämiseen, oppimiseen ja kokeiluihin. Löydä oma tapasi oppimiselle. Omia taitojaan harjoittamalla ja kokeilemalla voi keksiä innovaatioita.

Riskien ottamisen kyky vaihtelee yksilötasolla, eri perheissä ja kulttuureissa suuresti. Itse olen huomanut työelämässä, että itse olen suhteessa työkavereihin liiankin aulis myöntämään omat virheeni ja vajaavaisuuteni. Vastaavasti työkaverini ovat saattaneet peitellä tekemiään virheitä tai suoltaa ne muiden tekemiksi jo vain mahdollista. Itse koen tallaisen ilmapiirin todella sairastuttavana ja vanhanaikaisena. Olen pohtinut paljon, sitä miksi ruotsalaiset yritykset pärjää ja kasvavat globaaleiksi. Global Business kurssilla, vertailtiin hierarkia eroja ja siellä kävi ilmi, että ruotsalaisissa yrityksissä on matalampi hierarkia. Avoimuus on mielestäni se avainsana! Olisiko se suurin suomalaiset ja ruotsalaiset erottava tekijä, kun katsotaan kansainvälisesti menestyneitä yrityksiä, vaikka Suomi onkin/ollut luovan teknologian maa.

Olemme mieheni kanssa alkaneet katsoa Einsteinista kertovaa sarja, nimeltään Genius. Sarja on ollut mitä mainoin keino reflektoida oppimaansa ja huomata, että todentotta sieltä löytyy Medici- malli. Einsteinia on usein lainattu, siitä että hän on sanonut olevansa vain utelias. Hän uskalsi vastustaa omaa isäänsä ja opettajia, hänen sisäisen utelaisuutensa ja palonsa takia. Hänellä oli myös tiimi tukanaan, vaimo Mileva joka tiesi myös todella paljon fysiikasta. Yksi hänen vanhoista opiskeluaikaisista ystävistä on myös olennaisessa osassa läpimurtojen löytämisessä. Tiimi, riskit, rohkeat kokeilut, uskalla ajatella toisin, mene sinne minne sydämesi sinun käskee mennä, luovuus kumpuaa intohimosta ja tee paljon töitä unelmiesi eteen.

Mari Leskinen
045 676 7796

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!