Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mediciilmiö

Kirjoitettu 01.09.20
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Medici ilmiö
Kirjan kirjoittaja: Frans Johansson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 7.5 Innovoinnin klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Medici ilmiö

Nonniin ja sitten viimeisiä viedään esseistä! Tällä kertaa parrasvaloissa Frans Johanssonin Medici ilmiö, joka kertoo innovaatioista ja luovuuden maksimoinnista. Frans uskoo vakaasti, että innovaatiot syntyvät ”paikassa” jota hän kutsuu välimaastoksi. Tällä välimaastolla siis tarkoitetaan kahden eri koulukunnan, eri alojen tai vain erilaisten ihmisten kohtaamispaikkaa, jotka yhdessä tekemällä pystyvät kehittämään uusia innovaatioita ikään kuin boksin ulkopuolelta ajattelemalla.

Frans uskoo, että oma kielemme ja omat assosiaatiomme ovat esteenä uusien, innovatiivisten keksintöjen tekemiselle. Assosisaatiot kasvavat meihin lapsesta asti ja ne muodostuvat alitajunnassa, joten niitä on vaikea edes huomata, ellei asiaan kiinnitä tarkempaa huomiota. Ihmiselle on kehittynyt assosisaatioita, jotta aivojen ei tarvitse koko ajan työskennellä tuttujen asioiden ympärillä, ja näin tämä tuo helpotusta arkeen. Kuitenkin assosisaatioilla on tapana kaventaa meidän ajatteluamme, sillä valmiit oletukset perustuvat meidän kokemuksiimme ja valmiisiin ideoihimme. Ajatellessa laajasti ja uudella tavalla, olisi näistä siis päästävä eroon. Kirjasta löytyy tähän työkalu, jossa neuvotaan ajattelemaan asiat päinvastoin esimerkkinä ruokala, josta ajatellaan heti, että sieltä löytyy menu. Vastakohta on, että ruokalassa ei ole menua. Menuton ruokala luo heti mahdollisuuden ajatella tätä asiaa aivan uudella tavalla.

No miten tähän Medici ilmiöön sitten päästäisiin. Frans neuvoo lukijaa matkustelemaan ja tutustumaan eri kulttuureihin, pyyhkimään mielestään kaikki assosisaatiot ja ennakko-oletukset, tutkimaan asioita monesta eri perspektiivistä. Näillä asioilla mahdollistat itsesi parhaiten olemaan avoin ja valmis kohtaamaan välimaaston. Frans kuitenkin kertoo, että epäonnistuminen on hyvin mahdollista ja se pitäisikin ottaa avosylin vastaan. ”Epäonnistumiset on välttämättömiä, jos haluat onnistua” Varsinkin, kun puhutaan uusista innovatiivisista ajatuksista. Fransin vinkkinä siis onkin, että kannattaa valmistautua epäonnistumaan, sillä uusissa innovaatioissa emme pysty ottamaan mallia vanhoista toteutuksista ja sitä kautta välttämään virheitä. Virheet ovat välttämättömiä ja tärkeintä on ottaa niistä opikseen ja kehittyä.

Tiimiakatemialla huomaa paljon samankaltaisuuksia Frans Johanssonin ajatusmaailman kanssa. Tiimiakatemian peruspilareihin kuuluu eri kulttuureihin tutustuminen, tiimien kasaaaminen mahdollisimman erilaisista ihmisistä, joka avaa myös Johanssonin mielestäni ovet välimaastotyyppiselle ajattelulle. Innovaatiot ovat myös osa Tiimiakatemian arkea ja missä niitä paremmin syntyisikään, kuin isossa rakennuksessa täynnä ihmisiä ja erilaisia härpäkkeitä. Itselle tuntui kirjasta jäävän hieman ahaa-elämys varsinkin kappaleesta, jossa käsiteltiin assosisaatioita. Alitajunnassa kyllä asiat helposti assosisoidaan niin tavallisiksi, että on vaikea nähdä toista mahdollisuutta niiden toteuttamiseksi ja tai ajattelemiseksi. Kirja avasi silmiä tätä kohtaan. Kirja myös muistutti, että miten tiimissä, joka on täytetty erilaisista ihmisistä, on mahdollisuuksia kehittää ja keksiä innovatiivisia ajatuksia juuri tämän takia.

Summasummarum kirja oli kyllä mielenkiintoinen teos ja varsinkin tiimiakatemialla opiskellessa oli hauska lukea ja huomata samankaltaisuuksia kirjan, sekä tiimiakatemian perusajatusten kanssa. Mieli on taas hieman avartunut!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!