Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Meirän päänuppi

Kirjoitettu 18.04.13
Esseen kirjoittaja: Antti Reijonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ravistettava Omskakas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen ja Katja Lindroos
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen

Meirän päänuppi, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Ravistettava onkin hyvässä linjassa muiden tämän hetkisten kehityskohteideni kanssa. Olen tämän kevään keskittynyt itseni kehittämiseen ajattelijana, tekijänä ja ihmisenä. Tiedän, että nämä ovat melko abstrakteja ja hankalia asioita kehittää, mutta olenkin tietoisen epätietoisesti ajautunut paikkoihin, kirjoihin ja projekteihin, joissa voin näitä kehittää. Suurimmiksi asioiksi voinkin nostaa kirjat, aika ja LÄN. Mutta eiköhän palata tämän kirjan käsittelemiseen…

Unen puute & multitasking (statuskiireisyys)

Koen, että olemme Innomon kanssa ajautuneet tilanteeseen, jossa arvostamme vain jäseniä, jotka paahtavat 16 tuntia päivässä töitä ja nukkuvat sen neljä tuntia yössä. Itse nostan hattua niille, jotka tekevät työtä alle 8 tuntia päivässä ja nukkuvat 9 tuntia yössä.

Olemme Innomona ajautuneet statuskiireisyyden pyörteeseen. Teemme työtä, jotta näytämme kiireisiltä, vaikkemme tule siitä koskaan saamaan palkkaa. Työtunnit ovat erittäin tehottomia, koska teemme sataa asiaa yhtäaikaa, emme keskity olennaiseen ja olemme liian väsyneitä. Tästä kertoo myös eronneisuusprosentti Tiimiakatemian aikana Innomossa, joka on 100% yli vuoden Innomossa olleissa. Mistä tämä statuskiireisyys ja naimisissa olo Innomon kanssa johtuu?

Tämä johtuu hyvin pitkälti vertailemisesta. Omaamme Innomossa liian kovan tiimikurin ja arvostamme vääriä asioita. Mittamme työtunteja, vaikka alkuperäinen idea sen taustalla oli tehokkuuden mittaaminen. Emme koe, että muut tekevät yhtä paljon, jos he eivät käytä siihen yhtä paljon aikaa kuin muut.

Tekeminen vs. tehokkuus

Olenkin saanut melko paljon kritiikkiä lyhyemmistä työpäivistäni, mutta pidän ne tehokkaina. Esimerkiksi tänään Kaadolla, tytöt stressasivat siitä, että ravintola pitää saada siivottua, vaikkemme päässeet minnekään siivoamaan työmiesten takia. Minä pidin ruokatunnin siinä välissä ja palatessani tytöt olivat vieläkin repimässä hiuksia päästä. Turha sitä on käyttää voimavaroja niihin asioihin, joihin ei itse voi vaikuttaa.

Myös priorisointi on tärkeä muistaa, kun aletaan tekemään. Alamme mieluumin työstämään pieniä detaileja, vaikka perustukset ovat vielä vaiheessa. Tämä myös johtaa siihen, että lopussa joudumme vetämään all-nightereita, kun jotkut asiat lahoavat kasaan projekteissa. Tähänkin voin ottaa esimerkin ravintolastamme. Meiltä puuttuu tälläkin hetkellä niinkin tärkeä asia kuin parila, jota tarvitaan siihen, että saamme purilaiset paistettua. Keskityimme muun muassa koristeluun ja muuhun ei niin relevanttiin. Seurauksena on menetettyjä yöunia ja epätoivoista metsästystä, jotta voimme avata ravintolamme.

Innovoinnin johtaminen & toteutettavan idean valinta

Innovoinnin johtamisesta opin sen Länissä, että se on sarja pieniä päätöksiä. Myös Ravistettava komppaa tätä. Se ei ole pitkiä harppauksia eteenpäin vaan ”pienten jalkojen töpinää.” Jokainen meistä on ollut ideointiprosessissa mukana. Ideoita lentää sinne tänne ja ehdotuksia satelee. Johtajana tässä onkin tärkeintä nähdä iso kuva ja päättää seuraava pieni askel kohti konseptin/innovaation syntymistä. Tärkeintä siis on kuunnella ja pitää suunta kirkkaana mielessä.

Tärkeintä ideoiden valitsemisessa on se, että ne vievät prosessia eteenpäin. Ei saa kuitenkaan olla liian diktaattorimainen ja rajoittaa kenenkään ajattelutyötä. Länissä tehtävänämme oli synnyttää ”Glocally Blasting Tiimiakatemia 4.0.” ja se oli erittäin hankala pala kenenkään tarttua. Alussa tärkeintä on saada jokaiselle pieni mielikuva, mitä se mahtaa olla, jonka jälkeen voidaan valita suunta minne lähdetään ja avataan taas lisää, jotta nähdään mitä siellä suunnassa on, jonka jälkeen poimitaan parhaat ideat ja näin ollen määritetään taas suunta eteenpäin. Tätä kaavaa toistamalla saimme erinomaisia tuloksia ja aionkin jatkaa tämän kaavan käyttämistä myös tulevaisuudessa!

Antti Reijonen
Osuuskunta Innomo
044 7242801
Antti(ät)Innomo.fi

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!