Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyjän käsikirja

Kirjoitettu 22.05.15
Esseen kirjoittaja: Neea Takala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyjän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Rita Fagerström
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Menestyjän käsikirja – Rita Fagerström

 

Kirja on kannustava, käskevä sekä haastava ja hyvä opas sille, joka haluaa menestyä. Kirjoittaja haastaa lukijaa ”Pohdi” –kysymyksillä, joita olikin useampaan otteeseen. Kirjan 326 sivua koostuu kaikesta mahdollisesta, myös niistä jokapäiväisistä asioista, jotka jo tiedetään etukäteen.

 

Valitsin kirjan ehkä siksi, että haluan poimia hyviä ohjeita esiintymisiin ja vinkkejä itse menestymiseen. Kirja sisältää erittäin monia esimerkkejä työelämästä sekä normaalista elämästä. Jopa istuma-asennoista oli erikseen kuvat ja selitykset, mistä itselleni tuli ehkä hieman vaikeakin olo, ajatellen mikä asento on kieltäytynyt ja mikä ei, ja kuka tälläkin hetkellä osaa lukea asentoani ja mietteitäni.

 

Tavoite

Alussa täytyy aina olla tavoite, mikä vain, pienikin tavoite käy. Mieti mitä haluat saavuttaa, tunnista vahvuutesi, tee toimintasuunnitelma ja lähde toteuttamaan sitä. Mikäli olet asennoitunut tavoitteen saavuttamiseen, ennen pitkää saavutat sen. Ensin vain täytyy tehdä päätös, ikään kuin lupaus, omassa mielessään. Itselleni hyvä alkutavoite on yksinkertaisesti rohkaistua ja tehdä omia päätöksiä, eikä antaa kenenkään vaikuttaa niihin. Yksi vaikea päätös onkin jo tehty!

 

Ajankäyttö

Ajankäytöllä on suuri merkitys niin työelämässä kuin normaalissa elämässä. Virkeydellä on huippunsa, jotka olisi hyvä hyödyntää. Keskittyminen asiaan kuin asiaan on hyvä, mikäli ei ole keskeytymisiä, esimerkiksi taustamelua tai vaikkapa puhelimen viestiääntä aina joka toinen minuutti. Tehtävää tulisi tehdä yhtäjaksoisesti ja ilman häiriötekijöitä, sillä silloin keskittyminen on parhaimmillaan.
Turhia tehtäviä voi aina vähentää, mikä taas lisää energiaa tärkeimpiin tehtäviin. Tässäkin priorisointi  saa tärkeän roolin, sillä ilman sitä emme osaisi valita oikeita tehtäviä. Myös vapaa-aikaa täytyy olla!

 

Jaksaminen

Kirjassa oli ohjeita kunnon kohottamiseen ja siitä palautumiseen, terveyden ylläpitoon syömisen kautta sekä itsensä palkitsemiseen. Päätin itsekin olla tehokas ja kirjoittaa esseen, tehdä opintojen kirjausta ja myöhemmin palkita itseni menemällä lenkille kaverini kanssa. Mikäli asiat painaa mieltä ja motivaatio on hukassa, kannattaa aina puhua siitä ääneen.

 

Suhtautuminen

Suhtautuminen elämään. Hanki itsellesi jokin päämäärä. Millainen haluaisit olla? Missä näet itsesi? Ennakoi tulevaan. Näe asioiden vaikutus toiseen ihmiseen tai vaikkapa itseesi. Uskalla rikkoa rajoja. Uskalla kehittyä! Anna itsellesi tähän mahdollisuus. Kaikki on vain itsestä kiinni. Älä seiso itsesi tiellä. Innostu asioista, niin muutkin innostuvat!
Positiivisuus vie aina mukanaan, joten olethan tämänkin päivän hymy huulilla. Lauseiden kirjoittaminen ylös ja lukeminen myöhemmin antaa alitajunnalle lisätöitä, hyvällä tavalla. Kirjoita esimerkiksi jääkaapin oveen seuraavat askeleet aloittaen pienestä, mikäli motivaatio on hukassa. Itse kirjoitan ”innostu” ja ”choose happiness” sekä ”WHAT ARE YOU WAITING FOR?” (coca-cola mainos näkyy tässäkin…).

 

Kehitä

Kehitä menestyjän taidot: hallitse oikea ongelmanratkaisutekniikka, organisoi tehokkaasti, tee hyviä päätöksiä, vapaudu stressistä, verkostoidu, laajenna ammatillista osaamistasi sekä hyödynnä yleisiä lainalaisuuksia. Näillä pääsee varmasti pitkälle!
Toimi näkyvästi ja tee itsestäsi numero, eli imago kuntoon: erotu joukosta, näytä edustavalta, pidä työpiste siistinä ja niin edelleen.
Itsensä markkinointi taas tarkoittaa omien saavutuksien sanomista ääneen, ei kuitenkaan itsensä kehumista ja muiden lyttäämistä. Näkyä voi monella eri tapaa, kuten esimerkiksi vapaaehtoisena olemisella, muiden auttamisella ja muuten vain olemalla saatavilla.
Vaikuta tilanteissa kuin tilanteissa, esimerkiksi esiintymisissä, neuvotteluissa ja muutenkin vuorovaikutuksissa. Ensivaikutelman toinen ihminen tekee jo viidessä sekunnissa katsoen pelkkää olemusta, joten aina on hyvä antaa positiivinen kuva vaikkapa positiivisin lausein.

 

Muuta höpinää

Toukokuun lopussa on Tiimiakatemian esittely noin 50-100 hengelle, lukiolaisia omalta kotipaikkakunnaltani. Aion hyödyntää kirjan ohjeita esiintymiseen: selvitä lähtökohdat (esityksen pituus, luonne, muut puhujat, tila, laitteet, yleisömäärä, ikä). Rakenna esityksen runko (alku, keskiosa ja loppu), myös loppuhuipentuma on aina piristävä. Esityksen jälkeen arvioi suorituksesi.

Ja mikäli esiintymisjännitys iskee ennen esiintymistä, teen Sarnoffin rutistuksen (= eli kämmenet toisiaan vasten ja rutistus).

 

 

 

Käyttöön: Aloita heti! Uskalla! Hakeudu mielenkiintoisiin projekteihin! Mene, näe, koe, ole saatavilla!

 

Suosittelen kirjaa jokaiselle, sillä se sisältää kaiken tarvittavan ja vähän enemmänkin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!