Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksekäs johtaminen 2020 luvulla

Kirjoitettu 10.12.19
Esseen kirjoittaja: Salla Kankaanpää
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.5. Projektien johtaminen, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

On tämän vuosikymmenen viimeinen kuukausi. Taaksepäin katsoessa voimme vain todeta, että maailma ympärillämme on ottanut etenkin teknologian, robotiikan ja palvelumuotoilun saralla valtavia harppauksia. Samaan aikaan kehityksen edetessä, kauhukuvat tulevaisuuden maailmasta muuttuvat yhä todellisemmaksi, kun ympäröivää luontoa tuhoutuu pala palalta.

Minkälaisia johtajia maailma tarvitsee vuonna 2020? Jokaisella on asiasta varmasti omat näkemyksensä.

 

Johtajuus on moninainen aihe. Suoritin kuluneen syksyn aikana Johtamisen koulutusohjelman. Oli ilo olla mukana, kun Johannes Partanen veti vielä yhden kierroksen meille tiimiyrittäjille. Eikä se oikeasti suorittamista termin varsinaisessa merkityksessä ollut vaan hyvää pohdintaa ja omat itsensä peilailua. Kun ilmaisee omat ajatukset ja kuulee vastapainoksi muiden rikkaita mietteitä, syntyy parhaat oivallukset aiheesta kuin aiheesta, myös johtamisesta. Koulutusohjelma antoi valtavasti eväitä ja ajateltavaa tulevaan.

Koulutusohjelmasta innostuneena kahlasin vielä läpi Kaverijohtamisen visuaalisen innostuskirjan, joka toimiikin sopivana tiivistyksenä noista kolmesta intensiivijaksosta. Yhdistän esseeseeni myös Ted Talkin pätkän ”Millainen on hyvä johtaja?”.

Mitä on kaverijohtaminen?

Englannin kielessä on lukuisia sanoja johtajalle.

 1. leader
 2. director
 3. commander
 4. manager
 5. executive
 6. controller
 7. boss
 8. captain
 9. mastermind
 10. lord
 11. head
 12. ringleader

Kuten huomaat, englannin kielessä termille on valtavan laajasti eri vivahteita. Suomessa puhutaan vain johtajasta ja johtamisesta. Siksipä termi ”kaverijohtaminen” ja tiimeissä vallitseva ”liideri” ovat hyviä termejä kuvaamaan pehmeämpää ja mielestäni nykyaikaista ihmiskeskeistä johtamistapaa, jonka on syytä näkyä johtamismuotona Tiimiakatemialla, mutta myös muissa organisaatioissa.

”Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita – enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.”

Millaisia kavereita sinulla on? Tuskin kaveeraat tyypin kanssa, joka polkee sinua alas, naljailee epäonnistumisistasi tai sellaisen, jonka toimiin ei voi luottaa? Mielestäni Toivosen määritelmä kaverijohtamiseen on osuva. Kemiat ja samankaltaiset mielenkiinnonkohteet sekä yhteneväiset arvomaailmat tekevät monesti ystävästä ystävän. Ystävyyteen on vaikea leipoa ketään. Kaverina puolestaan riittää ymmärrys toista kohtaan, erilaisuuden arvostus, huomioon ottaminen, huolehtiminen ja ystävällisyys. Kaveri tukee ja kannustaa.

Paljon voit tehdä pelkästään omalla suhtautumisellasi. Tässäkin pätee vanha sanonta: ”Kohtele muita, kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.” Johda siis niin, kuten toivoisit itseäsi johdettavan.

Kaverijohtajana tiimisi ja verkostosi koostuu erilaisista ihmisistä. Sitä peräänkuuluttaa myös Ted Talkissa Roselinde Torres.

Kuinka monipuolinen ammatillinen ja henkilökohtainen verkosto sinulla on?

Verkostoituminen on helppoa samankaltaisten ihmisten kanssa. Todellinen arvo syntyy kapasiteetista, jonka avulla luot suhteita niihin, jotka ovat kanssasi hyvin erilaisia. Erot voivat olla psykologisia, fyysisiä, toiminnallisia, sosioekonomisia, kulttuurillisia tai poliittisia. Hyvä johtaja pystyy siitä huolimatta luomaan erilaisten ihmisten kanssa luottamuksen. Hyvä johtaja ymmärtää erilaisuuden rikkauden.

Kaverijohtamisen periaatteet

Koulutusohjelmassa muotoilimme kaverijohtajuuden periaatteita uuteen uskoon. Ne kuuluisivat seuraavasti hieman modernisoidussa muodossa.

 • Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
 • Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
 • Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja tavoite on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
 • Voit johtaa muita, kun osaat johtaa itseäsi.
 • Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin. Tiiminrakennustaidot ovat ehdoton edellytys.
 • Hyvä johtaja viestii selkeästi.
 • Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, vaan se on ansaittava teoilla joka päivä.
 • Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä tiimin kanssa.
 • Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

Vaikka kaverijohtamisessa käsitellään tiimiä tai toisinaan puhutaan jopa tiimiyrityksestä, jotka termeinä viittaavat vahvasti akatemiamaailmaan, miellän nämä yhdeksän kultaista käskyä siirrettäväksi suoraan osaksi työelämää. Olipa kyse suuremmasta johtotehtävästä, projektijohtamisesta tai pienemmän solun liidaamisesta, opit ovat täysin sovellettavia.

Syväjohtaminen

Innostuskirjan mukaan syväjohtaminen on käytössä puolustusvoimilla. Samat keinot toimivat johtamisen peruspilareina missä tahansa muualla. Älä unohda iloa omassa tavassasi johtaa, se on avainasemassa suoriutuaksesi tehtävästä!

Syväjohtaminen syntyy näistä neljästä elementistä;

 • luottamus (luottamuksen rakentaminen)

Toimintasi tavoitteellisuus ja siihen sitoutuminen ovat perusta motivoinnille.

 • innostus (inspiroiva tapa motivoida)

Oma esimerkkisi on erittäin tärkeä.

 • oppiminen (älyllinen stimulointi)

Innovatiivisuuden ja luovuuden tukeminen.

 • arvostus (ihmisen yksilöllinen kohtaaminen)

Erilaisuuden hyväksyminen. Suhtaudut myönteisesti muihin. Olet kiinnostunut muista.

Itsensä johtaminen ja dialogi

Palataan vielä lopuksi Torresin Ted Talkiin. Torres herätteli kuulijakuntaansa vielä kahdella kysymyksellä.

Miten ennakoit seuraavaa muutosta liiketoimintamalliisi tai muuhun elämääsi?

Kuten kaverijohtamisen pääperiaatteisiinkin kuului; ”Voit johtaa muita, kun osaat johtaa itseäsi.” Vastaus löytyy siis omasta kalenteristasi. Merkityksellistä on se, kenen kanssa vietät aikaa ja minkä aiheiden parissa. Minne matkustat, mitä luet ja mihin käytät saamaasi tietoa? Hyvät johtajat kävelevät uteliaina pää pystyssä, kurkistellen myös nurkkien taakse, havainnoivat näkemäänsä, kuulemaan ja oppimaansa. Taitavat johtajat luovat tulevaisuutta eivätkä ainoastaan reagoi siihen. Menestyvässä johtoryhmässä jokainen tuo kokemuksensa mukanaan kokoukseen ja näiden havaintojen pohjalta muotoillaan strategiat.

Huomaatko yhtäläisyyden arkeen Tiimiakatemialle; näinhän toimii rikastuttava dialogi treenitilassa!

Kolmas ja viimeinen kysymys;

Onko sinulla rohkeutta luopua käytännöistä, joiden avulla olet menestynyt aiemmin?

Hyvällä johtajalla tulee olla henkistä kestävyyttä niin paljon, että uskaltaa sanoa asiat ääneen, vaikka muut pitäisivät niitä idioottimaisina. Kun verkostosi koostuu erilaisista ihmisistä, kuin mitä itse olet, he saattavatkin yllättyä. Älä rajoita itse itseäsi, ääneen sanottu ideasi voikin olla menestys! Ole rohkea ja utelias.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!