Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen pelikirja

Kirjoitettu 14.04.19
Esseen kirjoittaja: Elina Tolppi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyksen pelikirja
Kirjan kirjoittaja: Jukka Jalonen & Ilkka Lampi
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jukka Jalosen ja Ilkka Lammen Menestyksen pelikirja keskittyy valmentavaan johtamiseen ja siihen, kuinka toimiva joukkuepeli kantaa tuloksiin niin urheilussa kuin työelämässäkin. Olen lukenut useita johtamista käsitteleviä kirjoja, mutta aina jokaisesta tuntuu löytyvän jotain uutta.

Hyvä johtaminen herättää menestyksen halun ja nälän ja saa ihmiset toimimaan tavoitteellisesti itsensä ja yhteisönsä menestyksen eteen. Siihen on olemassa selvä johtamisen resepti mausteineen.

Kirja koostuu 13:sta Jalosen valmentamisfilosofian perusopista.

 1. Menestys
 2. Päättäväisyys
 3. Ammattimaisuus
 4. Rekrytointi
 5. Vuorovaikutus
 6. Joukkuehenki
 7. Luottamus
 8. Ahkeruus ja työmoraali
 9. Palaute ja tuleute
 10. Intohimo
 11. Kärsivällisyys
 12. Rohkeus
 13. Rohkeasti eteenpäin

Suurin osa listan asioista on ennestään tuttuja ja niitä onkin puitu paljon aiemmissa lukemissani johtamisen kirjoissa. Täysin uutena tuli kuitenkin termi tuleute. Tuleute tarkoittaa myönteisen tuen tai korjaavan ohjeen antamista tulevaisuutta varten. Siinä missä palaute keskittyy menneeseen, tuleute keskittyy tulevaan. Positiivista ja negatiivista palautetta on mielestäni helppo antaa. On helppoa sanoa, mitä toinen on tehnyt oikein ja mitä väärin. Ei ole kuitenkaan helppoa kertoa, miten asiat voisi tehdä paremmin. Olemme alusta asti pyrkineet antamaan palautetreeneissä rakentavaa palautetta. Voisimme kuitenkin entistä enemmän keskittyä palautteen annossa tulevaisuuteen ja pyrkiä miettimään kehitysideoita valmiiksi. Ei ole oikein pyytää toiselta muutosta käytökseen, jos ei pysty auttamaan siinä, miten käytöstä voisi muuttaa. Koen, että olemme tiiminä hyviä antamaan palautetta ja myös vastaanottamaan sitä. Pientä parantamisen varaa löytyy kuitenkin aina. Meidän tulisi pyrkiä antamaan palautetta säännöllisesti, myös palautetreenien ulkopuolella. Potentia oli synnytyksessään kehittänyt ongelmavartin. Ongelmavartti on treeneistä varattava vartti, jonka aikana voi pyytää apua. Me voisimme ottaa käyttöömme palautevartin. Tuon vartin aikana voisi antaa halutessaan positiivista tai rakentavaa palautetta. Arjen hässäkässä palautteenantoa ei nimittäin juurikaan tule mietittyä.

”Rohkeus on usein tasapainoilua riskin kanssa.”

Tiiminä Waisto tyytyy usein keskinkertaisuuteen. Meiltä puuttuu edelleen tietynlainen rohkeus ja sen myötä myös isommat kokeilut. Teemme hyvin pitkälti turvallisia ja varmoja projekteja. Tarvitsisimme kuitenkin rohkeutta, jotta voisimme tehdä jotain ratkaisevaa. Olisihan se hienoa tehdä jotain täysin uutta ja omaa, jonka parissa voisi mahdollisesti jatkaa myös akatemian jälkeen. Jostain syystä kokeilut ovat jääneet vähäisiksi ja nyt, kun maailmanympärysmatka alkaa lähestyä kovaa vauhtia riskialttiiden projektien aloittaminen tuntuu entistä vaikeammalta. On vaikea löytää syytä rohkeuden puutteelle. Emme ole hirveästi jutelleet rohkeudesta saatikka isoista, rohkeista kokeiluista, joten ehkä ne ovat vain jääneet kaiken muun varjoon.

Rohkeus on voittajan yksi ominaisuus. Se ei kehity sormia napsauttamalla. Rohkeuden saaminen esiin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Rohkeus ja kärsivällisyys kuuluvat yhteen ja niitä on kyettävä ruokkimaan työyhteisön johtamisessa rohkeisiin suorituksiin.

Tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

On täysin normaalia, että tiimissä kaikki eivät kulje samaa vauhtia. Tällä hetkellä osa tiimiläisistä on alkanut löytää omia intohimojaan ja mieleisiä projekteja. Tämä vaikuttaa herkästi siihen, että osa kehittyy nopeammin ja saa sen myötä paljon enemmän aikaiseksi. On kuitenkin tärkeä pitää mielessä, että tiimi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Välillä itsestäni tuntuu siltä, että keskityn liikaa omaan tekemiseeni ja unohdan tiimin ympäriltä. Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että olen löytänyt ainakin yhden mielekkään jutun itselleni. Kun on jotain, mistä pitää, sen eteen haluaa tehdä töitä ja työn tekeminen on helppoa, kun tietää mitä tekee. Tiimissämme on kuitenkin yhdeksän henkilöä, eikä kaikilla vielä ole yhtä selkeää kuvaa tulevasta. Nyt olisi tärkeää keskittyä siihen, että kaikki löytäisivät oikean paikan itselleen. Heikointa lenkkiä ei saa jättää oman onnensa nojaan. Kun yksilöillä pyyhkii hyvin, tiimillä pyyhkii hyvin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!