Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen portaat

Kirjoitettu 08.11.18
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyksen portaat
Kirjan kirjoittaja: Melina Niemi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä tarkoittaa menestyksen portaat? Se tarkoittaa sitä, että asetetaan tavoite mahdollisimman korkealle jonka jälkeen mietitään portaiden avulla, miten sinne päästään. Mitkä ovat niitä pieniä steppejä, jotka johtavat tavoitteeseen ja mihin kaikkeen täytyy sitoutua.

Tärkeintä on miettiä juuri sinun omia tavoitteitasi. Mitä sinä tarvitset menestyäksesi? Mikä sinua innostaa?

Portaiden avulla näet, elätkö sitä elämää mitä haluat tai oletko matkalla määränpäähäsi? Tavoitteet ilman konkreettista suunnitelmaa ovat yhtä tyhjän kanssa. Pienen ajan kuluttua huomaat, että tavoitteet oli ja meni.

Kun elämää miettii ylipäätään, niin sehän on pitkälti asenne ja valintakysymyksiä täynnä. On asioita, joita et voi päättää ja joihin et voi vaikuttaa. Ja kun näitä tilanteita tulee, valitsemme itse miten niihin suhtaudumme. Positiivisuudella ja hyvän fiiliksen voimistamisella pääsee pitkälle! Ole itse onnellinen, sillä kukaan muu ei tule olemaan puolestasi.

Menestys tarkoittaa kaikille vähän eri asioita. Missä sinä haluat menestyä? Jos et usko menestykseen, et myöskään tavoittele mitään siihen liittyvää. Ole itsesi haastaja, voisinko tehdä jotain suurempaa?

Kirjassa käydään läpi erilaisia persoonia värien avulla. Värejä on neljä: keltainen, punainen, sininen sekä vihreä. Harva meistä on vain ja ainoastaan yhtä väriä. Miksi tästä puhutaan tässä kirjassa? Siksi, että jotta voi menestyä on erityisen tärkeää tuntea itsensä ja miksi toimii niin kuin toimii. Mitä asioita voisit ehkä parantaa itsessäsi ja mitkä ovat niitä huippuja juttuja sinussa jotka auttavat sinua menestymään?

Erilaiset persoonat omaa erilaisia asenteita. Itse huomaan olevani suurimmaksi osaksi keltainen persoona, sekä himppusen punainen. Miten tämä siis näkyy minulla ja mitä minun tulisi ottaa huomioon näiden persoonien kannalta?

Keltainen persoona räiskii ja roiskii, tekee asioita eri tavalla ja saa muiden hermot kiristymään. Elää kuin viimeistä päivää! Hän on yleensä hyvin innovatiivinen ja ideoita löytyy. Keltaisen persoonan elämä on kuin pingispeli, joka ei ikinä lopu. Tämä on sinänsä hyvä, että huono asia. Huonoina asioina on mm. se, että tämä persoona on yleensä aina myöhässä kaikkialta. Ajatukset eivät pysy kasassa pitkää aikaa ja kesken tärkeiden pingispelien miettii, mitähän tänään söisi tai mitä telkkarista tulee illalla.

Punainen persoona taas voi olla hyvinkin kärkäs. Hänellä on vahva luottamus itseensä, joka näkyy esimerkiksi työuralla. Määrätietoisuus omia tavoitteita kohtaan on suurta. Punainen persoona on kuitenkin aika itsenäinen, ja kuvitteleekin että tekee kaiken paremmin itse kuin yhdessä muiden kanssa.

Myöhästyminen on itselle todella ärsyttävä tapa ja mistä se johtuu, on varmastikin juurikin tämä jatkuva pingispeli elämässä. Yleensä pelit loppuvat vasta silloin kun menee nukkumaan illalla, siihen asti on aina jotain tekemistä. Tähän voisi auttaa ihan pysähtyminen hetkeksi. Ei laiteta sitä kalenteria tupaten täyteen tai keksitä itselle lisää ohjelmaa jos se näyttää tyhjältä. Pieni vartin tai puolen tunnin hengähdystauko keskellä päivää voisi olla hyväksi! Mitä myöhästymiseen tai viime tingassa olemiseen tulee, niin himppunen järjestelmällisyyttä voisi auttaa olemaan ajoissa.

Keskittyminen. Voi hitsit, että voi olla yksinkertainen asia niin haastavaa. Treenit Tiimiakatemialla kestää sen neljä tuntia, ja ajatukset pysyy kasassa yleensä sen 45 minuuttia. Mitä tälle voi tehdä? Itse ajattelisin, että kun saapuu ajoissa paikalle, ehtii hengähtää hetken ja asettaa aivot keskittymistilaan sen sijaan kuin että saapuisi viimeisellä minuutilla ja ajatukset laahaa vielä edellisessä palaverissa. Olen myös huomannut, että jos vaikka itse johdan treenejä, pystyn keskittymään todella hyvin. Myös kaikki osallistava tekeminen auttaa kummasti.

Punaisen persoonan määrätietoisuus ja tavoitteellisuus elämässä on mielestäni itselle todella hyvä juttu. Aloitin yrittäjänä täytettyäni 18 vuotta, ja tavoitteenani on se, että en mene kenellekään töihin koko elämäni aikana. Minulla on suuria unelmia ja on aina ollut. Yksi parhaista lausahduksista on minusta tämä: ”If you don´t build your dream, someone will hire you to help build theirs.” Minua ärsyttää ihmisissä suuresti se, jos heillä ei ole mitään paloa menestyä elämässä. Ihmiset, jotka käyvät perustöissä, mutta inhoavat sitä hommaa ja tekevät sitä vain leivän saamiseksi pöytään. Kuinka tylsää. Elämiä on vain yksi, eikö silloin pitäisi pyrkiä tekemään sitä mitä oikeasti haluaa ja mistä nauttii? Raha on välttämätön asia, mutta mielestäni se ei ole motivaattori.

Suurena ongelmana itsellä on juuri tämä punaisen persoonan ”teen itse kaikki paremmin, kuin yhdessä muiden kanssa.” Tämähän on suorastaan todella huono ajattelukulma. Niin kuin valmentajani Ulla Luukas aina toitottaa; parempi mennä yhdessä kuin yksin. Ja niinhän se on. Yksin voi saavuttaa asioita, mutta yhdessä vielä suurempia asioita. Tämä on yksi syy, miksi olen Tiimiakatemialla, jotta oppisin enemmän tiimioppimisesta ja yhdessä tekemisestä. Myös äitini tietää tämän asian hyvin, sillä kun hain Tiimiakatemialle, ensimmäinen kommentti häneltä oli: ”Mitä sinä siellä teet, ethän ole yhtään tiimipelaaja?” No empä niin, mutta uskon, että kaikkeen voi oppia jos tarpeeksi haluaa. Tiimioppimista ja tekemistä olenkin harjoitellut jo jonkun verran tiimin yhteisillä projekteilla.

Läsnäolo. Tästä on itsellekin tullut palautetta, että kehittämisen varaa kyllä olisi. Nykypäivänä on älyttömän vaikeaa olla läsnä nykyhetkessä, ADHD iskee itse kullekin. Päivät on täynnä ohjelmaa, palavereja toisten perään. Ei ihmekään, että ei ajatukset pysy kasassa palavereissa. Nykyhetki on kuitenkin se hetki, mikä meillä on juuri nyt, jota ei saa takaisin. Myös somessa saa muista henkilöistä sellaisen kuvan, että he vain paahtavat menemään positiivisella asenteella ja saavat hurjasti aikaan ilman mitään ongelmia. Ongelma on siinä, että somessa ei puhuta niistä huonoista hetkistä ja tällainen muiden ylireippaus ja pelkkä positiivinen puoli elämästä vain ahdistaa ylisuorittamiseen. Itselläni läsnäoloon voisi auttaa ihan vain puhelimen pitäminen laukussa treenien tai palaverin ajan ja keskittyminen oikeasti juuri siihen hetkeen. Myös se, että kalenterissa on sitä tyhjää, vaikka käydä ihan rauhassa lounaalla kavereiden kanssa ja nauttia juuri siitä hetkestä. Hyvä ajattelukulma on minusta se, että mitä sinä annat muille ihmisille juuri siinä tilanteessa? Jos et ole läsnä, eikö se ole ihan sama oletko paikalla ollenkaan?

Puhuin tässä tekstissä aikaisemmin omista unelmista ja tämä onkin yksi syy miksi luin tämän kirjan. Mitkä on ne stepit mitä minun täytyy tehdä, jotta pääsen toteuttamaan unelmiani? ”Eihän se ole kuin tekemistä vaille valmis” valmentajani Ulla Luukas monesti sanoo. No kyllä! On kahdenlaisia ihmisiä; niitä jotka unelmoivat ja niitä jotka oikeasti toteuttavat nämä unelmat.  Kun asettaa itselleen selkeät välitavoitteet, on unelmien toteutuminen konkreettisempaa ja todennäköisempää.

Ohjeet menestyksen portaisiin:

 1. Ota A4 paperi ja taita se 4 kertaa niin, että paperin aukaistua muodostuu kahdeksan laatikkoa
 2. Mieti mikä sinua innostaa juuri nyt? Mikä on sinulle tärkeää? Muista olla rohkea, ja ajatella isosti!
 3. Milloin on deadline? Ensin kannattaa tehdä lyhyen välin tavoite, ei esimerkiksi monien vuosien päähän.
 4. Valitse yksi tavoite kerrallaan. Mikä on sellainen asia joka sinua houkuttelee juuri nyt?
 5. Usko itseesi! Kaikkeen pystyy, jos vain tarpeeksi haluaa.
 6. Kirjoita tavoitteesi paperin ylälaitaan ja kirjoita jokaiseen lokeroon, mitkä ovat niitä asioita joita sinun täytyy tehdä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
 7. Tee uusi paperi, eli aloita kohdasta 1.
 8. Kirjoita, mitä esteitä tai muuttujia sinulle voi tulla? Mitä mahdollisia riskejä sinulla on?
 9. Tee uusi paperi, eli aloita kohdasta 1.
 10. Kirjoita, miten estät nämä riskit ja esteet mitä kirjoitit edelliseen paperiin? Mitä tekoja se vaatii?
 11. Kokoa näistä kaikista kolmesta paperista itsellesi menestyksen portaat, yhdistä ensimmäinen paperi sekä viimeisenä tehdyt konkreettiset esimerkit ja ohjeet esteiden ratkaisemiseksi.

Kun olet saanut valmiiksi omat menestyksen portaasi, esittele niitä muille. Äänen kertominen kirkastaa tavoitteita vielä enemmän sinulle itsellesi, sekä tavoitteet alkavat tuntua todelta. Laita valmiit portaat johonkin näkyville, jotta muistat tavoitteesi ja ne ovat mielessä jatkuvasti.

Tämä ohje menee itsellä ehdottomasti käytäntöön. Voisin myös kuvitella menestyksen portaiden auttavan meidän tiimimme tavoitteissa, esimerkiksi kevään Learning Circusta ajatellen. Reissu ei tule olemaan ilmainen, miten keräämme rahat? Miten otamme kaiken hyödyn irti reissusta, asiakastapaamiset ja mahdolliset bisnesideat matkanvarrelta? Mitä mahdollisia esteitä saattaa tulla matkanvarrella ja miten niihin valmistaudutaan etukäteen? Ilman tavoitteita käy niin, että ei ole edes mitään mihin pyrkiä ja tekeminen jää pieneksi.

Mitä menestykseen siis vaaditaan? Itsetuntemusta, hurjasti asennetta ja paloa sekä tärkeimpänä konkreettiset tavoitteet! Tärkeimpänä on kuitenkin se, että kuka vaan voi menestyä, kaikki on itsestä ja omista teoista kiinni.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!