Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen ruletti

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Esa Salonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuka menestyy ja miksi?
Kirjan kirjoittaja: Malcom Gladwell
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minä, kuten varmasti moni muukin, varmasti kaikki ihmiset haluavat olla joskus menestyneitä. Usein olen miettinyt mitä menestys vaatii, ja sitähän meille myös monissa kanavissa tuputetaan. Menestyneistä ihmisistä kerrotaan usein uutisissa, heistä tehdään tarinoita ja elämänkertoja ja heistä muodostuukin usein ihmisille roolimalleja joidenka jälkiä pyritään seuraamaan. Kaikissa kanavissa, joista heistä kuullaan korostetaan aina kovaa henkilökohtaista ponnistelua, lahjakkuutta ja periksiantamattomuutta. Näitä asioita menestyminen varmasti vaatii. Malcom Gladwellin ”Kuka menestyy ja miksi?” on kuitenkin nostanut nyt vastauksia kokonaan uuteen, vielä oleellisempaan kysymykseen: Mitä menestys on?

Menestys on ensinnäkin Gladwellin (2010. s46) mukaan kasa ainutlaatuisia tilaisuuksia, joihin on tartuttu: ”Menestyksen uskotellaan perustuvain ainoastaan yksilön omiin ansioihin. Tähän mennessä tarkastelluissa tarinoissamme yksikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että asiat olisivat niin yksinkertaisia. Tarinat kertovat sen sijaan henkilöistä, jotka ovat saaneet ainutlaatuisen tilaisuuden tehdä kovasti töitä ja ovat tarttuneet siihen, ja joiden aikuistuminen on osunut ajankohtaan, jolloin yhteiskunta on palkinnut heidän valtavat ponnistuksensa. He eivät ole rakentaneet menestystään yksin, vaan sen on luonut koko se ympäristö, jossa he varttuivat aikuisiksi”. Esimerkkeinä tähän teoriaan sopivat täydellisesti samana vuonna syntyneet ja usean sattumuksen kautta intohimoaan ennen muita harjoittamaan päässeet Bill Gates ja Steve Jobs.

Tämähän on omalla tavallaan aika masentavaa, enkö siis voi vaikuttaa omaan menestymiseeni? Joudunko siis vain odottamaan jotain ainutlaatuista tilaisuutta, johonka sitten laitan psykologien tutkiman maagisen 10 000:n tunnin asiantuntijuuden rajan, ja toivon parasta? Pitääkö minun muuttua ennustajaksi, jotta en näkisi ”turhan” takia tuota 10 000:n tunnin vaivaa? Yhdessä elämässä kun tuo 10 000 tuntia tarkoittaa kuitenkin 417:sta yhtäjaksoista päivää, eli 1,2:ta vuotta. Vielä järkevöitettynä, jos käyttäisin esimerkiksi kolme tuntia joka päivä asian harjoittamiseen, se veisi minulta lähes kymmenen vuotta! Masentavaa, eikö?

Tämän tiedon voi antaa masentaa, tai siitä voi ottaa oppia. Käyttääkö aikaa johonkin, joka on jo tehty, vai johonkin jota ei vielä ole tehty tai josta ei ole vielä tullut iso juttu? Vaikka emme osaa ennustaa, voimme erinäisten tietolähteiden kautta arvella, mikä on tulevaisuudessa se ”juttu”, johonka nyt kannattaisi alkaa panostamaan.

Toki siihen ”juttuun” tuntien laittaminen ja panostaminen olisi haastava ja vaivanloinen asia, mutta sen tulisikin olla jokin, joka kiinnostaa ja täyttää Gladwellin nostamat merkityksellisen työn ominaisuudet: monimutkaisuus, itsenäisyys sekä suhde ponnistelun ja palkkion välillä. Nämä asiat allekirjoitan kyllä itsekin, ja niiden täyttymistä kohti tavoittelen ja mietinkin usein mikä minua haastaisi, jossa pääsisin toteuttamaan itseäni ja saisin vaivani verran palkkaa?

Harvoin tähän mennessä kuitenkaan olen päässyt työhön, jossa kaikki kolme täyttyisivät. Usein niissä on ollut yksi tai kaksi näistä; esimerkiksi omissa projekteissa on selkeästi monimutkaisuutta ja itsenäisyyttä, muttei vielä selkeää suhdetta ponnistelun ja palkkion välillä; baarityössä puolestaan on selkeä suhde ponnistelun ja palkkion välillä, muttei se ole millään tavalla monimutkaista tai itsenäistä. Merkityksellisen työn – jossa kaikki kolme kohtaa täyttyvät – etsiminen siis jatkuu.

Myös pienemmässä mittakaavassa Gladwellin kirja on antanut hyvän opin: Tarttua tilaisuuksiin, sillä niistä ei ikinä tiedä kuinka ainutlaatuisia ja mitä mahdollisuuksia avaavia ne voivatkaan olla. Suurimpana ongelmana näissä vain tulee jo useammassa kappaleessa pohditut aiheet: Mihin tilaisuuteen tulisi tarttua? Sekä kun ajatellaan samoihin aikoihin syntyneitä suuria koodausmestareita: Mikä tulee olemaan meidän ikäluokan ainutlaatuinen mahdollisuus?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!