Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyksen taito

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Paula Karjula
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja menestyksen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

Menestyksen taito, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Nalle Puh ja menestyksen taito on samaa sarjaa aiemmin lukemaani kirjan. Nalle Puh ja johtamisen taito, kanssa. Nalle Puh ja menestyksen taito on yksinkertainen kirja, jossa oppeja on konkretisoitu Nalle Puhin ja hänen ystäviensä seikkailujen avulla. Välillä kirjaa lukiessa tuntui, että asiat on käsitelty turhankin yksinkertaisesti ja rautalangasta vääntämällä, mutta se ainakin varmistaa sen, että oppi menee perille ja asiat muistaa, ja niiden merkityksen ymmärtää. Jotkut asiat tuntuivat turhilta mainita, mutta toisaalta taas kertaus on opintojen äiti ja lopulta ne yksinkertaiset asiat yleensä vie pisimmälle ja tuo parhaita tuloksia.

Kirjassa puhutaan heti aluksi siitä, miten kukin ihminen määrittelee menestyksen. Me kaikki määrittelemme sanan omalla tavallamme. Toiselle menestys on rahaa tai valtaa, toiselle vaikkapa hyvä perhe-elämä tai onnistumiset työelämässä. Olen huomannut jutellessani kavereiden kanssa, miten eri tavoin määrittelemme menestyksen. Kirjassa esitellään menestyksen resepti joka on seuraavanlainen:

Mieti mikä unelmasi on
Etsi unelman avulla päämäärä
Noudata järjestelmällistä suunnitelmaa
Erittele resurssit
Syvennä taitojasi
Tarkkaile ajankäyttöäsi
Ylös! Organisoi ja pane toimeksi!

Mieti mikä unelmasi on. Mitä haluaisit saavuttaa? Yksi kysymys, joka kirjassa tuodaan esille on: ”Mistä sinä pidät kaikkein eniten maailmassa?” Esimerkiksi tuon kysymyksen kautta voi miettiä omia unelmia ja haaveita. Koin pitkään, ettei minulla ole unelmia. En unelmoinut mistään, ajelehdin vain eteenpäin ilman päämäärää. Myöhemmin huomasin, että todellinen syy oli se, etten vain uskaltanut unelmoida, koska pelkäsin etten saavuttaisi unelmiani. Myöhemmin unelmia on syntynyt. Jotkin unelmistani ovat jo toteutuneet. Olen yhä varovainen unelmoimaan, mutta päivä päivältä uskallan unelmoida enemmän. Unelmiani on esimerkiksi juosta maraton, rakentaa oma talo järven rannalle ja käydä kaikissa maanosissa. Minulla ei vielä ole rakentunut hirveästi työhön tai uraan liittyviä haaveita tai unelmia. Minua kiinnostaa myynti, johtaminen, puhuminen ja Innovate or Dien myötä kiinnostuin myös valmennushommista. Tykkään puhua ja esiintyminen on yksi unelmistani.
Etsi unelman avulla päämäärä. On tärkeää määrittää päämääriä. Ilman niitä me vain ajelehdimme paikallamme etenemättä tai kehittymättä mihinkään suuntaan. On tärkeää, että meillä on sekä lyhyen, että pitkän aikavälin suunnitelmia. Yksi päämääristäni on valmistua Tiimiakatemialta joulukuussa 2020.
Noudata järjestelmällistä suunnitelmaa. Suunnitelman kehittämisessä voi käyttää apuna kolmea kysymystä:
Mitä pitäisi tehdä?
Kuka sen tekee?
Milloin se tehdään?
Jos päämääräni on valmistua, minun tulee tehdä tarkka suunnitelma kirjapisteiden, projektien ja opintojen kirjauksen suhteen niin, että pysyn aikataulussa. Jos haluan kehittyä huippumyyjäksi, voin esimerkiksi ottaa tavoitteeksi lukea joka kuukausi jonkun myyntiin liittyvän kirjan ja kirjoittaa siitä esseen. Lisäksi voin ottaa tavoitteeksi, että hommaan kevään aikana projektin, jossa pääsen myymään.

Erittele resurssit. Pääresurssejamme ovat aika, raha, tiedot ja taidot. Aikaa voi säästää esimerkiksi pyytämällä apua muilta ihmisiltä. Jos vaikka tarvitsen apua tiimiin tai johonkin projektiin liittyvissä asioissa, kysyn isältäni, joka on työskennellyt yritysmaailmassa monta kymmentä vuotta. Jos taas tarvitsen apua vaikkapa pyykinpesussa tai jossain vastaavassa, kysyn äidiltä, joka osaa sellaiset asiat isää paremmin. Meidän tiimimme säästää aikaa esimerkiksi niin, että maksamme ulkopuoliselle kirjanpitäjälle siitä tiimimme kirjanpidon hoitamisesta, ja meiltä jää aikaa muihin asioihin. Jos taas haluaa säästää rahaa, tulee tehdä itse. Kirjassa esiteltiin sellainen asia kuin taitoinventaari. Se on lista kaikesta mitä osaan. Sen perusteella näen, mitä päämäärääni saavuttamiseen tarvittavia taitoja minulla jo on, ja mitä uusia taitoja minun tulee opetella.
Syvennä taitojasi. Jos päämäärään saavuttamiseksi tarvitsee harjoitella uusia taitoja, tulee niiden harjoitteleminen sisällyttää suunnitelmaan. Esimerkiksi mitä taitoja tarvitsen päästäkseni päämäärään? Mitä niistä osaat jo ennestään, ja mitä pitää harjoitella?
Tarkkaile ajankäyttöäsi. Tehtävät asiat kannattaa keskittää siihen aikaan, kun on tehokkaimmillaan. Kuten jo aiemmin mainitsin, on hyvä pyytää apua muilta jos se säästää aikaa. Pyörän uudelleen keksiminen on tarpeetonta. Tekemisten aikatauluttaminen on myös hyvä keino säästää aikaa ja nopeuttaa prosessia. Olen itsekin huomannut, että aikataulutus helpottaa tekemään asioita ja nopeuttaa prosessia. Aikataulusta näkee etukäteen mitä tehdä ja milloin, joten tekeminen on sujuvampaa. Olen myös huomannut, että jos tekee liian tiukan aikataulun, tulee usein kiire eikä saa kaikkea tehtyä kunnolla. Siksi on hyvä jättää aikatauluihin jouston varaa.
Ylös! Organisoi ja pane toimeksi! Viimeinen vaihe on mielestäni menestymisen reseptin tärkein vaihe. Jos ei tee mitään, ei myöskään saa aikaan mitään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!