Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestymisen kymmenen käskyä

Kirjoitettu 14.02.17
Esseen kirjoittaja: Jori Heikkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Top 10 Rules For Success
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut, 9.03. Yrittäjyys

Menestymisen kymmenen käskyä, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Simon Sinek – Menestymisen kymmenen käskyä

  1. Riko sääntöjä
  2. Harjoita mieltäsi
  3. Ole kärsivällinen
  4. Ota vastuu virheistä
  5. Kilpaile itseäsi vastaan ja voita
  6. Kerää ryhmäsi
  7. Puhu viimeisenä
  8. Ole aito
  9. Löydä intohimosi
  10. Aloita kysymyksellä ”miksi”

Nämä ovat Simon Sinekin top 10 ohjeet menestymiseen. Ajattelin purkaa nämä kohta kohdalta omaani ja Wiren arkeen linkittäen.

Kohta yksi. Riko sääntöjä. Ihmiset näkevät asiat kahdella eri tavalla; ihmiset näkevät maalin tai maaliin pääsyn esteen. Esimerkiksi Sinek näki rinkelijonossa ilmaiset rinkelit, kun taas kaverinsa näki vain jonon. Kaikkien ei tarvitse etsiä porttia aidasta ja kulkea sen läpi tavoitteisiinsa, sillä jos kiipeät aidan yli voi se hetkellisesti olla haastavampi vaihtoehto, mutta menemällä yli juuri haluamastasi kohtaa, voit saavuttaa tavoitteesi nopeammin tai mikä parempi saavuttaa jotain mitä et edes odottanut. Ainoa sääntö on, että et saa asettua muiden polkujen tielle omilla valinnoillasi. Läheisenä esimerkkinä tästä voidaan käyttää juuri meidän oppimistyyliä verrattuna perinteiseen luennoilla ja kursseilla ravaamiseen. Normaalissa ammattikorkeakoulussa meille on säännelty kurssit mitä on käytävä, kurssien sisältö on ollut pahimmillaan vuosikausia sama eikä polkuvaihtoehtoja ole kuin tietyssä sabluunassa. Tiimiakatemialla polku piirretään ja kävellään alusta loppuun omaehtoisesti ja sen vahvuus on osittain myös siinä, että ihmiset ja tiimit ajavat itsensä paikkoihin mistä ei olekaan piirretty polkua eteenpäin vaan täytyy ottaa itse kynä käteen ja alkaa piirtää. Valmentajat tarjoavat vain työkaluja oman polun löytämiseen, eivät rajoita tekemistä tai mielikuvitusta antamalla valmiita ohjeita tai sääntöjä, miten mikäkin kuuluu tehdä. Olemme Wiren kanssa oikeastaan alusta lähtien etsineet omaa polkuamme ja jollain tavoin olemme ääriviivat siihen löytäneetkin rakentamalla tiimiämme lähtökohtaisesti tiimidynamiikka edellä. Tämän hetkinen sisällöntuotantosuunta tuntuu olevan oikea ja se allekirjoittaa omaa tarkoitustamme tarinan rakentajina. Meiltä on paljon tivattu ja kyselty ansaintamallia esimerkiksi Youtube-kanavan suhteen, mutta ainakin itse näen ansainnan suuntauksellamme vasta tulevaisuudessa, toivottavasti toki lähitulevaisuudessa.

 

Kohta kaksi. Harjoita mieltäsi. Sinekin mukaan ihminen kykenee omalla toiminnallaan ja psyykellä esimerkiksi kilpailutilanteessa tai suoritusta ennen, kääntämään hermostuneisuuden innostukseksi siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat fyysisesti sama reaktio; hengitys tihenee, syke nousee, hikoiluttaa ja tärisyttää. Olen tästä lukenut aiemminkin ja se on itselleni todella hyödyllinen neuvo lähinnä urheiluun. Vuosikausien ainainen jännittäminen urheilusuorituksiin valmistautuessa on mahdollista kääntää voimavaraksi itse suoritukseen kääntämällä hermostuneisuus päälaelleen innostuneisuudeksi muuttamatta fyysistä reaktiota ollenkaan. Sama pätee esiintymiseen. Esiintymisessä on kuitenkin äärimmäisen tärkeää mitä kehonkielellä ilmaiset, sillä ulospäin sillä on valtava ero, oletko hermostunut vai innoissasi.

 

Kohta kolme. Ole kärsivällinen. Ihmiset tuppaavat ajattelemaan, että menestys on asia mikä tupsahtaa menestyjien syliin, jos tuote on hyvä tai ajatus on hyvä. Jos näin ei tapahdu nopeasti, on aika luovuttaa. Mitä ihmiset eivät näe on, ettei menestys ole palkkionmetsästystä vaan koko matka nollasta sataan. Sen tekeminen ja sen edistäminen mitä rakastaa ja mistä nauttii, on ihmisille paljon antoisampaa kuin palkinnosta palkintoon loikkiminen. Olen itsekin tätä viime aikoina (ehkä jopa tämän videon takia) korostanut. Kaikki miljoona liikevaihdot, menestyksekkäät projektit yms. ovat toki kiehtovia ja hienoja ajatuksia, mutta matka minkä aikana ne on saavutettu, on oikeastaan kuitenkin se, mikä jää mieleen. Haluan itse olla rakentamassa Wiren kanssa tarinaa, koska miljoona liikevaihto 3,5 vuoden aikana ei oikeastaan juuri 10 vuoden päästä lämmitä omaa napaani koska a) ne rahat on poltettu jo aikaa sitten ja b) niillä ei kuitenkaan ole hirveästi markkina-arvoa enää siinä vaiheessa minulle henkilönä. Ihmiset rakastavat tarinoita, jaksavat kuunnella tarinoita ja haluavat kertoa tarinoita, koska ne luovat asioille merkityksen. Annan esimerkin. Steve Jobs (ylläri). Steve Jobs perusti Applen ja olisi nyt miljardööri, mikäli ei olisi kuollut. Suomalaisella kateusmentaliteetilla: kusipää riistäjä. Steve Jobs kasasi ensimmäisen Apple tietokoneen autotallissa ystävänsä kanssa ja loi oman idealisminsa perusteella maailman arvokkaimman brändin. Hmm..

 

Neljäs kohta. Ota vastuu virheistä.  Voit ottaa kaiken kunnian kaikesta saavuttamastasi, kunhan otat myös vastuun virheistä. Se toimii molempiin suuntiin, ei ole tilannetta missä voisit ottaa vain toisen. Jossain tilanteessa voi vain olla tilanne, jossa olet itse syyllinen. Se tulee myöntää. Täytyy pystyä etsimään virhettä itsestämme. Jossain määrin tämä tiimissämme toimii, mutta esimerkiksi aikaansaamattomuutta monesti selitetään erilaisilla muuttujilla, kun pohjimmiltaan syy on vain omassa laiskuudessa.

 

Viides kohta. Kilpaile itseäsi vastaan ja voita. Sinek käyttää tässä esimerkissä jälleen Applea. Hän oli kouluttamassa Microsoftin henkilökuntaa ja he esittelivät uuden laitteen, jonka ainoa tarkoitus oli olla parempi kuin Applen vastaava. Kaikki ominaisuudet oli luotu se silmällä pitäen, että laitteesta tulee parempi kuin Applen vastaava. Simonin selittäessä tätä Apple-käyttäjälle kertoen sen olevan parempi kuin hänen käyttämänsä, Apple-mies sanoi vain ”uskon.”. Microsoftilla siis keskityttiin lähes täysin vain olemaan parempia kuin Apple kun taas Apple keskittyi luomaan ihmisille sopivia, parempia laitteita. On siis paljon tärkeämpää verrata itseään aikaisempaan itseensä kuin tämänhetkiseen kilpailijaan.  Akatemiallakin on helppo verrata omaa tiimiä muihin, mutta olisi paljon tärkeämpää kilpailuttaa itseään itseään vastaan. Miettiä täysin subjektiivista kehityskäyrää tiimille eikä lyödä liikevaihtoja muiden tiimien kanssa rinnakkain ja vertailla kuka on paras. Tämä toimii myös henkilökohtaisella tasolla. Itselleni helppo esimerkki tulee urheilumaailmasta, jossa totta kai vertailu tapahtuu myös objektiivisella tasolla, mutta henkilökohtainen kehitys huomioon ottaen, on tärkeää, että vertailu tapahtuu ennen kaikkea aiempaan itseensä, jotta oma henkilökohtainen kehityskäyrä ja ennuste voi olla edes realistinen. Mikä järki on verrata itseään juoksunopeudelta Usain Boltiin? Myös kehitys on jatkuvaa ja pitkäkantoisempaa, mikäli motivaattorina toimii oma halu olla parempi, verrattuna siihen, että haluat olla paras. Mitä sitten kun olet? Loppuuko kehitys? Teetkö työtä vain sen verran että pysyt parhaana vai teetkö työtä niin, että saavutat oman potentiaalisi?

 

Kuudes kohta. Kerää ryhmäsi. On tärkeää olla ryhmässä, joka haluaa, että olen siinä ryhmässä. Sinek kertoo olevansa parhaimmillaan, kun hänet ympäröi ihmiset, jotka uskovat samaan asiaan kuin hän. Näin ollen hän ei ota vastaan tehtäviä joihin hän on 10. vaihtoehto, vaan tehtäviä johon hän on ykkösvaihtoehto, jolloin nimenomaan hänet halutaan tehtävään. Tiimien muodostaminen tiimiakatemiassa tapahtuu yleensä Belbinin testin tai jonkin muun vastaavan perusteella, joten ainakaan alkuvaiheessa ihmiset eivät pysty hirveästi vaikuttamaan heidän sijoituspaikkaansa, mikä on tavallaan myös tarkoitus, koska tarkoitus on saada tiimeistä mahdollisimman kirjavia persoonien näkökulmasta, jotta näkökulmat eivät olisi rajoittuneita samankaltaisten mielien ajatusmaailmaan. Toisaalta taas akatemia kannustaa etsimään koko akatemian sisältä, yli tiimirajojen, saman mielisiä ja samoihin asioihin uskovia ihmisiä, mikä taas on hyvin samankaltaista ajattelua Sinekin kanssa. Wiressä olemme siltä osin onnellisessa tilanteessa, että olemme jossain määrin melko samankaltaisia, ajatellen esimerkiksi tiimityöskentelyä. Haluamme kaikki olla rakentamassa hyvää ryhmädynamiikkaa ja sen kautta kääntää se vahvuudeksi liiketoiminnassa. Tiedostamme myös erilaisuutemme yksilöinä, mutta pyrimme kääntämään sen mahdollisimman hyvin vahvuudeksi. Tärkeää tiimissä on kuitenkin samankaltainen ideologia, mikä ei välttämättä tarkoita ainakaan tässä tapauksessa sitä, että kaikki projektit ovat yhteisiä, vaan sitä, että uskomme samaan asiaan ja isossa kuvassa kirjoitamme samaa tarinaa.

 

Kohta seitsemän. Ole viimeinen puhuja. Monesti keskustelussa on tarve saada oma äänensä kuuluviin ja tuoda oma mielipide vahvasti esille ja jopa moukaroida omasta mielipiteestä ryhmän mielipide. Sinek kuitenkin on sitä mieltä, että kaikista paras vaikuttamisen keino dialogissa on olla viimeinen puhuja. Sillä tavoin pystyt kuuntelemaan kaikkien osallistujien mielipiteet, muodostaa omaa ulosantiasi keskustelun aikana ja lopuksi olla viimeinen joka saa puheenvuoron ja voit jättää oman ajatuksesi päällimmäiseksi koko ryhmälle. Itse olen meidän treeneissä aika paljon äänessä suhteessa muihin ja pyrin kertomaan omat ajatukseni muille ja sillä tavoin myös konkretisoimaan niitä itselleni. Hiottavaa omissa dialogitaidoissa on, varsinkin silloin, kun saan aiheesta paljon ajatuksia, enkä oikeastaan osaa niitä pantata keskustelun loppuun. Toki vaikuttaa myös, että tiimissämme ei ehkä ole vielä dialogi muodostunut niin kehittyneeksi, että jokainen osallistuu samalla intensiteetillä keskusteluun. Tämän hahmottaminen ja edesauttaminen ovat varmasti seuraava askel huipputiimiä kohti.

 

Kohta kahdeksan. Ole aito. Kaiken mitä teet, täytyy viestiä sitä, mihin uskot. Valehtelu ja teeskentely toimivat niin kauan, kun teet sitä uskottavasti, mutta pienikin epäröinti tai valheesta kiinnijääminen murentaa kaiken mitä olet valheellisesti rakentanut. Niin kauan kun puhut totta, ja seisot oikeasti sanojesi takana, tarinasi pysyy pystyssä, eikä sinun tarvitse muistella aikaisempia kommenttejasi sen enempää. Tämä on ollut Wirellä tärkeä oppi ihan viime aikoina. Vasta nyt olemme saaneet itsellemme muodostettua vision, jonka takana kaikki voivat seistä. Olemme varmasti kaikki tehneet tähän mennessä paljon työtä ja projekteja mitkä on tehty vain rahan toivossa, ja se on ok johonkin pisteeseen saakka, mutta isot ja pitkäaikaset projektit on tärkeä valita niin, että aihe on itseä kiinnostava ja motivoiva jolloin on paljon helpompaa pysyä motivoituneena ja pitkäjänteisenä vaikeinakin aikoina.

 

Kohta yhdeksän. Löydä intohimosi. Jos tekee sitä mitä rakastaa ja mistä nauttii, on oikean asian äärellä. No mitä se sitten voisi olla omalla kohdalla? Helppoa. Mitä teet koulun ja työn ulkopuolella vapaa-aikanasi on se, mistä sinun kuuluu tehdä itsellesi ammatti ja työ. Se on intohimosi. Olen tätä pyrkinyt itselleni kirkastamaan ja miettimään, mutta ei se niin helppoa olekaan. Vapaa-aikani kuluu urheillessa ja telkkaria ja tietokonetta vahtaamalla, joten niiden tuotteistaminen ei olekaan niin helppoa. Mutta ajatus on äärimäisen kiehtova.

 

Kohta kymmenen. Aloita kysymyksellä ”miksi?”. Miksi teen? Mikä on se perimmäinen syy, miksi nousen aamulla sängystä ja tulen toimistolle treeneihin tai muuten tekemään töitä? Ei raha tai lopputuote mikä työstä syntyy, vaan ajatus ja syy miksi teen. Tämä oli videossa suurin kolahdus, mikä sai ajattelemaan omaa elämää ja tiimin toimintaa. Myös työkalu, jonka Sinek esitteli, on sellainen, mitä tulen varmasti käyttämään tulevaisuudessa päätösten teossa ja projektien arvioinnissa. Start with why on oikeastaan työkalu, mikä linkittää kaikki aiemmat kohdat toisiinsa. Se perimmäinen kysymys. Kun aloittaa kysymällä itseltä ”miksi” ja vastaamalla siihen rehellisesti ja itsellesi uskollisesti, et voi mennä pieleen tai vikasuuntaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!