Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä

Kirjoitettu 20.05.13
Esseen kirjoittaja: Suvi Pitko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä on teos elämän kokonaisvaltaisuudesta. Teoksessa pohditaan, mikä on ihmissuhteiden ja oman asenteemme merkitys onnellisuuteen ja menestykseen niin työssä kuin elämässä yleensäkin. Tracy listaa 7 menestykseen vaikuttavaa tekijää, joiden ollessa tasapainossa menestys ja onnellisuus ovat ovellamme. Menestys ja onnellinen elämä korostaa tavoitteiden ja asennoitumisen merkitystä.

1. Itsetuntemus

Koen tämän kaikista tärkeimmäksi asiaksi elämässäni. Unelmoidakseni ja tietääkseni mitä haluan tehdä ja saavuttaa, on minun tunnettava ensin itseni. Kuka olen, kuinka toimin ja miksi? Kun pystyn hyväksymään itseni, ja ymmärtämään miksi olen tällainen, on helpompaa mennä elämässä eteenpäin. Minua on aina kiehtoneet erilaiset elämänfilosofiat, ja niiden kautta olenkin tutustunut omaan ajatteluun itsestäni ja ympäröivästä maailmasta. Itsetuntemuksen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, sillä se on mielestäni ensimmäinen askel onnellisuuteen ja tasapainoiseen elämään. Tärkeintä on uskoa itseensä.

2. Itsensä toteuttaminen

Tekemisen on lähdettävä halusta, motivaatiosta. Mikä minua motivoi? Tiimiakatemialla minua motivoivat mahdollisuudet kokea ja oppia, joita en välttämättä ole osannut edes ajatellakaan. Minua motivoi se, että saan tehdä asioita, jotka todella innostavat ja herättävät palon minussa tehdä täysillä. Minulla on mahdollisuudet rakentaa puitteet tulevaisuudelle, jos vain osaan ymmärtää ympäristön tarjoaman puitteiden arvon. Aiemmin olen tuntenut aina jonkinlaisia rajoitteita aiemmissa opiskeluympäristöissä, ja se on syönyt motivaatiotani. Yllätyksellisyys ruokkii motivaatiotani, haluan elämältä uusia mahdollisuuksia kokea ja päästä kokeilemaan taitojani.

3. Arvokkaat tavoitteet ja ihanteet

Mitkä asiat koen arvokkaiksi? Ihmiset ovat minulle arvokkaita, ja koenkin elämässä tärkeäksi rakentaa pysyviä ja lujia ihmissuhteita, niin työ- kuin yksityiselämässä. Haluan aidosti oppia tuntemaan ihmiset, joiden kanssa olen tekemisissä. Arvokasta minulle on myös työn merkityksellisyys; haluan tavoitella tilannetta, jossa koen tekeväni työn merkitykselliseksi ja näen sen tuottavan merkitystä myös muille. Jos määrittelen ihanteellisen minän, jota haluan tavoitella, on se kaikilla elämän osa-alueilla tasapainoinen ja positiivisen elämän asenteen omaava ihminen.

’’Saat elämässäsi aina sitä, mitä annat – ja sinä päätät, mitä itse annat.’’

4. Ystävyys- ja rakkaussuhteet

Ystävyys- ja rakkaussuhteet ovat elämäni tärkein, korvaamattomin asia. En voisi kuvitella olevani ilman läheisiäni, ja pyrinkin olemaan heitä kohtaan mahdollisimman hyvä. Tracy kirjoittaa, että persoonallisuutemme ydin tulee esiin siinä, kuinka tulemme toimeen läheistemme kanssa. Perheen merkitys on vain korostunut, sillä näen perhettäni nykyisin yhä harvemmin. Perheissä on aina ovat konfliktinsa ja juurtuneet toimintatapansa, ja kommunikaatio ei aina ole niin suoraa kuin toivoisi. On asioita, joista on nuorempana ollut hankala puhua perheenjäsenten kanssa, sillä oma asenteeni ja ennakko-olettamukset toisista ovat vain lisänneet ristiriitoja. Nykyään oman itsetuntemuksen ja avoimuuden lisääntyessä kommunikaatiosta on tullut rakentavampaa. Kaikki osapuolet ovat huomanneet muutoksen kanssakäymisessä, ja perheenjäseneni ovat huomanneet kuopuksen kasvaneen aikuiseksi. Olen ymmärtänyt sen, että sillä todellakin on merkitystä, kuinka viestisi välität. Olen oppinut toimimaan avoimemmin ja rakentavammin niin vanhempieni kanssa, parisuhteessani kuin oppiympäristössäkin. Yksi elämän tärkeimmistä päämääristä on inhimillisen ympäristön luominen, jossa voi saavuttaa onnea, tyydytystä ja täyttymystä. Koska elämässä tulee aina olemaan esteitä, töyssyjä ja isojakin pudotuksia, ovat ne helpompi kohdata rakkaiden avulla ja päästä eteenpäin heidän tuellaan. Tahdon itsekin olla tukena ja turvana, kun minua siihen tarvitaan.

5. Mielenrauha

Saavuttaaksemme mielenrauhan ja tasapainon, on meidän opittava tunnistamaan stressitekijät elämässämme ja karsia ne pois. Miksi rasittaa itseämme, jos emme saavuta sillä mitään muuta kuin huonoa oloa ja ahdistusta?  Peilaan tätä omaan työskentelyyni; olen toiminut aivan liian pitkään niin, että aloitan tekemään asioita liian myöhään, jolloin aikarajat kolkuttelevat ja deadlinet paukkuvat. Silloin mielekäskin tekeminen muuttuu vain pakon alla suorittamiseksi. Tämä aiheuttaa stressiä myös ihmissuhteisiini, muutun ärtyisäksi ja hermostuneeksi liian stressin alla. Olen puolen vuoden sisään huomannut, kuinka tässäkin minua auttavat tavoitteet: kirjaan ylös tavoitteet, ja asetan aikarajat itselleni. Jos en pääse niihin, on minun etsittävä syyt ja korjattava haittaavat tekijät. Koen oloni levollisemmaksi, kun tiedän tehneeni työni hyvissä ajoin eikä minun tarvitse uhrata aikaa viimehetkien panikointiin iltaisin, vaan viettää nekin hetket ystävieni ja läheisten kanssa.

’’Jos elämässäsi on jotain, jota haluat enemmän, sinun tarvitsee vain selvittää sen syyt ja edesauttaa niiden toteutumista. Jos elämässäsi on jotain, mistä et pidä, sinun tarvitsee vain selvittää sen syyt ja pääset niistä eroon.’’

6. Terveys ja tarmokkuus

Terveys on oleellinen osa onnellisuutta. Arvostamme liian vähän omaa fyysistä hyvinvointimme, ennekuin jotain todella tapahtuu, mikä murentaa fyysisen rikkumattomuutemme. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi ovat voimavara, josta kanavoimme energian muuhun tekemiseen. Tracy kehottaakin luomaan itselleen ihannekuvan, siitä missä kunnossa on ja mitä on valmis tekemään sen saavuttaakseen. Minulla hyvinvointi merkitsee sitä, että koen oloni henkisesti ja fyysisesti voimakkaaksi. Välitän siitä, mitä syön ja mitkä ovat ravinnon vaikutukset kehooni. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ravinnon suhteen, mutta liikkuminen on ollut vielä liian satunnaista. En ole luonut mitään ihannekuvaa itsestäni, ja siksi liikkumisen suhteen on aina löytynyt jotain ’’parempaa tekemistä’’. Liikunta on ollut aiemmin minulle ’’jos nyt sattuu huvittamaan’’ tyyppistä toimintaa. Luettuani kirjan ymmärsin, mikä vaikutus tavoitteiden asettamisella hyvinvoinnin kannaltakin on. Arvostan hyötyliikuntaa, mutta nyt asetettuani itselleni tavoitteita liikunnan suhteen, liityin kuntosalille ja päätöstäni tulevat tukemaan personal trainerin neuvot. Olen asennoitunut uudella tavalla, ja uskon että motivaationi tulee lisääntymään yhä enemmän kun näen tuloksia, joita kohti työskentelen tavoitteellisesti.

7. Taloudellinen vapaus

Olen pohtinut taloudelliseen vapauteen pyrkimystä aiemminkin. Viimeaikoina minulla on herännyt mielenkiinto sijoittamiseen, mutta siinäkin olen vielä ajatusten tasossa. Kirjassa kehotetaankin laatimaan omat taloudelliset tavoitteet ja suunnitelmat sinne päästäkseen. Minulle raha ei ole koskaan ollut prioriteetti, mutta kuten Kim Kiyosakin on sanonut; ”Raha ei ehkä ole elämäsi tärkein asia, mutta se vaikuttaa kaikkeen, mikä on tärkeää.”

Asenteen merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa. Vaikka tiedostaisimme, mitkä tekijät vaikuttavat menestykseen, merkittää asenteemme onnistumisemme. Mielellä on mahtava voima, ja käytämmekin vain pienen prosentin aivokapasiteetistamme. Mielestäni seuraava lause kuvaa hyvin sitä, mikä merkitys on sillä, uskommeko todella tekemäämme:

’’Uskoitpa sitten, että pystyt tekemään jotain tai että et pysty, olet kummassakin tapauksessa oikeassa.’’


Ja viimeisenä lause, joka valaa uskoa itseeni sekä tavoitteisiini:

’’Uskon että minun on määrä menestyä elämässä, jatkan sitkeästi ponnisteluja tavoitteitani kohti välittämättä siitä, mitä matkalla tapahtuu. Mikään ei estä minua.’’

-Sp

Osuuskunta Millio

suvi@millio.fi

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!