Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä

Kirjoitettu 31.05.13
Esseen kirjoittaja: Aku Oikari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ja taas päästään tavoitteisiin. Tuntuu, että joka toinen kirja kertoo tai saa minut kirjoittamaan tavoitteista, päämääristä ja visiosta. Mutta sitä ei tosiaankaan voi välttää tässäkään kirjassa. Brian Tracy painottaa kirjassaan Menestys ja onnellinen elämä tavoitteiden tärkeyttä menestyksen avaimena. Tracy on tutkinut, että kaikki menestyneet ihmiset ovat tienneet tasan tarkkaan mitä he haluavat.

Ensin täytyy miettiä mitä oikeasti haluaa, minkälainen on juuri sinun ihanne-elämäsi? Luoda oma henkilökohtainen visio, murehtimatta siitä miten sinne voi päästä. Tracy kehottaakin, että pitää hahmotella elämästä mestariteos.

Toisena asiana täytyy hallita mieli. Täytyy asettaa mieli oikeaan asentoon, jotta pystyy ruveta toteuttamaan unelmiaan. Ensimmäiseksi täytyy muistaa, että elämä on rankkaa, se ei aina ole oikeudenmukaista. ”Life is cruel”, niin kuin monet laulavatkin. Toiseksi, jos haluat olla hyvä, sinun pitää harjoitella ja opiskella. Kaikki mitä sinusta tulee, riippuu vain ja ainoastaan sinusta itsestäsi ja valinnoistasi. Kolmantena ja Tracyn mielestä ehkä tärkeimpänä periaatteena on, että voit oppia kaiken, mitä sinun tarvitsee oppia saavuttaaksesi unelmasi. Meitä rajoittaa vain meidän päämme, eikä ympäristömme. Pitäisi siis muistaa aina legendaarinen: ”Mitä tekisin, jos en pelkäisi?”

Mieli on siis ihmisen pahin vastus. Sen kun selättää, ovat mahdollisuudet oikeastaan rajattomat. Sinun pitää osata alkaa hallita mieltä. Hallitse elämääsi, tähän tärkeimpänä keinona positiivisuus. Ymmärrä syy-seuraus-suhde. Kaikella tapahtumisella on syynsä ja kaikilla teoilla on seurauksensa. ”Jos elämässäsi on jotain, mistä et pidä, sinun tarvitsee vain selvittää sen syyt ja päästä niistä eroon”. Rupea uskomaan. Mitä syvemmin uskot asioihin, sen todennäköisemmin uskomistasi asioista tulee totta. Uskomisessa esille nousee taas kerran positiivinen suhtautuminen elämään ja sen kaikkiin koukeroihin. Optimisti osaa nähdä tilaisuudet, mistä tarttua kiinni menestykseen, kun taas pessimisti ei. Usko omaan itseesi on myös tärkeimpiä aseita mielen nujertamiseksi. Jos et usko itseesi, et pysty asettamaan tavoitteita tarpeeksi korkealle, etkä todellakaan rupea niitä toteuttamaan. Varsinkin muiden ihmisten sanomiset pitäisi osata antaa mennä toisesta korvasta ulos saman tien ja ottaa vaan negatiivisista sanomisista lisää virtaa itseensä, että minähän muuten hallitsen tämän ja harjoitella entistä kovemmin. ”Odotusten lain mukaan mistä tahansa mitä odotat varmasti, tulee itsensä toteuttava ennustus”. Odotukset liittyvät hyvin vahvasti uskomiseen, uskalla odottaa asioita positiivisesti ja luottavaisesti, niin pystyt ennustamaan omaa elämääsi. Vielä viimeisenä, koontina mielen voittoon tarvittavista aseista, on vastaavuuden laki. ”Ulkopuolinen maailma heijastaa sisäistä maailmaasi. Tämän lain mukaan voit nähdä, mitä sisälläsi tapahtuu, sen perusteella, mitä ympärilläsi tapahtuu”.

Kun mieli on nujerrettu ja asetettu oikeaan asentoon niin, ettei se ole enää esteenä millekään, ala tutkimaan itseäsi. Sinun pitää muodostaa itsestäsi minäkäsitys eli kuka minä oikein olen? Sinun on löydettävä voimavarasi, vahvuutesi ja heikkoutesi sisältäsi, jotta pystyt saamaan itsestäsi kaiken irti, mikä on mahdollista. Itsetunto nousee isoksi osaksi minäkäsitystä, se on koko minuuteni ydin. Kuinka arvokkaana pidät itseäsi ja kuinka paljon pidät itsestäsi ihmisenä? Sekä oma käsitys siitä, kuinka tehokas olet? Nämä asiat tukevat toisiaan ja vahvistavat itsetuntoa. Hyvän itsetunnon Tracy kiteyttääkin seuraavasti: ”Itsetunnon paras mittari on se, kuinka paljon pidät itsestäsi. Mitä enemmän pidät itsestäsi, sitä paremmin menestyt kaikessa, mihin paneudut. Mitä enemmän pidät itsestäsi, sitä enemmän sinulla on itseluottamusta, sitä myönteisempi on asennoitumisesi ja sitä terveempi, energisempi ja onnellisempi olet kaiken kaikkiaan.” Eli tässäkin kaikki lähtee mielestä, kun mieli on kunnossa, todennäköisesti pidät itsestäsi.

Kun mieli ja minäkuva ovat kunnossa, on aika siirtyä tavoitteisiin. ”Tärkein taitosi on kyky asettaa tavoitteita ja laatia suunnitelma niiden toteuttamiseksi”. Tracy jatkaakin vielä, että tavoitteet ovat saavutuksia varten tarvittavaa polttoainetta. Miten siis asettaa tavoitteita? Ensimmäiseksi tulee miettiä omia arvoja: Mitkä ovat elämäni viisi tärkeintä arvoa? Toisena tulee miettiä, mitkä ovat elämäni kolme tärkeintä tavoitetta? Mitä tekisin ja kuinka viettäisin aikani, jos saisin tänään kuulla, että minulla on 6 kuukautta elinaikaa? Mitä tekisin, jos voittaisin 5 miljoonaa? Mitä olen aina halunnut tehdä, mutten ole uskaltanut yrittää? Minkä tekemisestä nautin eniten? Ja viimeisenä kysymyksenä: mistä yhdestä suuresta asiasta uskaltaisin unelmoida, jos tietäisin, etten voi epäonnistua?

Vastaamalla edellä mainittuihin kysymyksiin, voit tehdä itsellesi henkilökohtaiset tavoitteet helposti. Seuraavaksi vielä täytyy tehdä suunnitelma niiden toteuttamiseksi. Laita tehtävät tärkeysjärjestykseen, pilko ne pieniksi paloiksi. Tee niin monta tehtävää, kunnes luettelossa on varmasti kaikki tavoitteen toteutumiseen tarvittavat tehtävät. Hio vielä suunnitelmaa ja visualisoi se mieleenpainuvaksi. Viimeisenä ja tärkeimpänä tekona, päätä jo etukäteen, ettet luovuta ikinä. Älä edes harkitse luovuttamista vaan koita jaksaa pinnistellä unelmiesi eteen päättäväisesti ja sitkeästi, sisua perkele!

Siinä lyhyesti ja ytimekkäästi (ehkä hieman liikaa referoiden), mitä menestyminen vaatii. Ja akatemiallahan tämä sama on jo kiteytetty oppimissopimukseen, liekö tästä kirjasta bongattu juttu? Ehkä luen tämän vielä uudestaan ennen ensi oppimissopimuksen tekoa ja suosittelen sitä muillekin, jotta siitäkin työkalusta saisi kaiken mahdollisen irti.

Aku Oikari / Osuuskunta Idealeka

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!