Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä

Kirjoitettu 28.02.16
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”On mahdotonta osua maaliin, jota ei näe. Et voi saavuttaa elämässäsi upeita asioita, ellei sinulla ole aavistustakaan siitä, mitä ne ovat. Sinun on tehtävä ensin itsellesi täysin selväksi, mitä oikein haluat. Kaikki suuret saavutukset alkavat siitä, että päätät, mitä todella haluat, ja omistaudut sitten täydestä sydämestäsi sen saavuttamiseen.”

 

Ylläoleva lainaus kyseessä olevasta Brian Tracyn kirjasta Menestys ja onnellinen elämä, on oikeastaan kiteytys siitä minkä asioiden parissa painiskelin kun sain meidän tiimin Allulta vinkin lukea tämä kirja. Ajankohta oli tammikuun loppupuoli ja vielä elin ”lomakrapulaa” ja mietin mitä hittoa haluan tehdä tänä keväänä. Takana oli ollut todella tuskainen syksy ja muutama projekti vain oli ollut, ja nekin sellaisia mihin ei ollut oikeastaan minkäänlaista poltetta ja intohimoa. Joten päätin sitten Allun vinkistä ottaa tämä kirja lukuun, sillä Allu kovasti tätä kehui. Toivoin että tästä kirjasta löydän selkeyttä ja apua tavoitteiden ja päämäärien löytämiseen. Ja niitä löysinkin. En ollut aikaisemmin lukenut yhtään kirjaa henkisestä kasvusta, joten yllätyinkin miten mukava kirjaa oli lukea. Aikaisemmin olen karttanut tätä kirjaosastoa. Mutta vaikka kirja hyvä olikin, täytyy myöntää että aikaa se vei lukea. Monesti tuli kirjaa lukiessa pysähdyttyä ja mietittyä omaa elämäänsä ja tulevaisuutta, että mitä haluaa tehdä ja missä menestyä, ja hyvä niin!

 

Niin menestyä. Sitä varmasti kaikki ihmiset haluavat ainakin alitajunnassa. Kirjan alussa heti lauotaan jo kovaa tekstiä, eli kerrotaan seitsemän menestyksen osatekijää, joihin voidaan sisällyttää kaikki, mitä menestyksestä ja onnellisuudesta on koskaan kirjoitettu. Ne sisältävät kaiken, mitä voisit koskaan haluta. Mikä tahansa seikka, jota pidät onnellisuutesi kannalta tärkeänä, voidaan sijoittaa yhteen seitsemästä luokasta. Avaan siis hiukan tähän näitä seitsemää huippu tärkeää osatekijää, jotka antavat osviittaa mahdollisista tavoitteista, jotka johtavat menestykseen.

 1. Mielenrauha – On keskeistä koko olemassaolollesi. Se on perusedellytys kaikesta muusta nauttimiselle. Ei voi tehdä toisia onnellisiksi, ellei ensin pysty tekemään itseä onnelliseksi. Onnellisuuden avain on siinä, että karsit elämästäsi kielteisyyttä tai stressiä synnyttävät asiat. Omassa olemuksessani tämä osio pisti ajattelemaan, että kielteisyyden karsiminen on yksi tärkeimmistä kehityskohteistani. Ja myös tuo avasi ajattelua, että ensin täytyy itse olla oikeasti onnellinen, että pystyy sitä tuottamaan muille ympärilleni.
 2. Terveys ja tarmokkuus – Kehosi pyrkii luonnostaan terveyteen. Jos henkisiä tai fyysisiä häiriöitä ei ole, se tuottaa energiaa vaivatta ja runsain mitoin.
 3. Ystävyys- ja rakkaussuhteet – Suhteet ihmisiin, joista sinä välität ja jotka välittävät sinusta. Ne ovat todellinen osoitus siitä, kuinka hyvin tulet toimeen ihmisenä. Persoonallisuutesi ydin ilmenee siinä, miten hyvin tulet toimeen lähimpiesi kanssa ja he sinun kanssasi.
 4. Taloudellinen vapaus – Yksilöllä on tarpeeksi rahaa, jottei hänen tarvitse kantaa siitä huolta kaiken aikaa, kuten useimmat ihmiset tekevät. Kaiken pahan alku ei ole raha, vaan sen puute. Taloudellisen vapauden saavuttaminen on yksi elämäsi tärkeimmistä tavoitteista ja velvollisuuksista. Tämän olen sisäistänyt jo selkäytimeen, sillä mielestäni elämää ei saa rajoittaa raha. Silloin olen epäonnistunut jos rajoittaa.
 5. Arvokkaat tavoitteet ja ihanteet – Ihmisen kenties syvin alitajuinen kannustin on tarve löytää elämälle tarkoitus ja päämäärä. Ollakseen todella onnellinen yksilö tarvitsee selkeän käsityksen elämänsä suunnasta. On sitouduttava johonkin itseään suurempaan. Voit olla onnellinen vasta silloin, kun etenet vähä vähältä kohti jotain sinulle todella tärkeää. Tämä asia on minulla pyörinyt mielessä koko viime syksyn ja tämän koko alkuvuoden.
 6. Itsetuntemus – Jotta pystyt huippusuorituksiin, sinun on tiedettävä, kuka olet ja miksi ajattelet ja tunnet niin kuin teet. Sinun on ymmärrettävä, mitkä tekijät ja vaikutteet ovat muovanneet persoonallisuuttasi varhaislapsuudesta lähtien. Sinun on tiedettävä, miksi reagoit ympärilläsi oleviin ihmisiin ja tilanteisiin juuri sillä tavalla kuin reagoit. Vasta sitten, kun ymmärrät ja hyväksyt itsesi, voit siirtyä eteenpäin muilla elämäsi alueilla.
 7. Itsensä toteuttaminen – Kun toteutat itseäsi, koet tulevasi kaikeksi siksi, miksi sinulla on eväitä tulla. Olet varma siitä, että olet matkalla kohti ihmisyytesi täydellistä toteuttamista.

 

Ihmismieli on kuin suuren tietokoneen keskusyksikkö. Alitajunta on sinun keskusyksikkösi. Kun haluat saavuttaa jonkin tavoitteen, tärkein tehtäväsi on ohjelmoida keskusyksikkösi uudestaan niin, että tapasi ajatella, tuntea ja uskoa vastaa täsmälleen sitä, mitä haluat kokea ja mistä haluat nauttia. Eli todella tärkeää on opetella hallitsemaan omaa mieltään. Se on valtava työkalu, jota ihmiset käyttävät aivan liian vähän. Käynkin läpi seuraavassa lyhyesti mielenhallinnan seitsemän lainalaisuutta, koska ne ovat onnellisuuden kannalta keskeisiä.

HALLINNAN LAKI: Hyvänolontunteesi on suorassa suhteessa siihen, missä määrin koet oman elämäsi olevan hallinnassasi. Kielteinen suhtautuminen itseesi on puolestaan suorassa suhteessa siihen, missä määrin koet olevasi kykenemätön hallitsemaan elämääsi tai olevasi jonkun ulkopuolisen voiman tai ihmisen armoilla. Oman elämäsi hallinta alkaa aina omista ajatuksistasi, sillä vain niitä pystyt hallitsemaan täydellisesti.

SYYN JA SEURAUKSEN LAKI: Lain mukaan sekä menestyksellä että epäonnistumisella on omat syynsä. Kaikki, mitä olet ja mitä sinusta tulee, on tulosta ajattelutavastasi. Jos muutat ajattelusi laatua, muutat myös elämäsi laatua. Niität, mitä kylvät. Saat elämässä aina sitä, mitä annat – ja sinä päätät, mitä itse annat. Tämä pistikin pohtimaan mitä minä itse annan ja annanko oikeita asioita. Kaikkeen, mitä olen elämässäni tehnyt, on syynsä ja niillä seurauksensa.

USKOMUSTEN LAKI: Mitä syvemmin uskot jonkin asian olevan totta, sitä todennäköisemmin siitä tulee sinulle totta. ”Et välttämättä usko, mitä näet, mutta näet mitä uskot.” Tämä iskostui syvälle mieleeni, sillä jos uskoo vakaasti unelmiinsa ja tekee töitä niiden eteen, niin mikään ei estä sinua. Mutta tärkeää on ensin uskoa. Jos et usko niin turha on tehdäkään.

ODOTUSTEN LAKI: Mistä tahansa, mitä odotat varmasti, tulee itsensä toteuttava ennustus. Eli et saa elämässäsi sitä, mitä haluat, vaan sitä, mitä odotat. Jos odotat heikkoa suoritusta ja häviötä, se varmasti tuleekin. Jos odotat voittoa ja loistavaa suoritusta, se todennäköisemmin tuleekin. Tämän asian olen huomaamattomasti ymmärtänyt jo pelatessani jääkiekkoa. Tulos oli mitä itse itseltään odotti.

VETOVOIMAN LAKI: Vedät poikkeuksetta puoleesi ihmisiä ja tilanteita, jotka ovat sopusoinnussa päällimmäisten ajatustesi kanssa. Samankaltaisuus vetää puoleensa. Onnelliset ihmiset vetävät puoleensa onnellisia ihmisiä ja valitettavasti myös negatiiviset negatiivisa ihmisiä. Ei ole vaikeaa olla samastumatta tähän kirjan ajatukseen.

VASTAAVUUDEN LAKI: Olet sisältä se, miltä ulospäin näytät. Ulkoinen maailmasi vastaa sisäistä ajatus- ja tunnemaailmaasi. Ulkopuolinen maailmasi heijastaa sisäistä maailmaasi.

MIELIKUVIEN TOTEUTTAMISEN LAKI: Ajatukset toteuttavat itseään. Ajatukset ovat asioita. Ne alkavat elää omaa elämäänsä. Toimit tavalla, joka on johdonmukainen päällimmäisten ajatustesi kanssa. Lopulta sinusta tulee se, mitä ajattelet. Jos muutat ajatteluasi, voit muuttaa elämääsi.

 

Seuraavaksi aion käsitellä tavoitteita. Niitä mitä minä suurimpana asiana etsin tästä kirjasta. Halusin löytää vinkkejä siihen, miten löydän itseäni innostavat tavoitteet ja kuinka voin saavuttaa ne. Kirjaa lukiessa mieleeni tuli jo selkeitä tavoitteita, joita haluan elämässäni saavuttaa. Haluankin tähän reflektioon esitellä kirjasta löytyneen 12-vaiheisen tavoitteiden saavuttamisen prosessin.

 1. Halu – sytytä sisimpääsi, kiihkeä polttava halu tavoitteeseen.
 2. Usko – Lujita uskoasi. Usko täydellisesti siihen, että ansaitset tavoitteen ja että se toteutuu, kun olet siihen valmis.
 3. Kirjoita tavoitteesi muistiin – Kun kirjoitat tavoitteesi paperille, kiteytät ja konkretisoit sen. Ole ehdottoman varma siitä, mitä tarkkaan ottaen haluat.
 4. Määritä, kuinka hyödyt tavoitteesi saavuttamisesta – Ne ovat polttoainetta tavoitteen saavuttamiseen. Vastaukset kysymykseen ”miksi” ovat voimia, jotka vahvistavat haluasi ja vievät sinua eteenpäin.
 5. Analysoi lähtötilannettasi – Lähtökohdan määrittäminen antaa sinulle perustiedot, joita vasten voit mitata edistymistäsi. Mitä selvemmin tiedät, mistä lähdet ja mihin olet menossa, sitä todennäköisemmin päädyt sinne, minne haluat.
 6. Aseta määräaika – Kun asetat jollekin konkreettiselle tavoitteelle määräajan, ohjelmoit sen mieleesi ja panet alitajuntasi töihin, mikä varmistaa, että saavutat tavoitteesi. Jos et onnistu määräaikaan mennessä, yksinkertaisesti aseta vain uusi määräaika. Tavoitteen saavuttamatta jättäminen tarkoittaa vain sitä, että et ole vielä valmis saavuttamaan sitä.
 7. Tunnista tielläsi olevat esteet – Suuren menestyksen tiellä on aina suuria esteitä. Matkalla on myös pieniä esteitä, mutta aina yksi suuri este. Keskity ensiksi suurimman esteen voittamiseen.
 8. Selvitä, mitä lisätietoja tarvitset – Opi, mitä sinun tarvitsee tietää, jotta voit saavuttaa haluamasi ja mistä löydät ne tiedot.
 9. Selvitä, keiden ihmisten myötävaikutusta tarvitset – Laadi luettelo kaikista niistä ihmisistä, joiden apua ja yhteistyötä tarvitset.
 10. Laadi suunnitelma – Kirjoita seikkaperäisesti, mitä haluat, milloin haluat sen, miksi haluat sen ja mistä lähdet liikkeelle. Tee luettelo voitettavista esteistä, tarvitsemistasi tiedoista sekä ihmisistä, joiden apua tarvitset.
 11. Visualisoi – Muodosta selkeä mielikuva tavoitteestasi ikään kuin se olisi jo toteutunut. Saat mitä näet!
 12. Ole sitkeä – Päätä jo etukäteen, ettet luovuta ikinä. Päätä, että jatkat eteenpäin, tapahtui mitä tapahtui.

Siinäpä oli siis lyhyesti kiteytettynä nuo tavoitteen saavuttamisen vaiheet. Kun lähden omia tavoitteitani toteuttamaan, täytyy muistaa IBM- perustajan Thomas J. Watsonin sanat: ”Haluatko menestyä? Jos haluat, epäonnistu kaksi kertaa useammin kuin ennen. Menestys onkin epäonnen kääntöpuoli.” Sekä Henry Fordin sanat: ”Epäonnistuminen on vain yksi tilaisuus aloittaa kaikki alusta entistä älykkäämmin.” Ei saa pelätä virheitä mitä matkalla tulee vaan oppia niistä ja uskoa omiin unelmiin, kuten kohdassa 12 sanotaan.

 

Tässä oli siis suurimmat minulle tärkeät asiat kirjasta. Haluankin ottaa jatkossa nämä asiat esiin aika ajoin ja palautella asioita mieleen. Kirja ei ollut helpoin lukea, mutta kun siihen käytti aikaa, niin siitä sai todella paljon irti. Tavoitteiden saavuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja sellaista, että ne tuosta vaan saavutetaan. Tavoitteen voivat olla pelottaviakin mutta kuten kirjassa sanotaan ”Rohkea ihminen ei ole se, joka ei pelkää, vaan se, joka toimii peloistaan huolimatta.” Päätin, että minusta tulee rohkea ihminen, sillä haluan saavuttaa omat unelmani. Loppuun laitan vielä kolme asiaa, jotka täytyy muistaa kun etsii ”hyvää elämää”.

 1. ELÄMÄ ON RANKKAA – Jos hyväksyt tämän, elämä muuttuu hiukkasen helpommaksi, sillä silloin et kärsi niin paljon turhautumisen ja epäoikeudenmukaisuuden tunteesta.
 2. KAIKKI SE, MITÄ OLET TAI MITÄ SINUSTA TULEE, RIIPPUU SINUSTA ITSESTÄSI
 3. VOIT OPPIA KAIKEN, MITÄ SINUN TARVITSEE OPPIA TULLAKSESI, MIKSI HALUAT, JA SAAVUTTAAKSESI, MITÄ HALUAT

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!