Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä

Kirjoitettu 27.01.13
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä on luultavasti kolahtavin kirja, jonka olen koskaan lukenut. Ko kirja on omalta osaltaan tukenut Elämä kuntoon –projektiani, johon sisältyy fyysisen kunnon lisäksi myös henkinen kasvu. Kirjan innoittamana asetin itselleni kevääksi selkeät tavoitteet, joihin tähtään. Listaan seuraavassa muutamia kirjasta saamistani kopeista (todellisuudessa niitä on vielä paljon enemmänkin!)

 

”On mahdotonta osua maaliin, jota ei näe”

Aloitin viime syksynä Elämä kuntoon –projektini, minulla ei kuitenkaan ollut selkeää päämäärää. Jaksoin ahertaa parisen viikkoa, kunnes sain flunssan, jonka jälkeen oli liian helppo jäädä paikoilleen ja palata entiseen elämäntyyliini; en urheillut, söin mitä sattui ja kadotin hyvän asenteeni. Tracyn innoittamana aloitin projektini kuitenkin tämän vuoden alussa uudelleen – erona edelliseen, että tällä kertaa asetin itselleni selkeät tavoitteet, joita kohti pyrin. Tracyn kirjasta käy ilmi ettei koskaan voi korostaa liikaa kuinka tärkeää on asettaa itselleen tavoitteita. Ne ovat käytännössä katsoen elämän tärkein asia, sillä ne ohjaavat elämää siihen suuntaan, johon haluaa kulkea. Jos ne eivät ole selvillä, on mahdotonta kehittää itseään haluaamansa suuntaan. ”Et voi saavuttaa elämässäsi upeita asioita, ellei sinulla ole aavistustakaan siitä, mitä ne ovat.” Tracyn sanat kolahtivat ja niistä motivoituneena asetinkin itselleni tavoitteita kevääksi jokaiselle elämän osa-alueelle.

”Älä kerro muille mitä aiot tehdä, näytä heille”, tästä johtuen en rupea tavoitteitani tähän listaamaan, olen kertonut niistä parille ihmisille ja se riittää minulle. Tärkeintä on, että tiedän itse mitä haluan. Tiedän ihmisiä, jotka puhuvat ja puhuvat mutta eivät koskaan tee mitään. Olenkin oppinut, että ihmiset voivat sanoa mitä tahansa mutta silti teoillaan osoittaa jotain aivan muuta; Uskon siis tekoihin, en sanoihin.

 

”Ihminen voi saavuttaa mitä tahansa mitä, jos hänellä on vain tarpeeksi suuri miksi.”

Tracy kirjoittaa, että muutoksen ensimmäinen edellytys on halu muuttua. Kukaan ei voi muuttaa toista vaan muutoksen on lähdettävä aina itsestään. Mistä sitten löydämme halun muuttua? Henry Fordin sanoin: voimme saavuttaa mitä tahansa mitä jos löydämme tarpeeksi suuren miksi. Kaikki lähtee siis motivaation löytämisestä. Meidän tulee löytää joku konkreettinen syy miksi tehdä jotain. Minulla oli syksyllä vaikeuksia lukea kirjoja. Muutaman kirjan luettuani kuitenkin löysin syyni: halun kehittyä. Kirjojen lukeminen ei ole sen jälkeen tuottanut minulle ongelmaa. En enää lue kirjapisteitä vaan itseäni ja omaa kehittymistäni varten. Tämän vuoksi tuntuukin oudolta, että toiset stressaavat pisteistä ja tuntuvat lukevan nimenomaan niitä varten. He eivät ole vielä löytäneet motivaattorikseen muuta kuin kirjapisteet, jotka kaikilla on oltava; ei kovin hyvä syy lukea. Akatemian tarkoitus on nimenomaan kehittää itseämme: saa itse päättää mitä lukee, milloin lukee ja miksi lukee – toisinsanoen saa itse päättää missä haluaa kehittyä! Emme lue pakollista tenttiä tai pääsykoetta varten – luemme elämää varten. Siihen ei ole olemassa yhtä koetta, joka läpäistään tai ei. Kyseessä ovat omat elämämme, joista kukaan ei anna arvosanaa eikä kukaan kerro mikä meni pieleen. On täysin itsestämme kiinni otammeko vastaan mahdollisuuden kehittyä vai emme. Ei ole väliä, missä tilanteessa olemme nyt – vain se on tärkeää mihin haluamme päästä.

 

”Älä koskaan valita, älä koskaan selitä.”

Olin ennen melko negatiivinen ihminen. Löysin aina jotain valittamisen aihetta ja usein ystäväni kanssa valitimmekin vain tavan vuoksi. Jossain vaiheessa aloimme kiinnittää huomiota siihen kuinka paljon valitimme ja koetimmekin tietoisesti välttää tuota tapaa. Se oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Tämä parisen vuotta kestänyt seuranta on ollut yllättävän haasteellista. Tutustuessani uusiin ihmisiin olen törmännyt samanlaisiin tapa-valittajiin kuin itse aiemmin olin. Valittamiseen on niin helppo lähteä mukaan, että pitkälle edennyt prosessini on kärsinyt ajoittain ja olen löytänyt itseni jälleen tuosta niin tutusta valittamisen pyörästä. Olen huomannut, että kun koettaa muuttaa itsessään jotain ”vikaa” kiinnittää enemmän huomioita samoihin asioihin myös ympärillään olevissa ihmisissä. Mitä enemmän huomaan näitä ”vikoja” ympärilläni, sitä enemmän koetan tietoisesti muuttaa itseäni niistä pois. Tracy kirjoittaa, että siinä missä tapa-valittajat löytävät joka asiasta jotain valitettavaa, toiset eivät valita koskaan. Heidän eteensä voi osua minkälainen ongelma tahansa mutta he eivät valita. Heillä on kaksi tapaa suhtautua edessä oleviin haasteisiin: (1) jos ongelmalle on tehtävissä jotain, he ryhtyvät ripeästi toimeen, tai (2) jos mitään ei ole tehtävissä, he toteavat: ”mitään ei ole tehtävissä, joten asia on vain kestettävä”. Tällaiseen päämäärään minäkin pyrin – hitaasti mutta varmasti.

Siinä missä valittaminen voi olla tapa reagoida kaikkeen, selittäminen on puolustuskeino. Sillä koetetaan perustella toisille – mutta ennen kaikkea itselleen miksi on tehnyt/ei ole tehnyt jotain. Selittäminen juontuu epävarmuudesta. Jos joku kyseenalaistaa tekojamme, alamme vaistomaisesti keksiä sille syytä. Itsevarmat ihmiset eivät koskaan selitä tekojaan vaan antavat tekojensa puhua puolestaan. Olen monesti itsekin huomannut selittäväni tekojani. Nyt kun olen alkanut kiinnittää asiaan huomiota, olen todennut, että selittäminen on tarpeetonta. Olen oppinut etten ole vastuussa kenellekään eikä minun tarvitse selittää jokaista tekoani; voin antaa tekojeni puhua puolestaan.

 

”Et opi mitään, kun suusi on auki”

Tracy selittää edellä mainittua seuraavasti: kun puhut, et kuule mitään mitä et jo entuudestaan tiedä mutta kuunnellessasi muita voit oppia jotain uutta. Huomasin tämän taidon merkityksen erityisesti, kun päätimme tuotteistaa Million palvelut ja jakauduimme pieniin ryhmiin. Tarkoituksemme oli dialogin avulla tuotteistaa palvelumme, ryhmämme aihe oli myynti ja markkinointi. Emme itse tienneet aiheesta paljoakaan, joten dialogista oli tiedossa melkoista paskanjauhantaa. Ryhmässämme oli ristipölyttäjämme Steve, jonka vuoksi aluksi panikoin vieläkin enemmän, koska meidän tulisi käydä koko dialogi englanniksi – ihan kuin se ei muutenkin olisi ollut haastavaa. Keskustelumme kuitenkin vaihtui Million palveluista myyntiin. Steve kertoi meille paljon omia kokemuksiaan ja omia koppejaan mikä toimii ja mikä ei. Vaikka emme saaneet varsinaiseen aiheeseen liittyen mitään tehtyä, opimme paljon enemmän kuin mitä olisimme dialogissamme voineet myynnistä oppia – ja kaikki vain kuuntelemalla!

 

”Valinta on sinun. Niin kuin on aina ollut.”

Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, meillä kaikilla on aina ollut mahdollisuus muuttaa itseämme. Kaikki on itsestämme kiinni. Kaikki syyt, miksi emme voisi tehdä jotain – ovat itse keksiämme syitä. Ihminen voi tehdä mitä tahansa kunhan haluaa sitä tarpeeksi paljon. Olen joutunut tekemään elämäni aikana monia valintoja, kaikki tulevaisuuttani ajatellen. Jokapäiväisestä ”mitähän tänään söisin” -valinnasta aina koulupaikan valintaan; kaikki ovat valintoja, joita olen joutunut elämäni aikana miettimään. Yksi suurimmista valinnan hetkistäni oli viime kesänä, kun pohdin olenko valmis lähtemään Tiimiakatemialle vai en. Olin kauhusta kankeana, kun ilmoitin ottavani opiskelupaikan vastaan. Syy päätökselleni oli, että käyn kokeilemassa ja jos paikka ei tunnu omaltani voin aina hakea jonnekin muualle – en häviäisi mitään. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien olin kuitenkin varma, että tämä on juuri se minun paikkani. Kesällä tekemäni valinta osottautui luultavasti elämäni parhaaksi!

Luettuani Tracyn kirjan ja pohdiskellessani elämääni, olen alkanut uskoa kohtaloon ja siihen, että jokaisella valinnalla on tarkoituksensa. Uskon, että jokainen valinta on tarkoitus tehdä juuri niin kuin sen teemme. Jos valinta osoittautuu hyväksi, voimme iloita sen johdosta, jos valinta osoittautuu jollain tapaa huonoksi, voimme ottaa sen oppina. Ei ole olemassa vääriä valintoja, sillä päätöshetkellä valinta on tuntunut oikealta. Ainut mikä voi olla väärä, on asennoitumisemme ratkaisua kohtaan. Epämiellyttävän ratkaisun sattuessa kohdallemme, meillä on kaksi vaihtoehtoa: voimme katkeroitua tai ottaa asiasta opiksemme. On meistä itsestämme kiinni, miltä maailmamme näyttää. Itse olen päättänyt valita positiivisen asenteen; how about you? ”Valinta on sinun. Niin kuin on aina ollut.”

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!