Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä

Kirjoitettu 03.04.13
Esseen kirjoittaja: Tiia-Tuulia Järvinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaikki on itsestä kiinni. Mitä ikinä haluaa, mihin ikinä ryhtyy. Lopulta kaikki mitä haluat elämältä itsellesi ja miksikä itse haluaa kasvaa, on vain ja ainoastaan kiinni sinusta itsestäsi eikä kenestäkään muusta. Vaikka kuinka tutulta tämä sanoma kuulostaakaan, takoo Brian Tracy sen kirjassaan Menestys ja onnellinen elämä päähäsi niin kovaa, ettei muuta totuutta ole koskaan ennen ollutkaan.

Nimensä mukaan keinoja onnelliseen ja menestyksekkääseen elämään antava kirja toimii varmasti sytykkeenä monelle, Tracyn hehkuttavan kirjoitustyylin siivittämänä. Vaikka itselleni tämä jenkkihype -tyyli tuntui hieman yliampuvalta, on pakko myöntää kirjainten takaa paistavan pääsanoman olevan oikeassa. Sen lisäksi kirjassa oli paljon pohtimisen arvoista asiaa muunmuassa syyllistämisestä, palautteen annosta kuin myös anteeksiantamisesta, haluaisin keskittyä tällä hetkellä itseäni enimmiten koskevaan aiheeseen, nimittäin tavoitteisiin.

Tracyn mukaan tavoitteet ovat tärkeässä osassa haluamansa saavuttamisessa. Niitä tulisi tehdä jokaiselle elämän osa-alueelle, ja niiden luomiseen oli esitelty kirjassa 12-vaiheinen järjestelmä. Ensimmäisenä ohjeena Tracy neuvoo sytyttämään sisäisen halunsa. Tämä on mielestäni tavoitteiden asettamiselle tärkein ohje, sillä ilman todellista halua tai uskoa asettamaansa tavoitetta kohtaan ei pysty sitä täysin saavuttamaan. Olemme puhuneet tiimimme kanssa tavoitteista, ja asettaneetkin niitä, mutta mielestäni aivan liian huolimattomasti. Esimerkiksi kuukausittainen tulostavoite asetettiin (näin kärjistetysti) vain lukuja heittelemällä ja kaikilta kysyttiin vain, sopiiko. Asiaa ei mietitty yhdessä, eikä tarkkoja suunnitelmia tavoitteen saavuttamiseksi tehty. Luvut eivät olleet realistisia, eikä tämän tavoitteen saavuttamiseksi löytynyt tarpeeksi sisäistä paloa.

Näin suuren tiimin kanssa on tietenkin vaikeampi tehdä sellaisia yhteisiä tavoitteita, joihin aivan jokaiselta löytyisi se suurin tahto. Tämä olisi kuitenkin suunta mihin tulisi pyrkiä. Tavoitteet tulee tehdä yhdessä tarkasti pohtien, eikä jokaisen tavoitteen tarvitse liittyä myyntituloksiin, vaan vaikkapa tiimiyrityksen yhteishengen kehittämiseen. Kun koko porukalta löytyy tarpeeksi halua ja luottoa yhteisiin tavoitteisiin, voi vasta sitten siirtyä seuraaviin kohtiin niiden asettamisessa.

Itselläni on ollut vielä hankaluuksia suhtautua tavoitteisiimme niin täysillä kuin voisin, sillä varsinkin tämän kevään aikana oma keskittymiseni ja omat tavoitteeni ovat olleet melkeinpä täysin voimistelussa. Uskon kuitenkin, että minulle on suurta hyötyä tulevaisuudessa tavoitteiden asettamisessa ja niihin suuntaamisessa yli kolmentoista vuoden kilpaurastani. Kun tavoitteet luodaan ja niihin sitoutuu koko joukkue, ei ole ollut epäilystäkään eikö niiden eteen tehtäsi töitä – ja lopulta saavutettaisi niitä. Kyse on tässä tapauksessa ehdottomasti siitä suuresta tahdosta, joka näkyy selkeästi lävitse tavoitteita kohti mentäessä.

En ole vielä selventänyt omia tavoitteitani akatemian puitteissa, mutta kun löydän oikean suunnan ja sen mihin olen tähtäämässä, tiedän pystyväni luomaan sellaiset tavoitteet joihin minulla riittää tahtoa sekä kykyä edetä niiden saavuttamista kohti. Toivon myös, että löydämme tiimimme kanssa yhteiset tavoitteet joihin kaikki uskomme. Niitä kautta voimme lähteä kapuamaan kohti menestystä, joka on vain meistä itsestämme kiinni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!