Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys ja onnellinen elämä – Brian Tracy

Kirjoitettu 19.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestys ja onnellinen elämä
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

Menestys ja onnellinen elämä - Brian Tracy, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Huhhuh mikä eepos. Tähän mennessä heittämällä paras kirja, jonka olen lukenut. Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä – kirja oli minulle ihanteellisin kirja tähän väliin. Kirjassa käydään erittäin laajasti kaikkia omaan henkilökohtaiseen elämään liittyviä seikkoja, kuinka parantaa omaa kokonaisvaltaista toimivuutta ja ylipäätään sellaisia asioita, jotka tulee ottaa huomioon työskennellessä ja omassa yksityiselämässä.

Itse kirjan lukuun minulta kului erittäin paljon aikaa. Kirja käsitteli asioita, joita on hyvä hetkeksi pysähtyä miettimään ja laatia samalla oman elämän pääsuunnitelma, jonka avulla lopuksi saavutetaan omat tavoitteet ja onnellinen elämä.

 

Kirjassa ensimmäiseksi nousi ilmoille 7 menetyksen osatekijää, joita haluan peilata omaan toimintaan sekä työssä että vapaa-aikana. Näiden osatekijöiden avulla pystyn parantamaan jokaista oman elämäni osa-aluetta ihmissuhteista omaan onnellisuuteen ja sen ylläpitoon.

 

 1. Mielenrauha

  Jotta pystytään saavuttamaan täydellinen oman elämän mielenrauha, on elämän oltava täysin tasapainossa. Tämä tarkoittaa kaikkien stressaavien ja huonojen asioiden puntarointia ja karsimista omasta elämästä. Miksi kuluttaa omaa kallisarvoista aikaa johonkin jonninjoutavaan, joka ei pitkällä aikavälillä johda mihinkään? Tällä hetkellä voisin sanoa, että minun elämäni ei ole täysin tasapainossa. Kulutan omaa aikaani aivan liian paljon sellaisiin asioihin, jotka stressaavat minua huonolla tavalla ja nakertavat työpanostani kaikesta muusta toiminnastani. Ennen tämän kirjan lukua en edes ajatellut karsivani tällaisia paheita pois elämästäni. En ajatellut asioita niin pitkälle. Nyt, kun olen niinsanotusti ”viisaampi”, olen kokeillut olla hetken tekemättä sellaisia asioita, jotka tuottavat paljon stressiä minulle. Olen huomannut olevani ystävällisempi ja paljon onnellisempi. Kirja on siis selvästi muuttanut minun kokonaisvaltaista toimintaani. Voisin jopa sanoa, että nään asiat aivan eri tavalla, millaisina näin samaiset asiat esimerkiksi pari vuotta sitten.

   

 2. Terveys ja tarmokkuus

  Kirjassa Tracy kehottaa luomaan oman ihannekuvan, missä kunnossa ja mitä on valmis tekemään sen saavuttamiseen. Loin tämän kohdan perusteella itselleni fyysisen ihannekuvan. Pyrin pitämään huolta terveellisemmästä elämäntavasta, johon kuuluu esimerkiksi lenkillä käyminen sekä salilla käynti. Tähän mennessä olen pystynyt vaihtelevasti toteuttamaan näitä tavoitteita saavuttaakseni ihannekuvani, mutta selvästi en ole tarpeeksi vannoutunut sille. Pitkällä aikavälillä ennemmin tai myöhemmin on tullut joitakin pieniä esteitä tai hidasteita, jotka olen alitajuntaisesti laittanut tavoitteideni edelle. Tällöin ihannekuva on siirtynyt kauemmaksi.

  Elämässäni on viimeisen vuoden aikana tapahtunut erittäin paljon muutoksia, ja tunnen, että tarvitsen aikaa täydelliselle muutokselle jollain tietyllä alueella. Olen kuitenkin hyvin optimistinen fyysisen ihannekuvani saavuttamisessa. On vain puserrettava tarmokkaasti kohti ihannekuvaani pienistä esteistä huolimatta. Tähän muutamista kirjoista saadut kopit ovat antaneet minulle todella hyvät puitteet näiden saavuttamiseksi. Tässä kirjassa puhutaan hyvin paljon tavoitteiden laatimisesta, niin pitkällä kuin lyhyelläkin aikavälillä. Tämä on ehkäpä se minun kompastuskiveni. En ole koskaan laatinut sen kummempia fyysisia tavoitteita itselleni, jotta voisin koko ajan mitata, miten paljon olen kulkenut kohti fyysistä ihannekuvaani. Nyt on aika tehdä siihen muutos. Luon itselleni oman fyysisen ihannekuvani, millä tasolla haluaisin olla. Sen jälkeen pilkon tämän pienempiin tavoitteisiin, jopa viikottaisiin tavoitteisiin. Tämän avulla voin ainakin olla varmempi tavoitteideni saavuttamisen suhteen. Kaikki on mahdollista, jos siihen uskoo tarpeeksi!

   

 3. Ystävyys- ja rakkaussuhteet

  Kirjan mukaan persoonallisuuden ydin ilmenee siinä, miten hyvin tulen toimeen lähimmäisteni kanssa. Kun peilaan tätä suoraan omaan henkilökohtaiseen elämääni, tulee mieleen väistämättä, että en ole kuluttanut aikaani perheeni kanssa niin paljon, mitä olisin halunnut. Tähän aion myös tehdä muutoksen. Pyrin käyttämään enemmän aikaani perheeni kanssa. Tähän mennessä vanhempieni kanssa keskustelu on ollut ehkä vähän liikaa rajoittunutta. Hieman erilainen huumorintaju sekä erilainen ajatusmaailma ei ainakaan edesauta samanlaisten asioiden läpikäymistä. Äidin puolelta Unkari-Ukraina-akselilla puhutaan hyvinkin paljon päälle. Itse tällaista en harrasta, mutta raivostun hyvin nopeasti, kun ihmiset puhuvat toistensa päälle. Tietyssä vaiheessa, en enää ajattele pääasiallisesti itse asiaa, vaan kiinnitän kokoajan huomiota siihen, kuinka muut puhuvat toistensa päälle. Hetken päästä alan itsekin puhua tällä tavalla. Tämän kirjan avulla sain sellaisia ajatuksia päähäni, jotka selvittivät hiukan tätäkin pääni sisällä käytävää dilemmaa. On vain oltava pitkäjänteinen ja olla ainakin edistämättä dialogin menemistä tälle osa-alueelle. Jollakin hauskalla tavalla haluaisin hieman haastaa itseäni ja laittaa itseni tilanteeseen, jossa kaikki puhuvat toistensa päälle. Haluaisin mitata, onko käyttäytymiseni oikeasti samalla tasolla kuin ajatukseni.

  Yksi elämän tärkeimmistä päämääristä on inhimillisen ympäristön luominen, jossa voi saavuttaa onnea, tyydytystä ja täyttymystä. Tähän pyrin pääsemään ensimmäiseksi perheeni kesken. Saan aina perheeltäni kuitenkin voimaa puristaa ja pinnistellä eteenpäin, joten nämä kaikki pienemmät asiat ovat vain hidasteita, pikkukumpuja. Nämä esteet poistamalla parannan sekä läheisieni että omaa onnellisuutta.

   

 4. Taloudellinen vapaus

  Kirjassa kehotetaan laatimaan omat taloudelliset tavoitteet ja suunnitelma miten sinne päästään. Tähän mennessä en ole itse kerinnyt laatimaan moisia. Kuitenkin, kirjan kautta tavoitteiden asettamisen tärkeys nousi oleellisesti pinnalle, joten tulen tekemään myös henkilökohtaiset taloudelliset tavoitteeni. Taloudellinen vapaus on myös minun yksi unelmista, jonne aion vielä päästä kun vain olen löytänyt oikeat ainekset siihen.

   

 5. Arvokkaat tavoitteet ja ihanteet

  Mitä olen tehnyt kun olen ollut onnellisin? Hyvä kysymys, jota en myöskään ole ajattelut sen kummemmin. Tähän vastauksena löysin nopeasti viisi vastausta: ollut kavereideni kanssa, pelannut jalkapalloa, rullalautaillut, friistailannut sekä huomatessani eron käydessä salilla. Näistä viidestä kohdasta olen saanut eniten nautintoa elämässäni. Näillä keinoilla olen pystynyt muuttamaan oman olotilani hyvinkin usein huonosta ja stressaantuneesta hyvinkin onnelliseen. Nämä myös toimivat erilaisina pakokeinoina, jolloin ei tarvitse välttämättä pinnistellä ajatuksien kanssa niin paljoa, vaan pystyy ottamaan yksinkertaisesti rennosti.

   

 6. Itsetuntemus

  Tämä kohta kirjassa oli hyvin mielenkiintoinen. Siinä palataan takaisin perimmäisiin kysymyksiin: kuka minä olen, miksi ajattelen ja tunnen näin? Itsetuntemus on ehkä suurimmassa osassa oman elämäni ja tulevaisuuteni kehittämisessä. Se joko vaikuttaa positiivisesti tai hidastavasti omaan toimintaani. Kun pystyn löytämään oman elämäni tasapainon, pystyn hyväksymään itseni, tapahtui joko hyvää tai huonoa. Kun pystyn hyväksymään itseni jokaisessa tilanteessa ja tilanteen jälkeen, pystyn helposti siirtymään elämässäni eteenpäin. Minun mielestäni itsetuntemus on erittäin suuressa osassa myös omassa arjessani sekä unelmieni saavuttamisessa.

   

 7. Itsensätoteuttaminen

  Kun toteutan itseäni, pystyn helposti huomaamaan, kuinka lähes jokainen asia on mahdollista, mitä teen. On vain uskottava itseensä sekä tehdä ajatuksista totta. Pelkkä ajattelu paremmasta ei riitä, vain on ruvettava konkreettisesti tekemään asioita. Tällä hetkellä voisin sanoa opillisesta näkökulmasta, että toteutan itseäni. Olen itse aina halunnut opiskella sitä, mitä tällä hetkellä opiskelen. Tämä opinahjo edesauttaa unelmieni saavuttamisessa. Tässä ilmiselvästi toteutan itseäni. Tämän opillisen puolen lisäksi minun on ryhdyttävä enemmän toteuttamaan itseäni myös muissa elämän osa-alueissa. Olen pystynyt muovautumaan omasta näkökulmastani sinne suuntaan, minne olen halunnutkin. Viimeisen vuoden sisällä on tapahtunut eniten muutoksia. Kun olen ryhtynyt kokeilemaan aivan uusia asioita minulle, kuten kirjojen lukeminen, olen löytänyt aivan uudenlaisen näkökulman ja erilaisen tavan pohtia omaa elämääni.

   

 

”Suunnittelematta jättäminen on epäonnistumisen suunnittelua”

 

 

Ihminen pystyy muuttumaan, mikäli itse siihen uskoo vakaasti ja palaa halusta toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Kirjassaan Tracy kehottaa tutkistelemaan hieman itseään ja ajattelemaan petrausta tarvittavia osa-alueita. Esimerkiksi ihmissuhteista. Mikä on todella se tärkein tavoite dialogissakin ja henkilökohtaisessa kommunikaatiossa muiden ihmisten kanssa? Itse aina ideoidessa olen tupannut sivuuttamaan toisten ideoita oman idean sijaan. Olen kokenut, että oma ideani on ollut juuri se ainoa oikea ratkaisu, jolla tästä tilanteesta selvitään. Tähän olen ehkä tiuskaissut vielä hyvin epäkannustavasti muiden ideoiden heittäjille, kuinka heidän ideat ei millään toimisi. Itse en ole kiinnittänyt sellaisiin seikkoihin huomiota, ennen tätä kirjaa. Oman mielipiteen pitkittäminen lisää värikästä ja idearikasta aikaa dialogissa ja muussakin keskustelussa. Ja en suinkaan halua olla sellainen ihminen, joka kokee muiden tilapäiset ratkaisut olevan jollakin tasolla huonompia kuin minun omani. Tähän minulla on mielestäni vielä hiukan petrattavaa, vaikkakin olen parantanut jo toimintaani roimasti, kirjojen avulla. Tracy kehottaa ajattelemaan itseään sellaisena ihmisenä, joka haluaisit olla, ei sellaisena, joka olet nyt. Tällä tavalla pystyn tekemään pienillä teoilla sen lopullisen muutoksen suuntaan, johon itse haluan muutoksen. Olen huomannut jo onnekseni, että tämä alkaa pikkuhiljaa täyttymään osaltani. Matkaa on vielä jäljellä, mutta siemenet on jo kynnetty itämään.

Toinen dialogin olennainen seikka suuremman kokonaisuuden hahmottaminen. Asioita läpikäydessä itse asiat riitelevät, ei suinkaan ihmiset. Muiden ihmisten mielipiteitä huomioon ottaessa täytyy muistaa kokonaiskuva. On muistettava suuremmat kysymykset: ”Mitä minä todella haluan tehdä?” ja ”Mikä tekisi minut onnelliseksi?”. Jonninjoutava riitely asioiden vuoksi vain stressaa ja kuluttaa ihmisiä erittäin negatiivisella tavalla. On hyvä olla unohtamatta kokonaiskuvaa, mihin erilaiset päätökset voivat viedä minut ja millä tavalla se vaikuttaa muihin kanssakävijöihin. Minulla suurena haasteena näkisin asioiden ja ihmisten mielipiteiden erottamisen. Joskus menee niinsanotusti tunteisiin, kun otan asiat sekä saadun palautteen mahdollisesti jostain toiminnasta liian henkilökohtaisesti. On vain pystyttävä myöntämään oma tarve parannukseen ja kehitykseen.

 

 

”Jos pakko on keksimisen äiti, näyttää kipu olevan oppimisen isä”

 

 

Menestys ja onnellinen elämä-kirjassa Brian Tracy kertoo ihmisen alitajunnasta. Käytämme n. 10% kyvyistämme tekemiseemme ja elämiseen. Toiset 90% piilee mielemme kyvyissä, joita emme ole löytäneet itsestämme. Saadakseni itsestäni irti kaiken mahdollisen minun tulisi löytää nämä valtavat kyvyt ja valjastaa ne käyttööni. Tähän sopii hyvin esimerkiksi uusien asioiden kokeileminen. Kun pyrin haastamaan itseäni ja harjoittelemaan tai ylipäätään tekemään joitain uusia asioita, voi itsensä syövereistä löytyä valtavia voimia. En ole välttämättä koskaan pystymyt ajattelemaankaan, että oppisin esimerkiksi rullalautailemaan erittäin nopeasti. Tärkeintä on uudenkokeilu. Ilman kokeilua en koskaan olisi tiennyt, että minulla olisi todella hyvät ainekset tällaiseen toimintaan. Lisäksi uusien asioiden kokeileminen on ihmiselle erittäin hyvää. Esimerkiksi samaa työtä tehnyt 50-vuotias henkilö, joka hyvin harvoin kokeilee jotain uutta, pystyy sivuuttamaan tämän 90% erittäin helposti. Kun tekee päivästä toiseen aivan samoja asioita kun muinakin päivinä, ihminen ei pysty kehittymään. Uusien asioiden kokeilemisessa piilee myös toinen positiivinen seikka. Kun kokeilen jatkuvasti uutta, oman mahdollisen työni ulkopuolelta, pystyn jopa yhdistelemään sieltä koettuja asioita omaan jokapäiväiseen rutiiniin, jolloin joko parannan omaa elämänlaatua ja toimintaa tai keksin aivan uudenlaisen asian! Mielestäni ajatus tehdä samaa työtä pidempään on väärä: se tulisi tehdä älykkäämmin. Käyttää enemmän tätä 90% puolta ja oman mielen voimia, eikä pelkästään fyysisiä voimia. Jokaisen rutiinin pystyy tekemään eri tavalla ja kenties tehokkaammin. Miksei siis käyttäisi mielenvoimia siihen, kuinka työntekemistä voisi parantaa, ei suinkaan joka kerta kyseenalaistamatta tekemään samalla tavalla kuin aina ennenkin. Parhaimmassa tapauksessa säästetään jopa omia fyysisiä voimia ja työt hoituu sukkelammin. Innovaation pääajatuksena on uudenluominen ja -kokeileminen, kuinka asiat voisi tehdä toisin. Itse näkisin oman toiminnan tämänlaisena. Pyrin aina kyseenalaistamaan, miksi asiat tehdään juuri sillä tavalla, kuin ne tehdään. Miksi niitä ei tehdä toisin. Heittelen paljon ideoita eri näkökulmista jotta voisimme löytää sen ihanteellisimman vaihtoehdon tähän paikkaan esimerkiksi tiimiyrityksen toiminnassa.

 

Korvaamisen laki

Peilaan kirjassa käytyä korvaamisen lakia omaan tähänhetkiseen tilanteeseen. Korvaamisen lailla tarkoitetaan jotakin positiivista ajattelutapaa negatiivisien asioiden sijaan. Aina kun ajattelen jotain negatiivista, pyrin ajattelemaan omia tavoitteita tai joitakin muita positiivisia ajatuksia ja seikkoja. Tällöin pystyn nopeasti motivoimaan itseäni omassa toiminnassa. Voin käyttää hyödyksi nopeaa vahvistusta, jolla pyritään pikaisesti motivoimaan ihmistä esimerkiksi esiintymistä ennen.

 

Nopea vahvistus

Hakeudu yksinäisyyteen

-Sulje silmäsi, vahvista ihannetulos

-Muodosta siitä mielikuva

-Virittäydy sen luomaan tunnetilaan ja irtaudu siitä

-Tunne ja näe, että tapahtuma sujuu hyvin

-Mene sitten hoitamaan asiasi tyynin ja luottavaisin mielin

 

Vaikka sitä ei välttämättä ulkoapäin näy, minulla on hieman vaikeuksia esiintyä. Ei välttämättä tarvitse olla edes tuntemattomien ihmisien edessä, vaan tutuillekin ihmisille esiintyminen lyö vahvan jännitystilan, jolloin en välttämättä anna maksimaalista esiintymistä. Olen itse tiedostanut tämän pienen kehityskohdan ja pyrinkin pääsemään tästä esiintymispelosta eroon. Tähän auttaa itsensä laittaminen sellaisiin tilanteisiin, jossa on hiukan ihmisiä seuraamassa minua. Vähitellen täytyy kasvattaa yleisön määrää, jolloin pelkokin kaikkoaa pikkuhiljaa. Nopean vahvistuksen avulla esiintymisten pelkoa pystytään hiukan madaltamaan, jolloin esiintyminen ei ole niin pelottavaa. Tiimiakatemialla esiintymispelkoni on kyllä pikkuhiljaa pienentynyt, koska Tiimiakatemian alussa oli paljon esiintymisiä uusille tiimikavereilla ja muillekin akatemialaisille. Nyt minun osaltani treeneissäkin esiintyminen sun muut omaan tiimiin liittyvät esitykset eivät pelota minua lainkaan, vaan olen hyvin sisäistänyt tällaisen esiintymisen. Koko Tiimiakatemian edessä esiintyminen luo jo pienimuotoisen jännityksen. Tätä pyrin vielä vähentämään, jotta muille ihmisille esiintyminen olisi paljon luontevampaa. Koen, että henkilökohtaisella tasolla tämä on minulle todella tärkeä juttu, koska pidän friistailauksesta. Friistailauksessa täytyy esiintyä jokainen kerta jollekin, kun harrastamme tätä kavereiden kanssa. Lisäksi kun pääsen esiintymispelosta irti, pystyn osallistumaan erilaisiin friistailauskisoihin, joihin olen aina halunnut osallistua, mutta jännitys ja pelko ovat olleet vielä tähän mennessä liian suuria. Ajattelen aina ennen mahdollista friistailausesitystä että kuinka asiat voisivat mennä pahiten vinoon. Tämä ei ainakaan edesauta esiintymistäni, päinvastoin. Tämä kirjan kohta kuitenkin on lääkettä tähän jännitykseeni ja pyrin viemään näitä koppeja omaan toimintaani, jolloin esiintyminen olisi elämys myös minulle.

 

 

Tavotteiden asettaminen

Tässä kirjassa oli todella paljon mielekiintoista tietoa tavoitteista, niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Tärkein taitoni on kyky asettaa tavoitteita ja laatia suunnitelmia niiden toteuttamiseksi. Ilman minkäänlaisia tavoitteita ja suunnitelmia minun toimintani on sokeaa ja tehotonta.

 1. Yhdenmukaisuus
 2. Vahvuusalue
 3. Timanttiröykkiö – Kaikki mitä ikinä tarvitsen on jalkojeni juuressa
 4. Tasapaino
 5. Elämän tarkoituksen määrittäminen

 

Tavotteiden määrittäminen

 1. Mitkä ovat elämäni viisi tärkeintä arvoa
 2. Mitkä ovat juuri nyt elämäni kolme tärkeintä tavoitetta
 3. Mitä tekisin ja kuinka viettäisin aikani, jos saisin tänään kuulla, että minulla olisi 6kk elinaikaa
 4. Mitä tekisin, jos voittaisin 5 miljoonaa rahapeleistä?
 5. Mitä olen aina halunnut tehdä, mutten ole uskaltanut yrittää
 6. Minkä tekemisestä nautin eniten
 7. Mistä yhdestä suuresta asiasta uskaltaisin unelmoida, jos tietäisin, etten voi epäonnistua

 

Kirjassa käytiin läpi tarkasti tavoitteiden asettaminen ja määrittäminen. Punaisena lankana toimivat nämä luettelemani asiat. Vastasin ja tein oman henkilökohtaisen elämän perusteella nämä harjoitukset. Laadin kaikki vastaukseni samalle paperille ja sijoitin sen tietokonepöytäni päälle, jotta pystyisin muistamaan kaikki vastaamani asiat helpommin. Vastaukseksi sain hyvin suuria perimmäisiä kysymyksiä, jotka auttavat minua omassa jokapäiväisessä toiminnassa. Kirjassa kehotetaan pilkkomaan suuremmat tavoitteet pienimmiksi, jotta tavoitteiden kulkua olisi helppo tutkia ja ne tuntuisivat realistisilta. Näin tein myös tässä kohdassa. Pilkoin omat suurimmat unelmani pienimmiksi teoiksi, jotka edesauttaa minua unelmien saavuttamisessa. Ennen tätä en ollut koskaan kokeillut tavoitteiden asettamista henkilökohtaisella tasolla fyysisesti johonkin lähelleni. Koen, että tämä on erittäin tehokas tapa tutkia ja parantaa omaa jokapäiväistä toimintaa. Saan helpommin ryhmiteltyä päiväni kulun, kun näen realistisesti asettamani tavoitteet ja niiden deadlinet. Odotukset ovat korkeat tälle tavoitteiden asetannalle, mutta pyrin toteuttamaan sen täysillä!

 

Lopeta negatiivinen ajattelu!

Uskomusten laki sanoo: ”Mitä enemmän lataamme tunnetta uskomaamme asiaan, sitä varmemmin siitä tulee todellisuutta.” Kun tunteita, varsinkin hyviä tunteita ei omaan uskomaan asiaan panosta, lopputulos kärsii eittämättä. Negatiivinen ajattelu sekä kaikki kielteiset tunteet vioittavat ja hankaloittavat asioiden eteen tekemistä. Yleisimpiä ja helpoimmin tunnistettavia kielteisiä tunteita ovat epäily, pelko, syyllisyys, kauna, kateus sekä mustasukkaisuus. Kaikki näistä kiteytyy yhteen dominoivimpaan tunteeseen, vihaan. Näihin kielteisiin tunteisiin päästään neljän pääsyyn kautta, jotka ovat puolustelu, samaistuminen ja asioiden ottaminen henkilökohtaisesti, harkinnan puute ja syyttely. Jos peilaa näitä neljää pääsyytä meidän tiimin toimintaan, on eittämättä selvää, että näitä piirteitä meiltä vielä löytyy. Puolustelu omien ideoiden sekä liian henkilökohtaisesti ottaminen näkyy vielä todella vahvasti. Omassa toiminnassa näitä pääsyitä on myös, tosin ne ovat vähenemään päin. Tiimin hyvinvoinnin, toimivuuden ja kasvun puolesta meidän on käytävä läpi tiimin sisällä tapahtuvia kielteisiä tunteita. On pystyttävä sanomaan toiselle tiimikaverille suoraan, jos jokin on selvästi vialla. Tämä mahdollistaa nopean kehittymisen sekä henkilökohtaisella että tiimin tasolla.

Kun lakkaa syyttämästä sekä kieltäytyy syyttämästä ketään tai mistään mitään, viha katoaa. Tähän mielestäni meidän on päästävä tiimin kesken. On selvää, ettei jokainen tiimiläinen voi pitää jokaisesta samalla tasolla, mutta on kehityttävä tarpeeksi, jottei itse tiimiyrityksen toiminta siitä häiriinny. Tällaiset asiat ei häviä itsestään, vaan ne on nostettava pöydälle ja käsiteltävä tarkasti. Vaikka olemmekin ensimmäisen vuoden opiskelijoita, voisin kuitenkin sanoa että olemme kovaa vauhtia kehittymässä parempaan suuntaan. Puhumme paljon avoimemmin ja monipuolisemmin kun aivan alkutaipaleella. Eri kirjojen kopit täytyy vain muistaa viedä tiimille, jotta asiat tulevat myös heidän tietoisuuteen. Tämän aion viedä myös käytäntöön henkilökohtaisella tasolla.

 

Ihmissuhteiden hallinta

Tracy kertoo kirjassaan heti ensimmäisenä ihmissuhteiden hallinnasta epäsuoran toiminnan lain. Suora vaikuttaminen toiseen ihmiseen ei ole yhtä tehokasta kuin epäsuora vaikutus, jossa pyritään vaikutamaan toiseen ihmiseen tämän kautta. Mitä kiinnostuneempi olet toisesta, sitä kiinnostuneemman saat toisen ihmisen ajatuksesta sinuun, kun kuuntelet tarkasti ja myötäilet hänen sanomisiaan. Suorassa vaikuttamisessa kerrotaan heti kärkeen kaikki omat asiat, niin työ- kuin yksityiselämän saavutukset. Suorassa vaikuttamisessa päähenkilönä on itse kertoja, joka puhuu pelkästään itsestään. Epäsuorassa vaikuttamisessa toisen myötäileminen sekä kannustaminen saa ihmisen kiintymään myös sinuun tehokkaammin. Toiselle ihmiselle tulee hyvänolon tunne, kun uskot siihen mitä toinen sanoo ja tarkoittaa. Tämän kautta hän samaistuu myös sinuun, jolloin vaikutus on saavutettu. Aina kun teen tai sanon jotain, mikä tekee jonkun onnelliseksi, tunnen itsenikin onnelliseksi. Saan muut kunnioittamaan minua kunnioittamalla muita samalla mitalla. Sama pätee myös ihailussa, uskossa, luottamisessa. Kun luotat ihmiseen, hän varmasti luottaa sinuun. Kaikki mitä teen nostaakseni toisen ihmisen itsetuntoa, nostaa saman verran omaakin itsetuntoa. Asioiden käsittely toisen henkilön kautta saavuttaa samat tavoitteet tehokkaammin. Mitä kylvät muiden elämään, niität omaan elämääsi.

Kehuminen on hyvin helppoa. Ei tarvitse kuin käyttää hyvin vähän energiaa, jotta saisi toiset tuntemaan itsensä tärkeiksi. Pienen pienet asiat tekevät suuren muutoksen. Kun etsii muista ihmisistä kokoajan keinoja saada heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi, oma suosiokin kasvaa ja on tervetullut kaikille. Tämä edistää yhteistä toimintaa, sekä työssä että myös yksityiselämässä.

Repivä arvostelu tuhoaa nopeiten itsetunnon. Tätä on vähennettävä ja lopulta leikattava kokonaan pois myös meidän tiimin toiminnasta. Lähes kaikki ihmiset yrittävät parhaansa siinä, mitä he tekevät. Joten jos jokin henkilö epäonnistuu jossain, ei pidä ruveta kritisoimaan ja arvostelemaan, vaan kannustaa heitä eteenpäin. Kukaan ei tee virheitä tahallaan, mutta niitä voi sattua sillointällöin. Pitää muistaa välttää arvostelua puhtaasti itsekkäistä syistä: Se ei paranna kenenkään oloa ja muut rupeavat varmasti arvostelemaan sinua samalla tavalla, mikäli näin tapahtuu. On pyrittävä keskittymään pelkkiin positiivisiin asioihin muissa ihmisissä. Lopeta arvostelu, tuomitseminen ja valittaminen!

Jatkuva vahvistus ihmiselle jostain hänen hyvästä toiminnasta lujittaa tämän itsetuntoa. Lapsille riittää pelkästään esimerkiksi ”Hyvä, että sijaat vuoteesi”. Lapselle jää alitajuntaisesti viesti, että hän teki jotain sinun mielestä oikein. Tästä kehkeytyy normi, ja lapsi jatkaa tämän tekemistä. Samaa pystyy peilaamaan myös meidän tiimin toimintaan. On muistettava kehua ihmisiä. Ikinä ei voi kehua ja kannustaa liikaa. Muita toisen itsetuntoa nostattavia asioita ovat mm. Sovinnollisuus, hyväksyntä, kiitollisuus, kehuminen, ihailu ja kuuntelu. Näitä seikkoja hyväksikäyttämällä saadaan rakennettua erittäin hyvä ilmapiiri ja työskentelypaikka. Nämä asiat lujittavat ihmisten luottamusta, kohentaa itsetuntoa sekä kehittää itsekuria. Kun pääasemassa ei ole aina itse, vaan joku toinen henkilö, tämä tuntee itsensä tärkeäksi ja kunnioitetuksi.

 

 

 

Tämän kirjan lukuun minulla meni noin kaksi kuukautta. Kirja oli erittäin laaja ja todella mielenkiintoinen. Luin ajatuksen kanssa hyvin tarkasti ja tein samalla kirjan kehottamia soveltamisharjoituksia paperille. Voisin sanoa, että tämä kirja mullisti tähän mennessä eniten elämääni. Pyrin kuvittamaan tavoitteeni ja unelmani selviksi asioiksi paperille. Tein kaikki soveltamisharjoituksetkin erillisille papereille jotta pystyn aina sillointällöin muistuttamaan itselleni, mitä asioita pidän tärkeinä. Tästä kirjasta olen jo vienyt ja tulen vielä viemään enemmän kätäntöön konkreettisia asioita, jotka ovat minulle tärkeimpiä. Ihmissuhteiden hallinta sekä oma henkilökohtainen jaksaminen ja eläminen kirkastui tämän kirjan kautta. Ennen tätä kirjaa olin tietoinen näistä asioita, mutta minulla ei ollut mitään tietoa millä tavalla nämä saavutettaisiin. Nyt minulla ainakin muutama teoria ja tapa joita kokeilemalla pystyn ainakin hahmottamaan tällaisia asioita.

 

 

TOP 4 – Käytäntöön

 • Laadi taloudelliset tavoitteet / suunnitelma
 • Kirjaan tavoitteeni tauluiksi
 • Vähennän/lopetan negatiivisen ajattelun
 • Teen sitä paljon, mikä tekee minut onnelliseksi, karsin stressaavat asiat pois elämästäni!

 

 

 

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

jari.savolainen@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!