Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestys

Kirjoitettu 18.01.16
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Malcolm Gladwell
Kirjan kirjoittaja: Kuka menestyy ja miksi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Menestys. Se ottaa ja antaa sekä se on hyve jota jokaisen olisi hyvä tavoitella. Menestys työn, harrastuksen, perheen tai minkä tahansa parissa tuo menestyjälleen kutkuttavan onnistumisen tunteen sekä sosiaalisen onnistujan leiman. Aito menestyminen ja parhaana oleminen vaatii omistautumista, valtavasti työtä sekä uhrauksia. Menestyjältä vaaditaan kovaa panostusta ja omistautumista johon vain harva pysty. Lisäksi hänen täytyy olla jollakin tapaa erityisen lahjakas juuri siinä omassa lajissaan tai tehtävässään. Nämä ovat päällimmäisiä ajatuksiani menestymisestä. Jos minun täytyy miettiä hyvin menestynyttä henkilöä, ensimmäiseksi mieleeni tulee Teemu Selänne. Teemu on oman lajinsa eli jääkiekon legenda Suomessa ja varmasti parhaimmistoon sijoittuva myös muualla maailmassa. Paljon työtä ja harjoittelua Selänne on varmasti uransa aikana saanut painaa, enkä lähtisi kyseenalaistamaan sitä, että hän ei ole poikkeuksellisen lahjakas omassa lajissaan. Onhan hänessä oltava jokin piilevä supervoima, jota ei ihan joka jantterilla voi olla, niin kuin jokaisella superstaralla on.

 

Mutta Malcom Gladwellin kirja Kuka menestyy ja miksi, lähteekin tämän seikan kyseenalaistamaan. Kirja nimittäin väittää, että menestymiseen tarvitaan vain vaatimattomat 10 000 tuntia harjoittelua missä tahansa lajissa tai tehtävässä, niin sinustakin voi tulla minkä tahansa lajin mestari ja menestyjä. Et siis tarvitse poikkeuksellista lahjakkuutta, vain pelkästään erittäin paljon harjoitusta jonkin asian täydelliseen hallitsemiseen. Kirja ei suinkaan vain heitä kyseistä väitettä ilmoille ilman minkäänlaisia perusteluja, asiaa on tutkittu historian avulla jo Mozartista lähtien. Hänkään ei ollut lapsena huippusäveltäjä vaan pitkän harjoittelun ja varhaisen harjoituksen takia kykeni huikeisiin sävellyksiin jo nuorella iällä. Oliko Mozart taitava ja älykäs, kyllä, mutta ei kuitenkaan luonnonlahjakas nero.

Sama koskee yhtä tämän hetken rikkaimmista henkilöistä koko maapallolla, Bill Gatesia. Tutkitun perusteella hän ei olekaan välttämättä niin huippulahjakas. Bill Gates sattui syntymään juuri sopivaan aikaan 50-luvulla, jolloin syntyivät kaikki muutkin tietokonealalla huomattavan hyvin menestyneet henkilöt, kuten Steve Jobs. Gatesilla oli poikkeuksellinen mahdollisuus olla alkeellisten tietokoneiden parissa heti lapsesta lähtien lähes rajattomasti ja hän harrasti ohjelmointia intohimoisesti 7 vuotta ennen Microsoftin luomista. Hän yksinkertaisesti osui tuurilla juuri oikeaan rakoon ajallisesti, kun tietokoneiden aika oli lähdössä nousuun Gates osasi jo kaiken ja oli valmiina kokeilemaan. Sitä ei kuitenkaan kukaan kyseenalaista etteikö Bill Gates olisi todella fiksu, bisneksen päälle ymmärtävä mies, jolla on kykyä ja intohimoa tietokoneita kohtaan. Hän on menestyksensä varmasti kaikkien mielestä ansainnut, mutta paljon on hänenkin urallaan ollut kyse esimerkiksi tuurista ja oikeasta ajoituksesta. Hänessä kiteytyy mielestäni yrittäjyyden paras idelogia, näät mahdollisuuden ja tunnet paloa jotakin asiaa kohtaan, teet sen eteen paljon töitä ja lopulta yhteiskunta palkitsee sinut ja rikastut myös itse hyvän liikeidean kautta. Tässäkin tapauksessa on paljon riippunut siitä, että Gatesilla oli rohkeutta tehdä iso siirto, hän näki mahdollisuuden ja yritti. Menestys onkin enemmän kiinni mahdollisuuksien näkemisestä ja niihin tarttumisesta kuin taidoista.

On myös tutkittu, että ihmisen ei tarvitse olla älykkö menestyäkseen, riittää että olet tarpeeksi fiksu. Melkeinpä yhtä suurta osaa voivat näytellä sosiaaliset taidot sekä kasvatus. Mikään näistä ei kuitenkaan sulje toista pois. Huonosta perheestä ilman kasvatusta voi myös ponnistaa pitkälle, jos on tarpeeksi kunnianhimoinen ja älykäs sekä sosiaaliset taidot ovat kunnossa. Esimerkiksi jo aikaisemmin mainitulla Steve Jobsilla taas oli kasvatus sekä älykkyys kohdillaan, mutta sosiaalisissa taidoissa oli joskus parantamisen varaa, eikä tämä nähtävästi estänyt hänen menestystään. Mikään ei siis loppupeleissä ole välttämätöntä, paljon riippuu sinusta itsestäsi sekä panoksesta jonka olet valmis menestymisen eteen antamaan.

 

Eli kaiken tämän perusteella jopa minulla on mahdollisuus menestyä tässä elämässä, oikeastaan ihan meillä jokaisella on. Riippuu mitkä motiivit sinua auttavat jatkamaan eteenpäin ja millä elämän osa-alueilla haluat menestyä. Minulle menestyminen omalla uralla on aina ollut sellainen tavoite, jonka haluaisin saavuttaa. Olen aina kokenut, että haluan olla työssä jossa olen oikeasti hyvä ja tiedän mitä teen. Teen sitten itselleni yrittäjänä töitä tai jonkun muun yrityksessä, työmotivaatio on sama. Usein menestyksen mittariksi asetetaan raha, mutta itse olen sitä mieltä että voi menestystä muillakin mittareilla mitata, tosin raha on varmasti helpoin niistä. Ihmiset mieltävät, että jos sinulle maksetaan hyvin palkkaa tai tienaat itse yrittämällä rahaa, olet kiistatta todella hyvä, oman alasi asiantuntija. Kaikilla ei ole samanlaista kunnianhimoa tai tarvetta paremmalle rahalliselle tulolle työelämässä, riittää että tulee toimeen. Toki minullakin on sama toimeentulon tarve, mutta olen aina ajatellut että jos on mahdollisuus saada parempikin tilanne miksi en tavoittelisi sitä. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen ja varmasti oma tulevaisuus työmarkkinoilla tulee näyttämään hyvin värikkäältä palapeliltä, sillä harva enää tulevaisuudessa on samassa työpaikassa koko työuraansa. Ja mielestäni hyvä näin, minulla on mahdollisuus kehittyä vaikka monen eri alan menestyjäksi ja saada lopulta se rahallinenkin korvaus siitä.

Tällä hetkellä Tiimiakatemialla menestyminen tulisi varmasti oman tiimiyrityksen kautta. Miten Akatemialla menestystä sitten mitattaisiin, olisi varmasti se, mikä rahaliikenne meillä on, mitä hurjia kokeiluita meillä on meneillään, miten aktiivisia olemme akatemialla ja niin edes päin. Ehkä kokonaiskuva ratkaisee eniten tässä vaiheessa. En vielä koe, että Osuuskunta Driimi on tämän hetken menestynein osuuskunta Tiimiakatemialla, mutta todellakin uskon siihen, että meillä on potentiaalia. Meillä tiimiläiset haastavat itseään ja haluavat kokea jotain erilaista ja erikoista, jotain mitä ei olla ennen tehty. Ehkä kaikki projektimme eivät ole vielä olleet super tuottavia, mutta eivät ne miinuksenkaan puolelle ole menneet. Yksi Tiimiakatemian yleinen menestys kriteeri on Golden Steppin voittaminen. Kyseisen palkinnon voi saada vain yleisöäänestyksen kautta ja voittaja tiimin on oltava jollakin tapaa menestynyt tiimi, jotta voittaminen on mahdollista. Totta kai se on meidänkin tiimillä haaveena jossain vaiheessa voittaa ja painaa Driimin nimi historian kirjoihin. Kukapa ei haluaisi menestystä ja tunnustusta, se tuo hyvää fiilistä ja onnistumisen tunnetta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!