Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyvä Johtaminen

Kirjoitettu 12.06.15
Esseen kirjoittaja: Eetu Huosianmaa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Menestyvä Johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Helena Åhman
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Toinen kirja jo Helenalta, jonka oon tässä keväällä lukenut. Ei hassumpaa, ei hassumpaa. Tästäkin parisataasivuisesta saa välillä kääntää ajatuksia Tiimiakatemialla vallitsevaan kaverijohtamiseen pienin muutoksin, koska Åhman käsittelee kirjoissaan usein enemmän suurien organisaatioiden pyörittämistä. Kuitenkin ihmiset ovat ihmisiä, yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta yksilöitä, joiden johtamisessa tulee samankaltaisia haasteita.

Vähän uutta ja vanhaa tietoa liimaillen aloin miettimään Åhmanin edellisessä kirjassa esitettyä näkökulmaa siitä, että paras tapa kehittää yrityksen arvoa on kehittää yksilöiden arvoa. Ymmärrän ajatuksen ja mitä sillä haetaan. Tähän näkökulmaan on kuitenkin helppo yhdistää toinenkin ajatus, jota väläytellään useissa muissakin kirjoissa. Ajatus siitä, miten tärkeää yritystoiminnassa on saada oikeat ihmiset oikeille paikoille.  Joku väitti että jäljempää ei voi Tiimiakatemian maailmassa toteuttaa, sillä tiimit muodostetaan belbinin-testien avulla ja täten ei ole mahdollisuutta vaikuttaa tiimin koostumukseen. Onko asia tosiasiassa niin?

Ei ehkä ole mahdollista vaikuttaa siihen, mitä ammattiosaamista ja mielenkiinnonkohteita keneltäkin löytyy alussa, mutta siihen mikä kenenkin rooli tiimiyrityksessä on voi todellakin vaikuttaa. Siksi uskonkin, että kenestä vain voi halutessaan kasvaa se ”oikea ihminen oikealle paikalle” oli se sitten projektin tai tiimin näkökulmasta kummasta vaan. Käytännön esimerkkinä vaikka pinkkusyksynä hahmottuva johtamisrooli henkilölle X, josta tehdään myöhemmin tiimiliideri. Pian sen jälkeen tiimiyritys investoi lähettämällä tiimiliiderin johtamista käsittelevään koulutusohjelmaan siinä toivossa, että johtajasta tulee parempi motivoimaan, sparraamaan tai ylipäätään johtamaan tiimiyritystä ja tiimiyrittäjiä. Tällaisessa tapauksessa siis tehdään henkilöstä, joka on tavallaan ”niin oikea henkilö jollakin paikalla kun voi sillä hetkellä olla”, henkilö joka tosissaan on oikea henkilö oikealla paikalla. Tietysti kiinnostus johtamiseen voi hiipua tai kadota kokonaan keneltä vain, mutta silloin pitääkin tehtäviä vaihtaa, kun kerran joku tiimiyrittäjä ei ole ”oikealla paikalla”. Kuitenkin, tämä on mielestäni oikea tapa toimia liiketoiminnan ja yhtä lailla tiimin hyvinvoinnin kannalta. Investoidaan siis ihmiseen, tavoitteena yrityksen hyöty ja samalla pyritään saamaan jokin henkilö menestymään ”oikealla paikallaan” organisaatiossa x, eli tässä tapauksessa tiimiyrityksessä. Näin hienosti saadaan oikeat ihmiset oikeille paikoille investoimalla ihmisiin ja samalla tiimiin !

**pitkästi Ilotulitusta (enkä tarkota mitään noitapillejä)**

Ylläoleva ajatusmalli käy siis ainakin omassa päässäni järkeen ja vielä aika helkkarin hyvin. Kaiken kukkuraksi Täpinä on mielestäni toteuttanut tätä ideaa lahjakkaasti, sillä 5/6 tiimiyrittäjää on jollain tasolla tämänhetkisiin projekteihin/tehtäviin tiimiyrityksessä liittyvässä koulutusohjelmassa !

Vielä toiseen aiheeseen, elikkäs muutosjohtamiseen. Mukian ja Täpinän yhdistymisen aika on _VIIMEINKIN_ käsillä. Muutosjohtamisen tyypillisiä haasteita kun miettii, niin ollaan siitä otollisessa asemassa, että jokainen tiimiyrittäjä haluaa tätä muutosta. Muutos on perusteltu ja sillä on selkeä tavoite. Hetkinen.. onko ? No on toisaalta, nimittäin yhteinen tiimiyritys. Olisiko silti syytä rakentaa yhteinen tavoite tiimimme menestymiselle syksylle 2015 ? Mielestäni tässä on ainakin selkeä harkinnan paikka. Toisena muutoksen johtamiseen nimitetyistä vastuuhenkilöistä uskon, että onkin tärkeää ottaa puheeksi _KAIKKI_ mieleen juolahtavat ja tiimiä osallistavat asiat keskusteluun mahdollisimman aikaisin. Roolitus ja tiimiytyminen alkaa uudestaan.. jännää ! Kesällä TA on jollain tasolla eritavalla ihmisten mielissä, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Siksi onkin tärkeää luoda edellytykset tiimiytymisen ja roolituksen aloittamiselle mahdollisimman hyvin jo kesällä.

Ensiksi tulevat vastaan kuitenkin tilinpäätökset ja muut käytännön haasteet. Kuitenkin kuten johtamisessa ylipäätään niin varsinkin tiimiyrityksen muutosjohtamisessa on kolme erittäin tärkeää seikkaa, johon meidän tulee kiinnittää huomiota muutosta järjesteltäessä.

Viestintä, osallistaminen ja läpinäkyvyys.

Muutosjohtamisen pyhä kolminaisuus. Uskoakseni nämä kolme mielessä päästään pitkälle tässä prosessissa. Nämä kaikki kolme tuli hoidettua jollain asteella huonosi alkukeväästä, ainakin tiimin palautteen jorylle itse niin tulkitsin joissain treeneissä kun johtamisesta puhetta tuli. Siksi muutosta tehdäänkin nyt aidosti yhdessä ja niin että kaikki ovat kaikesta kärryillä ja saavat tietenkin osallistua ja tuntea oikeasti vaikuttavansa omaan yritykseensä ja sen tulevaisuuteen !

#WOIMA2015

Eetu Huosianmaa, Woima (?)

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!