Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyvä yritysverkosto

Kirjoitettu 01.10.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Menestyvä yritysverkosto
Kirjan kirjoittaja: Seppo Niemelä
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Seppo Niemelän Menestyvä yritysverkosto, verkostonrakentajan ABC-kirja päätyi lukulistalleni, koska ajattelin sen auttavan minua rakentamaan omaa henkilökohtaista verkostoani. Halusin aloittaa syksyn luku-urakan kevyesti, joten valitsin sen YPK:n yhden pisteen kirjojen joukosta (+ se sattui olemaan hyllyssä). Harmikseni huomasin, että kirja olikin suunattu nimenomaan yrityksille, jotka eivät muistuta pienen Innomon kaltaista, lyhytikäistä projektitoimistoa.

Olikin siis todella vaikea löytää reflektiopintaa, vaikka ideoita tulikin esimerkiksi luottamuksen ja avoimuuden piiristä. Olin jo kirjoittamassa näistä aiheista, kun tajusin katsoa kirjan viimeisiä sivuja. Viimeisillä sivuilla, oli lähdeluettelo, mistä heräsi enemmän ajatuksia kuin muusta kirjasta.

Kirjaverkosto

Jokaisesta kirjasta joka on julkaistu, löytyy lähdeluettelo. Lähdeluettelon avulla kirjan kirjoittaja kertoo, mistä lähteistä, kuten kirjoista ja haastatteluista, hän on kirjansa koonnut. Seppo Niemelä esimerkiksi on merkinnyt lähteikseen 17 kirjaa, kaksi raporttikokoelmaa ja kaksi haastattelua. Haastatteluita lukuunottamatta, nämä 19 kirjallista materiaalia ovat varmasti joutuneet merkitsemään omat lähteensä myös ylös. Jos jokaisella kirjalla on ollut 19 lähdettä, Menestyvän yritysverkoston- lähteiden lähteitä on 361. Samalla logiikalla kolmannen polven lähteitä olisi yhteensä 6 859, ja lähteiden lähteiden lähteiden lähteitä 130 321.

Miten valvotaan, mitkä kirjat voidaan luokitella faktaksi? Jotta kirjan voidaan sanoa pohjautuvan faktaan, sen on pakko pohjautua johonkin tutkimukseen. Mutta jaksetaanko aina tarkistaa tutkimuksen vedenpitävyys? Hyvänä esimerkkinä pidän Harvardissa vuonna 1953 tehtyä tutkimusta, jossa todettiin sen 3 % joka kirjoitti tavoitteensa ylös tienanneen enemmän kuin loput 97 % yhteensä. Edellä mainittua tutkimusta ei koskaan toteutettu, mutta siihen ja sen tuloksiin viitataan tuhansissa ja tuhansissa kirjoissa. Pidän hyvin todennäköisenä, että pelkästään tämän valheen ympärille on rakennettu useita kirjoja. Osaa näistä kirjoista käytetään sitten lähteinä muihin kirjoihin, joista se siirtyy taas toisiin kirjoihin kuin mikäkin geenimutaatio sukurutsareilla.

Uskon kuitenkin, että kirjatkin kokevat omanlaistaan evoluutiota eliöiden tapaan. Nykymaailmassa käytännössä kaiken datan määrä ja laatu on kasvanut exponentaalisesti, minkä ansiosta ”aitoa” faktaa voitaisiin saada kirjoihin yhä paremmin. Harmi vain, että nykyajan kiireisessä maailmassa lähteitä ei ehditä hirveämmin tarkistella, mikä näkyy varsinkin mediassa ikävän usein. Googlettamalla uutisankka, löytää kymmeniä ja kymmeniä esimerkkejä tämän vuoden suomalaista uutisankoista. Lähteeksi uutiselle riittää toinen uutissivusto, joka on merkannut uutisen lähteeksi kolmannen sivun jne. ja liian usein varsinainen lähde osoittautuu satiiriksi, tai politiikon blogikirjoitukseksi, jonka sanoma on vielä muuttunut kuin rikkinäisessä puhelimessa.

Avoin pitää aina olla, mutta kaikkea ei pidä uskoa sokeasti, vaikka se olisikin kirjattu paperille. Yksi verkostoihin liittyvä ”fakta” jonka luin, oli se että jokainen ihminen on kytköksissä kehen tahansa muuhun maapallolla kuuden ihmisen kautta. Tiedän, että Barack Obamaan olen ainakin kuuden päässä, ketjulla minä – isoisäni – Tatu Vanhanen – Sauli Niinistö – Obama. Mutta joku hopi-intiaani Amazonin sademetsässä?- tuskin.

Hyvin verkottunut tämä maailma kuitenkin on, puhuttiin sitten kirjoista tai ihmisistä. Siksi verkostoitumiseen pitäisi panostaa, koska kaikki ratkaisut ja henkilöt löytyvät jo sinun verkostostasi, mutta ne on vain osattava kaivaa esiin. Tämän vuoksi lainaan uuden kirjan aiheesta, jonkin joka palvelee enemmän tarkoitustani oppia verkostoitumisen salat.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!