Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Menestyvän johtajan ajatuksia

Kirjoitettu 01.04.14
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajan Ajatuksissa
Kirjan kirjoittaja: Peter F. Drucker & Joseph A. Maciariello
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuulin tästä yrityksestä Pipelife Oy, että heillä on uskomaton tarina kerrottavanaan, joten päätin yhdessä tiimiläiseni kanssa ottaa heihin yhteyttä ja pyysimme tapaamista, mikä tulikin siitä päätöksestä 10min päästä. Pipelife on valittu suomessa huonoimmaksi paikaksi työskennellä joskus vuosikymmeniä sitten. Kun heidän nykyinen toimitusjohtaja astui remmiin ja lähti toteuttamaan täysin uudenlaista toiminta tapaa tehdä yritys tuottavaksi tiimityöskentelyn avulla, hänelle naurettiin ja hänen toiminta tapojaan ihmeteltiin, että mitäköhän noistakin oikein tulee. mutta tällä hetkellä se on teollisuus alan yritys minkä ei pitäisi olla minkään järjen mukaan elossa näin pohjoisessa missä se toimii, siitä huolimatta se on konsernin tuottavin yksikkö. Sen ansiosta, että johtaja osallistutti työntekijät muuttamaan työkulttuuria ja sitä kautta toiminta tapoja tuottavammiksi, tällä hetkellä yritys on valittu Great place to work listalla top 5. joukkoon  jo 4 vuotta peräkkäin.

 

Jos haluat tietää mikä strategiamme on täytyy seurata mitä päivittäin teemme.

 

Monesti yritykset ja muut yhteisöt lähtevät miettimään ”strategiaa” joka vuosi, mutta eivät välttämättä ymmärrä edes mitä helvettiä he siitä kostuvat koko vuoden aikana, että semmoinen on olemassa. Sen pitää heijastua jokapäiväisestä toiminnasta mikä on strategia ja miten sitä toteutetaan, osassa yrityksiä se on niin voimakas, että se näkyy ja kuuluu kun vain puhuu työntekijöiden kanssa, toisissa et huomaa mitään eroa, useimmiten koska he eivät ymmärrä koko sanan merkitystä. En pysty tällä hetkellä määrittelemään täysin meidän toiminnasta strategiaamme mikä meillä on koska en siitä ole 100% varma, toivon sen selkenevän tässä jo tämän vuoden aikana myös minullekin.

 

Kulttuuri syö strategian aamupalaksi!

Kun sanoin strategian heijastuvan toiminnasta, niin mistä toiminta tulee? Kulttuurista, jonka ovat synnyttäneet yrityksen perustajat, ja jollei se ole kunnossa niin ei toiminta tavatkaan voi olla kunnossa ja se heijastuu työntekijöistä, heidän asenteestaan ja käytöstavoistaan asiakkaita kohtaan. Näin saadaan pilattua koko yrityksen liiketoiminta heti sen alku lähteillä, jos ei huolehdita kulttuurista mikä vie toimintaa eteenpäin. Kulttuuri syö strategian aamupalaksi, kun se on tarpeeksi vahva, niin strategiasta ei tarvitse huolehtia. Monen yritysjohtajan mielestä tämä on varmasti täyttä sontaa, mutta uskallan väittää vastaan ja olla eri mieltä.

 

Mikä on teidän toiminnan ydin?

 

Toiminnan ydin -> Lupausten pitäminen

 

Miltä sinusta tuntuisi jos kaikki toiminta kiteytyisi yhteen lauseeseen, ja se olisi: lupausten pitäminen. Mitä tunteita se herättäisi sinussa jos kaikki yrityksessäsi pyrkisivät toteuttamaan tätä ydintä, kuinka paljon enemmän luottamusta tuntisitte toisianne kohtaan ja yhteinen tekeminen tuntuisi siltä, ettet malta odottaa sen alkamista, koska tiedät kaikkien antavan täyden panoksen työhönsä. Ei ole helppoa määritellä yritykselle, mistä koostuu sen toiminnan ydin, koska on niin monta toiminta tapaa kun on yrityksiäkin. Suosittelen hakemaan niitä toiminta tapoja parhailta yrityksiltä ja johtajilta mitä suomesta löytyy, niin minäkin tein ja aion niitä käyttää jatkossa.

 

Monet johtajat pelkäävät muiden kehittyvän heitä nopeammin ja vievän osaamisen toiselle tasolle, vaikka siihen pitäisi juuri kannustaa, koska miten muuten koko yritys voi kehittyä jos johtaja ei siihen anna mahdollisuutta. Siitä tilanteestahan täytyy vain nauttia jos työntekijät kehittyvät ja keksivät tuleviin haasteisiin ratkaisut ennen kuin niitä kerkeää edes ilmetä. Kukaan muu ei keksi paremmin ratkaisuja haasteisiin kuin he, jotka työtä tekevät joka päivä. Kun johtaja on saanut luotua ympäristön missä suurin osa haluaa kehittää toimintaa, niin jää hänelle tehtäväksi toteuttaa työntekijöidensä toiveet.

 

Aina luodaan tulevaisuudelle suunnitelmat ja ajatukset siitä mitä lähdetään tekemään, ja niitä pyritään viemään käytäntöön, mutta liian harvoin mietitään mitkä asiat vaikuttavat työtapoihin. Tunteet, Tavat ja kokemukset ohjaavat sitä mitä työpaikalla tullaan tekemään suunnitelmien ja ajatusten eteen, mikäli tunnetaso on alhaalla ja tavat miten toimitaan ei tunnu hyvältä. Ei suunnitelmia tulla toteuttamaan täysi mittaisesti, eivätkä ajatukset kohtaa. Se mitä ihmiset ovat kokeneet aikaisemmin vaikuttaa myös heidän käytökseen ja se täytyy myös ottaa huomioon vaikkei sitä aina helpolla saakaan selville.

 

On helpompi päättää mitä ei ainakaan tehdä, kuin mitä tehdään.

Kuinka monesti olet törmännyt tilanteeseen, jossa mietitään mitä seuraavaksi lähdetään tekemään jonkin asian eteen. Todella monesti olemme tiimin kanssa ajautuneet tähän tilanteeseen ja silloin paikalle hiipii syvä hiljaisuus, kukaan ei tiedä mihin tarttua, jos jollakin on joku ehdotus ei sitä tuoda ainakaan ääneen esille.

Kokeile siis käänteistä keinoa; kun lähdette miettimään mitä pitää lähteä tekemään, niin kysykin mitä emme missään nimessä lähde tekemään! Niitä on todella paljon helpompi listata heti 10 asiaa, eikä kenellekään tule sen jälkeen mieleen ainakaan lähteä tekemään niitä. Se selkeyttää ja rajaa jo hieman asiaa mitä lähdetään tekemään. Haluan tätä kokeilla tulevaisuudessa kun sellainen tilanne vain osuu eteen missä sitä voi kokeilla.

 

Ihmistä ei voi motivoida

Usko tai älä, mutta näin minä asetan tämän asian. Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä tähän asiaan ja niin saa ollakin. Uskon johtajien monesti keskittyvän liikaa siihen miten he saavat ihmisiä motivoitua, silloin he keskittyvät täysin väärään asiaan. On parempi luoda ympäristö, jossa ihminen voi inspiroitua/motivoitua. Motivaatio on innostuksen heräämistä tehtävää kohtaan, joka lähtee sinusta itsestäsi, ei kukaan sitä tuo sinulle tai herätä sinussa. Ellet itse halua muutosta, niin et koskaan tule muuttumaan, ympäristö vain joko tukee siinä tai lannistaa. Kun lähdetään miettimään minkälainen ympäristö lähdetään luomaan, jotta ihmiset sitten motivoituisivat, niin pitää sitä kysyä heiltä, jotka työskentelevät siinä ympäristössä. Kun toimintaa kehitetään tekijöiden voimin, niin saadaan timanttisia tuloksia aikaan.

 

 

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!