Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Merkitys

Kirjoitettu 24.04.18
Esseen kirjoittaja: Tomi Rytkönen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Merkityksen kokemus
Kirjan kirjoittaja: Tapio Aaltonen, Pirjo Ahonen, Heikki Pajunen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen, 9.08. Henkinen kasvu

Merkitys, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

”Merkityksen kokemuksia saamme keskittymällä tärkeisiin tavoitteisiin, jotka todella auttavat meitä itseämme, muita ihmisiä ja lopulta laajempaa kokonaisuutta.”

Olemme isojen asioiden äärellä. Jonkin sellaisen, joka lähtee syvältä sisimmästä siitä, millainen minä olen. Se esittäytyy kaikissa päätöksissäni, tekemisissäni ja vuorovaikutuksessani. Tiedostan vain osan siitä, mutta suurin osa toimintani syvimmästä tarkoituksesta pysyy sisällä tiedostamattomana.

Mikä on merkityksellistä minulle? Haluan keskittyä nyt siihen.


Tahtotila tehdä jotain itseä suurempaa

Joskus lasten kanssa kouluvierailuilla olen kertonut, kuinka pienenä halusin olla supersankari. Se omalta osaltaan on tullut perustelluksi sillä, että olen uskaltanut unelmoida ja tavoitella tyypillisten tavotteiden ulkopuolelle jo nuorena, mutta samaan aikaan se viestii siitä, että olen tavoitellut aina jotain itseäni suurempaa. Jotain sellaista tuntematonta, jonka myötä edessä on ollut paljon tuntematonta. Risteyksissä valintojen edessä suuntani on kuitenkin aina ollut selvillä. Ja juuri oikean suunnan kautta olen onnistunut navigoimaan itseäni eteenpäin.

Jälkeenpäin mietittynä omalla kohdallani myös Merkityksen kokemus -kirjan esittelemät merkitykselliset asiat pitävät paikkaansa. Oman kasvamisen, oppimisen, ratkaisun etsimisen ja löytämisen, liikkeen ja muutoksen, ihmettelyn sekä oman itsensä löytämisen toiminnot ovat olleet hyvin keskeisiä teemoja omalla matkallani jo nuoresta saakka. Olen osannut tavoitella sellaisia asioita, jotka ovat tuntuneet oikealta, mutta samalla ovat niin kasvattaneet minua, opettaneet ja auttaneet löytämään itseäni.

Tavoitteiden myötä hyvin vahvasti esille nousikin Merkityksen kokemus -kirjassa esitelty Smart -tavoitemallin kehitetty versio eli Smart 2.0, joka menee seuraavasti:

S = Seikkailuun kutsuva. Jotain innostavaa, jota en ole koskaan yrittänyt.
M = Muut kukaan ottava ja muitakin hyödyttävä
A = Aktiivisuutta virittävä, fyysistä ja älyllistä
R = Rohkea, sisältää ainakin pienen riskin ja pelon voittamista
T = Todistusaineisto olemassa. ”Mikä viittaa siihen, että olen päässyt eteenpäin?”

Näiden myötä tavoitteet muuttuvat vähemmän konkreettisiksi, mutta samaan aikaan enemmän innostaviksi ja houkuttavammiksi. Olen itse aina pitänyt liian konkreettisia tavoitteita tylsinä ja epäinnostavina. Siinä missä ”aion hakea huomenna kello 13.00 maitoa kaupasta pyörällä” toimii tavoitteena siinä missä muutkin, sen luoma kuva on enemmänkin konkreettinen toteamus.

Oikeastaan siksi, että lähes jokainen meistä tietää, että tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Ja minä en ole koskaan halunnut asettaa tavoitteita, joita tietäisin saavuttavani helpolla.

”Haluan olla opiskelijayrittäjyyden asiantuntija seuraavan viiden vuoden sisällä”
”Haluan tehdä sata keikkaa kouluissa vuoden aikana” tai jopa
”Haluan luoda Suomeen lisää yrittäjähenkisyyttä innostuksen avulla”

Nämä ovat omia tavoitteitani viimeisen vuoden ajalta. Ne ovat epämääräisiä, niistä puuttuu konkretia ja ne eivät välttämättä koskaan tule sellaisinaan saavutetuiksi, mutta samaan aikaan ne innostavat minua, kutsuvat minua kohti tuntematonta ja mielenkiintoista seikkailua ja ovat tarpeeksi rohkeita voidakseni sanoa, että pystyn olemaan hyödyksi matkan varrella myös muille.

Pystyn siis luomaan merkitystä muille.

 

 Oman tarkoituksen löytäminen

Ihminen tarvitsee tarkoituksia. Käymme töissä, että saamme palkkaa tai urheilemme, jotta pysymme kunnossa tai pystymme laihduttamaan. Ihmisillä tarkoitukset voivat kuitenkin olla erilaisia. Toinen tekee töitä palkan takia, toinen muiden auttamisen, kolmas oman kehittymisensä ja neljäs ainoana vaihtoehtonaan.

Kaikki tarkoitukset kuitenkin ovat oikeita juuri silloin, kun ne tuntuvat henkilöstä itsestään oikealta. Sen vuoksi tarkoituksen löytämiseen omassa elämässään voi saada oikeaa suuntaa esimerkiksi kirjan esittelemällä Viktor Franklin kolmen arvon mukaan:

  1. Tekemällä ja luomalla, jolloin ihminen antaa maailmalle jotain. Tekemisen tärkeys tai vähäisyys ei vaikuta merkityksellisyyteen.
  2. Elämykset, joita maailma antaa ihmiselle. Sellaisia ovat esimerkiksi luonto ja musiikki.
  3. Tärkein: miten ihminen suhtautuu kohtaloonsa, elämänsä rajoituksiin, joita ei voi muuttaa. Kärsivälle ihmiselle keskeistä ei ole akseli menestyminen-epäonnistuminen vaan täyttymys-epätoivo. Epäonnistunutkin voi kokea täyttymyksen.

Olen kysynyt useasti työssäni opettajilta, miksi he tekevät työtään. Yritän selvittää heidän tarkoitustaan toimia nuorten ohjaajina. Osalla motiivit työlle ovat henkilökohtaisia ja itsekeskeisiä, mutta osalla ne ovat taas enemmän vaikuttamiseen ja muiden auttamiseen liittyvää. Nämä molemmat ovat mielestäni täysin oikeita, sillä väärää vastausta oman työn merkitykseen ei ole, kunhan sen vain ylipäätään tunnistaa.

Kuinka minä löysin sitten oman työni ja sen merkityksen?

Omalla kohdallani merkityksellisimmäksi työksi määräytyi sellainen, jota olin tehnyt jo useita vuosia satunnaisesti. Tein vuosien ajan oman opiskelijayrittäjyyteni alkumetreillä innostuskeikkoja jo Kainuussa ja jatkoin samaa Jyväskylässä kouluissa. Silloin en osannut ajatella, että joku päivä se tulisi kasvamaan työksi ja tavaksi toteuttaa itseään. Se oli vain asia, joka innosti minua.

Innostuksesta kuitenkin kasvoi työ. Se on vaatinut minulta tietysti sen, että olen ollut valmis kyseenalaistamaan omat arvoni, tavoitteeni ja uravalintani täysin. Suuntaa on täytynyt uskaltaa muuttaa sen mukaan, mikä tuntuu oikealta, mutta samaan aikaan olen ymmärtänyt yhä paremmin, että mistään aiemmista kokemuksista, koulutuksesta tai valinnoista ei ole haittaa siinä, mitä teen nykyään. On vain tärkeää uskaltaa sanoa asiat ääneen ja ennen kaikkea olla rehellinen itselleen.

 

Iso kuva

Olen usein sanonut, että omat parhaat ideani ja ajatukseni syntyvät omassa päässäni juostessani. Käydessäni lenkillä keskityn vain omiin ajatuksiini, jolloin ne tuntuvat paljon selkeämmiltä. Erilaisten merkitysten muodostaminen näiden ideoiden pohjalle lähtevät arkisesta tekemisestä, kun pääsen sitten juostessani jäsentämään näitä ajatuksia.

Olen halunnut myös aina keskittyä omassa toiminnassani ”isoon kuvaan” unohtamatta kuitenkaan yksityiskohtaista ja tarkkaa työskentelyä. Tämä kombo visionääriä ja perfektionistia antaa hyvän pohjan sille työelämälle, jota itse haluan tavoitella. Sen myötä minulla on halua oppia ja saada jatkuvasti lisätietoa itseäni kiinnostavasta asiasta, joka on yrittäjyyskasvatus.

Ison kuvan myötä myös pelkkien yksityiskohtien hiomisen sijaan olen pystynyt löytämään merkityksiä työlleni helpommin. Myös kirjassa esitetään erilaisia vastakkainasetteluja suorittavan elämäntavan ja merkityksiä kokevan elämäntavan välillä. Niitä ovat esimerkiksi:

– Siinä missä toinen pinoaa vain tiiliä päällekkäin ja naulaa lautoja rinnakkain, toinen rakentaa kotia, koulua, taidemuseota tai kirkkoa. Eli rakentaa jotain, jolla on merkitys, vaikka työ olisikin täysin samaa.

– Myyntimiehelle on tärkeää pitää myyntiluvut hyvinä, kun taas toinen myyntimies kiinnittää huomion asiakkaan tarpeisiin ja etsii hänen kanssaan ratkaisuja.

– Opettaja kyselee läksyt, opettaa matikan säännöt ja antaa kotitehtäviä, siinä missä toinen opettaja taas näkee tehtävänään auttaa oppilaita ymmärtämään matematiikkaa ja olemaan hyviä ihmisiä.

Kaikissa näistä jälkimmäisellä on tarkoitus. Ja tarkoituksen tai merkityksen myötä näissä ollaan myös lähempänä isoa kuvaa, kuin vain oman työnsä suorittavaa tekemistä.

Mitä sitten isossa kuvassa oma työni mahdollistaa?

Haluan lähteä viemään eteenpäin sellaista isoa kokonaisuutta, jolla on vaikutusta valtakunnallisesti siihen miten nuoret ajattelevat, toimivat ja kehittyvät. Lisäksi haluan olla luomassa edellytyksiä sille, että opettajat pystyisivät yhä enemmän toimimaan työssään mahdollistajina nuorille edellä mainituissa asioissa.

Vaikka käytännössä vain puhun ja kirjoitan työkseni.

Karjulan Valen sanoin ”Kynä on miekkaa mahtavampi”.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!