Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Mielekäs työ

Kirjoitettu 12.12.14
Esseen kirjoittaja: Samuli Lehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Mielekäs työ - uuden ajan uraopas
Kirjan kirjoittaja: Maria Carlsson, Kati Järvinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

 

Nappasin luettavakseni Maria Carlssonin ja Kati Järvisen yhteistyönä luoman teoksen Mielekäs työ -uuden ajan uraopas. Kirja pyrkii ohjaamaan ajatusmaailmaa siihen suuntaan, ettei arki olisi vain tasapaksua harmaata puurtamista päivästä toiseen, vaan se tuntuisi mielekkäämmältä. Kieltämättä olisi hienoa herätä jokaiseen aamuun täynnä energiaa, ja oikein odottaa päivän haasteita!

Mikä sinusta tulee isona? Klassinen kysymys, jota serkut, naapurit, tuttavat ja isän työpaikan pomo kyselevät vuoronperään heti kun opit vähänkään kommunikoimaan muiden ihmisten kanssa. Itselläni on se ongelma, että pikkupoikana osasin vastata tähän kysymykseen, mutta nykyään en. Peruskoulun viimeisinä vuosina mietin jo kuumeisesti mitä linjaa lähtisin ammattikoulussa opiskelemaan. Päätös oli vaikea, eikä mikään vaihtoehdoista kuullostanut itselleni lopulta sopivalta. Kun hakujen aika koitti, oli hakemuksessani kolme vaihtoehtoa – kaikki lukioihin. Koin tuolloin, että lukion aikana minulla on hyvää aikaa miettiä tulevaisuuttani.

Kolme vuotta lukiossa hurahti yllättävän nopeasti, ja olin taas saman kysymyksen äärellä. Lukion jälkeen oli kuitenkin ensin edessä varusmiespalvelus, mikä taas antoi minulle yhden lisävuoden aikaa miettiä tulevaisuuttani. Palveluksen jälkeen oli puoli vuotta aikaa tehdä töitä, ja taas kerran miettiä tulevaisuutta. Otin ensimmäisen askeleen kohti tuntematonta, kun laitoin kevään yhteishaussa ensimmäiseksi hakutoiveeksi Tiimiakatemian. Tällä hetkellä voin ylpeänä todeta olevani tiimiyrittäjä, mutta en vieläkään tiedä mikä minusta tulee isona.

Mielekäs työ antoi hyviä vinkkejä juuri minun tilanteessani oleville henkilöille. Saavuttaaksesi mielekkään työn, sinun tulee keskittyä vahvuuksiisi. Vahvuudet ovat niitä asioita, jotka saat suoritettua ilman minkäänlaista ongelmaa ja ne tuntuvat ihan jokapäiväisiltä normeilta. Niitä ei ehkä itse huomaa, mutta jonkun toisen mielestä ne asiat joita teet päivittäin voivat olla hyvinkin haasteellisia. Kun vahvuuksien tunnistaminen tuntuu vaikealta, kannattaa miettiä sellaisia asioita, joita tekisi vapaa-ajallakin ihan omasta tahdosta kehittyäkseen siinä. Vahvuuksien löydyttyä, niitä täytyy vaalia ja kehittää, jotta niistä saa kaiken hyödyn mielekkään työn parissa.      Mielekästä työtä etsiessä kannattaa myös ajatella, että mikä sinua motivoi. Itselläni on lyhyestä työurasta huolimatta työkokemusta jo neljästä eri työpaikasta, ja kaikissa olen huomannut yhden tärkeän motivaattorin. Se on luottamus. Tuntuu hienolta, kun uudelle työntekijälle annetaan vastuuta, ja vielä hienommalta kun saa todistaa muille kykenevänsä hoitamaan vastuutehtävät. Suomalainen perusperiaate on, että suurin motivaattori on korkea palkkaus, vaikka työ olisi kuinka vastenmielistä. ”Sisu ja sinnikkyys” -asenne saa meidät usein ajattelemaan työtä eräänlaisena selviytymistaisteluna.

Totta on myös se, että varsinkaan nuorilla kesätyönhakijoilla ei juurikaan ole mahdollisuuksia aloittaa työuraa siinä unelma työpaikassa. Itsekin olen ottanut tähän asti työt vastaan tasan sillä perusteella, että mihin pääsen niin sinne menen. Olen myös saanut todeta näissä töissä, että työ voi todellakin olla ajoittain selviytymistaistelua. Pidän kuitenkin kaikkia työkokemuksiani erittäin tärkeinä ja hyödyllisinä tulevaisuuttani miettiessä. Jokainen työkokemus CV:ssä on nykypäivänä merkittävä kilpailuetu työtä haettaessa. On myös kohtuullisen selvää ettei työ ole mielekästä, jos työpaikka on valikoitunut liikaa muiden ihmisten mielipiteiden mukaisesti. Löytääksesi mielekkään työn, sinun tulee kuunnella ennen kaikkea itseäsi. Voin oikeastaan todeta, että en tiedä mikä minusta isona tulee, mutta tiedän melko varmasti mikä minusta ei ainakaan tule.

Ennen vanhaan oli selvää, että työt periytyivät isältä pojalle, ja äidiltä tyttärelle. Maanviljelijän pojasta tuli maanviljelijä, ja lääkärin tyttärestä lääkäri. Kiitos maamme korkean koulutustason, ja lukuisten eri koulutusvaihtoehtojen näin ei enää ole. Suomesta löytyy unelmatöitä lähes joka lähtöön, eikä töiden perässä ulkomaille muuttaminen ole todellakaan välttämättömyys, vaan ennemminkin yksi lisämahdollisuus.

Mielekkään työn tunnusmerkki on kutsumus. Lääkäri, joka tekee työtään vain tekemisen vuoksi ja on ainoastaan kiinnostunut suuresta tilipussista, ei toimi kutsumuksesta työtä kohtaan. Roskakuski, joka näkee työssään mahdollisuuden tehdä maailmasta puhtaampi ja terveempi paikka, toimii hyvin todennäköisesti kutsumuksesta. Työt kuuluvat arkeen, ja ne vievät suuren osan ihmisen elämästä. Ihannetilanteessa töiden suhteen ei välttämättä aina ole se, jolla on suurin tilipussi. Itse näkisin suurempana voittajana sen henkilön, joka kokee työnsä merkitykselliseksi, ja pystyy nauttimaan siitä.

Olen erittäin tyytyväinen siitä, että luin tämän kirjan. Se muistutti minua siitä, että minulla on nyt elämäni mahdollisuus löytää se oma unelmatyöni kun olen päässyt Tiimiakatemialle. Aion ruveta kiinnittämään huomiota nyt enemmän vahvuuksieni löytämiseen ja niiden kehittämiseen, jotta voisin joku päivä ääneen sanoa löytäneeni unelma ammatin. Pieni, hyvin pieni aavistus minulla siitä saattaa tämän kirjan luettuani olla, mutta en vielä sano sitä ääneen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!